Percentá a synergia. Kozmetické prípravky s vysokým obsahom účinných látok, 2. časť
percentá a synergia. kozmetické prípravky s vysokým obsahom účinných látok, 2. časť

Percentá a synergia. Kozmetické prípravky s vysokým obsahom účinných látok, 2. časť



V druhej časti našej sérii ešte dôkladnejšie preskúmame používanie kozmetických prípravkov s vysokým obsahom účinných látok a zistíme, čo sa ukrýva za percentuálnou hodnotou účinných látok a synergiou.

Ako by ste mali používať také prírodné kozmetické prípravky (napríklad ako Manna PRO séra a water creamy), ktoré z danej účinnej látky obsahujú “väčšie” množstvo? A čo vôbec znamená väčšie množstvo? Teraz dostanete odpovede aj na tieto otázky.

Základné pravidlo: neuponáhľajte zavedenie nového krému

V minulosti sme už načrtli, že každá kozmetická účinná látka môže spôsobiť prekvapenia. Nezávisí to však od toho, v akej percentuálnej miere obsahuje krém zložky. Keď dáte pozor na návod na použitie a kozmetické prípravky budete používať v závislosti od typu a stavu svojej pokožky, s veľkou šancou sa vyhnete tomu, aby pokožka reagovala podráždením.

V tejto súvislosti som sa s vami podelila aj o 3 dôležité rady, oplatí sa ich pripomenúť si:

🌸 Keď máte citlivú pokožku, nevynechajte test pokožky.

🌸 Neponáhľajte sa s účinkom, krém zaveďte postupne a pomaly, hlavne keď to odôvodňuje účinná látka. Medzi takéto Manna prírodné kozmetické prípravky patria water creamy s obsahom AHA-ovocných kyselín alebo s obsahom retinalu.

🌸 Nekombinujte také účinné látky, ktoré do seba celkom nezapadajú. Takouto dvojicou sú kvôli peelingovému účinku už spomínané AHA-ovocné kyseliny a retinal.

Pri výbere pomôžu aj percentuálne hodnoty

Čo znamená napríklad v názve Manna PRO NMF+ANTIOXIDANT+10% AZELAIC ACID SERUM 10%? Táto hodnota znamená, že Manna obsahuje 10% najdôležitejšej účinnej látky, kyseliny azelaovej. Inak povedané: percentuálna koncentrácia kozmetickej účinnej látky kyseliny azelaovej v tomto sére je 10%.

To, že toto je hlavnou účinnou látkou séra môžete tušiť aj z toho, že sme ju zdôraznili aj v názve Manny. Ale môžete to zistiť aj tak, že pri preskúmaní zoznamu účinných látok dostala kyselina azelaová v sére hlavnú úlohu (INCI).

Tu figuruje účinná látka na treťom mieste:

INCI: Aqua, Glycerin, Azelaic Acid, Propanediol, Sophora Flavescens Root Extract, Psoralea Corylifolia Fruit Extract, Platycarya Strobilacea Extract, Sucrose Stearate, Sodium Levulinate, Potassium Sorbate, Xanthan Gum, Sodium Phytate

ZLOŽENIE: Voda, Glycerín, Kyselina azelaová, Propylenglykol, Extrakt z koreňa jerlínu žltkastého, Extrakt z rastliny psoralea corylifolia, Extrakt z platykaryje šišticovitá, Stearát sacharózy, Levulinát sodný, Sorbát draselný, Xantánová guma, Fytát sodný

Dobré je však vedieť, že v zozname INCI (International Nomenclature of Cosmetics Ingredients) sa poradie vzťahuje na množstvo účinných látok. Zoznam INCI postupuje od najväčšieho množstva účinnej látky z objemu produktu po najnižšiu hodnotu, ale nie je to percentuálne vyjadrenie. Podľa tohto je v tomto produkte kyselina azelaová po vode a glyceríne treťou zložkou v najväčšom množstve.

Percentuálnu hodnotu zvyknú spravidla zvlášť vyznačiť aj v názve krému u tých zložiek, ktoré sú rozhodné z hľadiska účinnosti prírodného kozmetického prípravku. Keď je predpoklad, že si aplikácia účinnej látky vyžaduje opatrnosť. Presne takto to je aj pri týchto sérach.

Percentuálna hodnota pomáha aj pri tom, aby ste vedeli: máte do činenia s prírodným kozmetickým prípravkom s vysokým obsahom účinných látok. Toto však môže platiť aj na daný krém aj vtedy, keď to v tejto forme nie je zdôraznené. Vtedy môže názov kozmetického prípravku, jeho popis a zoznam zložiek veľmi pomôcť v tom, aby ste mohli posúdiť, že môže mať na vašu pokožku intenzívnejší účinok. (A týmto sme aj vrátili tam, že u precitlivených môže podráždenie a nadmernú stimuláciu spôsobiť ktorákoľvek účinná látka, preto sa odporúča vykonanie testu citlivosti a postupnosť.)

Synergia účinných látok, spoločný účinok

Slovo synergia gréckeho pôvodu, ktoré znamená ‘spoluprácu, ‘spoločný účinok´ naznačuje, že krém obsahuje viac, kombinovaných účinných látok, a že ich spoločný účinok je lepší, než ako by sa to dalo dosiahnuť samostatne. Avšak v prírodných kozmetických prípravkoch, pri ktorých hovoríme o synergii účinných látok, sa uplatňuje kombinovaný účinok viacerých účinných látok.

Aj medzi Mannami nájdeme takého príklady, nemusíme chodiť, ďaleko, môžeme ostať pri sére s kyselinou azelaovou:

🌸 Hlavnou účinnou látkou séra je kyselina azelaová (jej koncentrácia je 10%), ktorá je nešetrná k príčinám vzniku akné, vyrážok a čiernych bodiek.

🌸 Popri kyseline azelaovej sa v tejto Manne nachádzajú ďalšie tri prírodné komponenty: Extrakt z koreňa jerlínu žltkastého, Extrakt z rastliny psoralea corylifolia a Extrakt z platykaryje šišticovitá

Výsledkom spoločného účinku účinných látok je, že sérum zabraňuje vzniku akné, je účinné proti upchatým pórom, znižuje počet vyrážok a čiernych bodiek*.

*Na základe užívateľských testov výskumu robeného nezávislým, laboratóriom pod dohľadom dermatológa

Musíme konštatovať, že akákoľvek synergia sa môže realizovať iba vtedy, keď berie kozmetický prípravok ohľad aj na hodnotu pH vašej pokožky. Manna prírodné kozmetické prípravky sme vysnívali práve s tým úmyslom, aby ste mali alternatívu namiesto syntetických produktov cudzím k pokožke. Je samozrejmé, že dbáme na to, aby bola hodnota pH v Mannách pre pokožku optimálna.

Ako sa zorientovať medzi kozmetickými prípravkami s vysokým obsahom účinných látok?

🌸 Percentuálne vyjadrená hodnota pred názvom danej účinnej látky označuje jej koncentráciu. Väčšinou je to hlavná účinná látka, ale toto môže naznačovať aj názov krému.

🌸 Synergia účinných látok (a pomocných látok) môže za to, že daný prírodný kozmetický prípravok splní sľubovaný účinok.

🌸 Nech je reč o akejkoľvek účinnej látke, nadmernej stimulácii svojej pokožky sa môžete vyhnúť tak, že urobíte test citlivosti, do svojho rituálu starostlivosti o pleť ho zavediete krok po kroku a budete sa riadiť návodom na použitie.



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac