9 vecí, ktorých sa radšej zbavte

9 vecí, ktorých sa radšej zbavte 1. Určite ste už počuli o potravinách, ktoré nesmieme zjesť, ak sme na nich objavili pleseň. Nie je postačujúce odrezať plesnivú časť: ak sa so zelenkastými, bielymi chumáčmi plesne stretnete na chlebe, pečive či keksoch, tieto už v žiadnom prípade nejedzte.

2. Zbavte sa odstátych, pokazených zvyškov vo Vašej chladničke, pretože môžu rozširovať choroby. Ak chladnička nevonia dobre, napraví to jeden napoly rozrezaný citrón alebo nádobka sódy bikarbóny.

3. Je tiež dôležité, aby ste vedeli, že špongiu na umývanie riadu by ste mali meniť týždenne a zubnú kefku aspoň mesačne, lebo sa na nich a aj v nich môžu rozmnožiť zdraviu škodlivé baktérie v takej miere, že ani premytím horúcou vodou sa ich nezbavíte.

4. Dezinfekčné prostriedky s obsahom chlóru: zameňte ich za prírodné alebo za doma vyrobené. Čoraz viac prieskumov dokazuje, že tieto priemyselné chemikálie škodia imunitnému systému a je obzvlášť dôležité zbaviť sa ich, ak máte aj malé dieťa v dome.

5. Antibakteriálne mydlá: väčšina z nich obsahuje chemikáliu pochybnej povesti, triclosan, a výskumy dokazujú, že tieto chemikálie používané na dezinfekciu rúk nie sú oveľa účinnejšie ako ich dôkladné umytie teplou vodou a mydlom.

6. Ani umelé hmoty nie sú zaručene bezpečné: staršie umelohmotné dózy či fľašky môžu obsahovať BPA, ktoré môže, najmä pod vplyvom tepla, vstúpiť do vzájomnej reakcie s potravinami a vzniknuté zlúčeniny môžu narušiť zdravú činnosť Vašej hormonálnej sústavy. Najbezpečnejšie je zameniť ich za dobre uzatvárateľné zaváraninové fľaše.

7. Aj s umelohmotnými doskami na krájanie je malý problém: ani tie nie sú naozaj zdravé, mojou radou je: ostaňte pri starých, dobre osvedčených drevených doskách. Na umelohmotných doskách vznikajú pri krájaní ryhy, z ktorých nie je možné dostatočne odstrániť zvyšky potravín, kým na druhej strane drevené dosky prirodzeným spôsobom eliminujú baktérie, rozmnožujúce sa v tejto súvislosti.

8. Osviežovače vzduchu: sú to umelé vône vyrobené z chemikálií a mnohí sú na nevýslovne citliví. Pri ich používaní na osvieženie bytu, auta, toaliet alebo aj šiat vyvolávajú bolesti hlavy, nevoľnosť. Na základe mnohých výskumov sa preukázalo, že ich používanie je vyslovene zdraviu škodlivé. Popri častom vetraní si izbu ozdobte vzduch čistiacimi rastlinami, a ak Vám nestačia, zvoľte radšej odparovanie prírodných čistých esenciálnych olejov.

9. Potom nasleduje kozmetika: na väčšine hygienických či skrášľujúcich prípravkoch nájdete obrázok malého téglika, vedľa ktorého je znak 3, 6, 9, 12 alebo 24M. Takto nás oboznamujú s tým, ako dlho po otvorení môžeme prípravok používať. Je dôležité vedieť, že najmä používaním očnej špirály, podkladových líčidiel, púdrov alebo produktov so špongiovým aplikátorom môžete skutočne uškodiť svojmu zdraviu, ak ich, hoci aj s boľavým srdcom, nevymeníte po uplynutí vyznačenej lehoty. V nich sa totiž – tak ako v už spomínanej špongii na riad či v zubnej kefke – môžu objaviť baktérie spôsobujúce zápaly, vyrážky, či môžu dokonca nainfikovať aj Vaše oči.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac