Pripravte si domáci jahodový lekvár bez cukru!
pripravte si domáci jahodový lekvár bez cukru!

Pripravte si domáci jahodový lekvár bez cukru!



Aká neodolateľná môže byť jedna nádherne voňajúca jahoda, však? Alebo viac jahôd?

Je veľká škoda, že jahody sú dostupné iba krátky čas počas roka. Ale pokiaľ máte trochu času, môžete sa postarať o to, aby ste ich mali k dispozícii v podobe lekváru po celý rok!

Najlepšie je pestovať na svojej záhrade veľa jahôd a všetko, čo musíte urobiť, je vyjsť von a pozbierať ich. Pokiaľ však nemáte také šťastie, na mnohých miestach je dnes už dostupný tzv. samozber, kde si môžete pozbierať tie najkrajšie jahody vlastnoručne.

Pokiaľ na to nemáte príležitosť, zoberte si košík a vydajte sa na trh! Pokúste sa nájsť predajcu, ktorý predáva ovocie vypestované vlastnoručne, a ktoré bolo pestujované pokiaľ možno bez chemického ošetrenia.

Zaručený recept

Teraz vám prezradím môj recept na najchutnejší jahodový lekvár bez cukru! Ba čo viac, táto pochúťka nebude obsahovať ani žiadne konzervačné látky a navyše príprava lekváru si nevyžaduje, aby ste celý deň strávili pri sporáku.

Prísady:
  • 1 kg jahôd
  • 10 dkg sladidla (ja používam zmes stévie a eritritu)
  • 15 gramov pektínu
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy

Najskôr pripravte vyvarené poháre, do ktorých lekvár vložíte. Pripravte si čistý hrniec, drevenú varechu. Čisté poháre nepokladajte na chladné miesto, aby ste zabránili prípadnému prasknutiu skla pôsobením horúceho lekváru.

Z jahôd odstráňte stonku a veľmi dôkladne ich umyte pod tečúcou vodou. Umyté jahody vložte do hrnca. Pomocou tyčového mixéra ich zmixujte, ale tak aby v mase ostali aj väčšie kúsky.

Zapnite sporák a dajte zmixované jahody variť. Keď začnú vrieť, pridajte sladidlo zmiešané s pektínom a rýchlymi pohybmi miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Miešajte neustále, aby ste zabránili pripáleniu, následne po 15 minútach pridajte čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu. Tá nielen vyzdvihne chuť a farbu jahôd, ale prispieva tiež k tomu, aby lekvár dlho vydržal.

Pripravte si poháre. Najskôr vložte do pohára iba jednu lyžicu lekváru, následne keď pohár teplotu preberie, môžete ho naplniť. Medzitým však lekvár neskladajte z ohňa, ale dávajte pritom pozor, aby sa nepripálil.

Zaskrutkujte veko na poháre a položte ich hore dnom na čistú utierku. To zaisťuje, že vo fľaši nezostanú žiadne baktérie.

Potom príde na rad tzv. suchý dunst, na ktorý budete potrebovať hrubú deku. Deku poskladajte do niekoľkých vrstiev. Na deku rozložte kuchynskú utierku a poukladajte na ňu poháre, teraz už ale vrchom nahor. Dôkladne ich prikryte dekou tak, aby boli úplne zakryté.

Nechajte ich v deke 2-3 dni a potom ich môžete položiť na police! Odporúča sa používať malé poháre, aby sa lekvár po otvorení čo najskôr minul, pretože aj pri skladovaní v chladničke vydržia iba niekoľko dní.

Pokiaľ milujete jahody, nemyslite na ne len ako na jedlo! Manna zubná pasta pre deti bez fluoridu s jahodovou príchuťou vám kedykoľvek v priebehu roka pripomenie chuť leta. Je chutná, voňavá a jasne červená, skutočne obľúbená hlavne u detí a samozrejme u všetkých ostatných! Zubná pasta je úplne bez chemikálií, disponuje certifikátom Vegan Society a jej balenie je 100% recyklovateľné!

A pokiaľ sa chcete ponoriť do veľkej misky jahôd, vyskúšajte Manna guľu do kúpeľa jahoda-banán! Táto Manna je absolútne vegánska, bez palmového oleja a bez chemikálií a bude ju milovať aj vaše dieťa!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac