Povedzte mi, čo je to mikrobióm?
povedzte mi, čo je to mikrobióm?

Povedzte mi, čo je to mikrobióm?



Ľudský mikrobióm znamená celistvosť tých mikroorganizmov (dobrých baktérií, húb, vírusov), ktoré žijú v organizme, od tráviaceho traktu až po pokožku. Dôležitou súčasťou mikrobiómu je ochranná vrstva pokožky, už aj preto, lebo pokožka je váš najväčší orgán.

Celý mikrobióm má len pár stoviek gramov, v porovnaní s telesnou hmotnosťou je to zanedbateľné množstvo. Jeho vyvážená činnosť však vo veľkej miere ovplyvňuje to, či sa “vo svojej koži cítite dobre”. Zdravý mikrobióm má vplyv na celkové zdravie, na normálnu činnosť imunitného systému a cez mikróby nachádzajúce sa na pokožke aj na jej krásu.

Ako môžete pomôcť svojmu mikrobiómu?

  • Preberajte, aké kozmetické prípravky a s akým zložením sa dostanú do vašej kúpeľne.

Mikrobióm zodpovedá za to, aby sa hodnota pH vašej pokožky nezmenila. Zachovanie normálneho, mierne kyslého prostredia môžete podporiť tým, že budete používať také kozmetické prípravky, ktoré sú v súlade s potrebami pokožky.

Poslaním Manny je aj to, aby sme vašu pokožku ochránili od dráždivých látok, umelých konzervačných látok, od ropných derivátov a silikónových olejov, ktoré upchávajú pokožku. Poobzerajte sa medzi Manna mydlami a sprchovými gélmi na prírodnej báze a dajte si na poličku kozmetické prípravky priateľské k mikrobiómu!

  • Pri kúpeli a sprchovaní neodstraňujte z pokožky (aj) mikrobióm!

Popri použití sprchových gélov s obsahom dráždivých zložiek, ktoré podporujú bohatú penu a silný čistiaci účinok, je ochranná vrstva pokožky vystavená ďalšiemu nebezpečenstvu: silné trenie. Keď si pokožku poškriabete hrubšou špongiou, otvoríte tým dvere poraneniu, podráždeniu.

Menej je niekedy viac. Namiesto dlhého kúpeľa, ktorý pokožku vysušuje, si radšej zvoľte rýchlu, ale príjemnú sprchu a drsnú špongiu vymeňte na taký sprchový gél, ktorý vašu pokožku navyše aj hydratuje. O Manna kúpeľnom rituáli som v minulosti písala podrobnejšie tu. Ponorte sa do neho a keď ste tak ešte neurobili, vytvorte si vlastný rituál!

  • Zbavte sa v kúpeľni všetkého, čo môže byť zdrojom patogénov.

Keď vám poviem ešte aj to, že špongia a rukavice na kúpanie sú časovanou bombou plnou baktérií, možno ešte ľahšie upustíte od drsného trenia pokožky.

Vo vlhkých špongiách, ktoré sa práve nepoužívajú, sa ľahko rozmnožia baktérie, ktoré spôsobujú zápal, infekciu a podráždenie. Tieto si počas umývania aj nechtiac nanesiete na pokožku. (Keď ste si predtým pokožku aj poškriabali, potom je narušenie mikrobiómu “zaručené”.)

Keď teraz rozmýšľate nad tým, že obnovíte svoj kúpeľný rituál a spojíte ho so selektovaním, tak nájdite inšpiráciu v tomto mojom príspevku z minulosti. Tu som napísala zoznam, čoho všetkého by ste ešte mali okrem špongie plnej baktérií, zubnej kefky zrelej na výmenu alebo korektora so špongiou a púdra po záruke v kúpeľni a kuchyni zbaviť.

  • Nechajte, aby sa vaša pokožka regenerovala sama, doprajte jej vlastný priestor.

Vaša pokožka je vlastnými silami schopná denne sa regenerovať, keď nezasahujete do jej vlastných procesov. Všetky malé zmeny sa počítajú a po čase si všimnete, že sa už netrápite vyrážkami, napnutím, podráždením alebo lesklou pokožkou.

Pár drobností, ktoré môžu mať z dlhodobého hľadiska viditeľný účinok: v prvom rade sa prestaňte dotýkať svojej tváre, hlavne bez umytia si rúk. Dôkladne čistite svoje nástroje na make-up, napríklad štetce a make-up si na noc nenechávajte na tvári, večer ho riadne zmyte.

Praktické tipy vedúce k peknej, čistej pleti nájdete v jednej kytici tu. Popis rituálu starostlivosti o pleť s dôrazom na dvojfázové čistenie pleti si môžete prečítať tu. Na ekologické čistenie pleti odporúčam znovupoužiteľné prírodné prémiové tampóny na čistenie tváre vyrobené z bambusu a bavlny. Môžu sa použiť viackrát, o ich čistotu sa môžete postarať ich vypraním ručne alebo v práčke.

Svoju pokožku môžete potešiť aj tým, že do svojho rituálu starostlivosti o pleť zaradíte aj taký pleťový krém, ktorý sa zameriava vyslovene na ochranu mikrobiómu.

Ultraľahký Manna PRO Rebalancing MICROBIOME WATER CREAM s viacerými účinnými látkami, ktorými sú fermentovaný extrakt z ovsa siateho, skvalén, olej z požlta farbiarskeho a kyselina hyalurónová, podporuje mikrobióm. Medzi jeho klinicky potvrdené účinky patrí aj to, že zlepšuje ochrannú vrstvu pokožky, prispieva k prirodzenej ochrane epidermu a napravuje rovnováhu flóry pokožky.*

*Na základe prístrojových meraní nezávislého, medzinárodne uznávaného výskumného laboratória.

Máte svoje obľúbené Manna mydlo, sprchový gél? Už ste vyskúšali water creamy?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac