Farebná jar: ľahké vegánske šaláty
farebná jar: ľahké vegánske šaláty

Farebná jar: ľahké vegánske šaláty



Mladá špargľa, zelený hrášok, jahody, pažítka, špenát, reďkovky a hlávkový šalát: všetky sú predzvesťou jari. Zrodili sa, by boli živými, sviežimi jarnými šalátmi. V šaláte sa dokonale pomestia aj vedľa seba, ba čo viac, výsledkom môže byť božská kavalkáda chutí.

Ukážem vám tri zálievky na šaláty. Ich spoločným znakom je to, že ponechávajú dostatok priestoru na vlastný vkus, nekladú žiadne hranice. V prvom rade závisia od toho, čo je na trhu, v chladničke, v záhrade, komore.

Kreatívny jahodový šalát, so zelenými variáciami

V blogu Manny sú jahody častými návštevníkmi, robili sme už jahodový lekvár bez cukru, (navyše na viacero spôsobov), ale aj jahodový sorbet. Hlavnou prísadou jahodového šalátu sú samotné jahody. Nakrájajte ich aspoň na štyri časti a na jednu osobu rátajte približne s množstvom pól šálky. Pri výbere zelených prísad sa rozhodnite podľa vlastnej vôle, pridajte zeleninu, ktorú práve máte. Hlávkový šalát, špenát, alebo rukkola sa rovnako hodia k najsladšiemu ovociu jari. Namiesto krájania zeleninu iba natrhajte na drobné kúsky, tiež rátajte s množstvom pól šálky. Špargľa a jahody sú klasickou dvojicou, ale špargľa je iná preto, lebo väčšinou ju nekonzumujeme v surovom stave, varená alebo dusená je ľahšie stráviteľná.

Kombináciu jahôd a zeleniny môžete spojiť jednoduchým, pikantným a štýlovým vegánskym vinaigrette-om. Jeho prísady sú: citrónová šťava, olivový olej, vegánska dijonská horčica, štipka cukru a cesnak. Zmiešajte ich a hneď môžete naliať na jahody a zeleninu. Môžete ozdobiť na drobno nakrájanými mandľami, orechmi, ale keď nechcete, nemusíte. Čo však určite urobte: jahody neslaďte. Okrem toho, čo prípadne pridáte do zálievky, neslaďte. Aj samotné sú dosť sladké, pridaním cukru stratíte úžasnú, prirodzenú chuť.

Hlávkový šalát, neprekonateľná jarná zelenina

Silnou stránkou šalátu z hlávkového šalátu je minimalizmus. Čím menej prísad obsahuje, tým je lepší. Možno vás to prekvapí, ale rozhodujte sa podľa farby! Vyberte si takú zeleninu, ktorá vynikne v zelenej farbe. Ako zástupca žltej farby to môže byť mrkva nakrájaná na tenučké plátky, červenej jahody, alebo kalifornská paprika. Keď sa chcete pokochať vo fialovej farbe, dokonca ani fialová cibuľa nie je vzdialená hlávkovému šalátu.

Môžete podávať s klasickou zálievkou s olivovým olejom, ktorá pozostáva z olivového oleja, citrónovej šťavy a trochy dijonskej horčice, podľa chuti soli a čierneho korenia. Jedinou nevýhodou šalátu obsahujúceho hlávkový šalát je, že je dobrý iba za čerstva, lebo v zálievke začne takmer okamžite vädnúť. Zo zálievky však môžete pokojne urobiť o jednu – dve dávky viac, ktorú potom môžete pár dní skladovať v chladničke. Keď znova dostanete chuť na šalát, budete mať o to jednoduchšiu úlohu.

Ešte niečo, na čo by som vás rada upozornila. Je viac takých druhov zeleniny a ovocia, z ktorých je lepšie kúpiť radšej bio verziu, hlávkový šalát určite považujem za jednu z takýchto. Šalát patriaci medzi listovú zeleninu často postrekujú, preto je lepšie byť opatrný a rozhodnúť sa pre osvedčenú bio zeleninu bez chemikálií.

Šalát na neobvyklý spôsob, rozmixovaný

Môže sa za šalát považovať šalát pripravovaný kuchynským robotom, tyčovým mixérom alebo sekáčikom? Alebo tu už hovoríme o čerstvej zeleninovej šťave? Ja si myslím – prečo nie.

Keď jeho konzistencia zostane aspoň trocha chrumkavá, potom ešte hovoríme o šaláte. A nie o hocijakom, o takom šaláte, ktorý sa pripravuje ešte rýchlejšie než ako ten, ktorého prísady trháte alebo krájate. Dajte veľký pozor na načasovanie, keď ho trocha viac rozmixujete, chrumkavá konzistencia sa vytratí. Radšej sa raz, dvakrát zastavte a skontrolujte, v akom stave je šalát. Najlepšou voľbou dresingu je vyššie spomenutá zálievka s olivovým olejom a citrónovou šťavou, ktorou nič nebudete riskovať. Niekoľko druhov zeleniny a ovocia, ktoré sa v tomto mixe dobre kombinujú: šalát s mrkvou a cibuľou, reďkovkou, zelenou cibuľkou. Jahody s hlávkovým šalátom, rukkolou, cibuľou, špargľou sa dobre pomestia vedľa seba.

Ktorá čerstvá jarná zelenina alebo ovocie rozbúšia vaše srdce?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac