Sebarozvoj na najvyššej úrovni: čítanie
sebarozvoj na najvyššej úrovni: čítanie

Sebarozvoj na najvyššej úrovni: čítanie



Pravdepodobne vás nemusím nabádať na čítanie, veď hltať písmenká je také, ako kráčať v rozprávkovom lese. Na každom kroku natrafíte na zázraky a neviete sa dočkať, čo bude na nasledovnej strane alebo v ďalšej knihe. Ale možno vám ešte predsa viem ukázať niečo nové.

Čítanie je zároveň jednou z foriem sebarozvoja, poviem vám prečo.

1. Čítanie je pre váš mozog to, čo cvičenie pre telo.

Čítaním rovnako rozcvičujete svoje mozgové bunky, ako keby ste usilovne cvičili. Séria výskumov potvrdila, že čítanie precvičí rôzne oblasti mozgu, vďaka čomu budú tieto mozgové siete ešte vycibrenejšie. Čítanie kníh má v dennej rutine v každom veku rovnako veľký význam ako cvičenie.

2. Keď pravidelne čítate, rastie aj vaša schopnosť sústredenia.

Aj na internete čítam dosť, aj to sa počíta? - žiaľ, musím vás rozčarovať. Čítanie krátkych textov (správy, články, komentáre, príspevky, alebo napríklad aj takýto príspevok) nenahrádza čítanie kníh. Práve naopak, znižuje čas našej pozornosti, skôr stratíme koncentráciu, lebo si zvykneme, že sa naša zvedavosť rýchlo uspokojí. V digitálnom svete sa naša priemerná pozornosť znížila o sekundy, podľa jedného výskumu z 12 sekúnd na 8. Práve preto nie náhodou sú čoraz populárnejšie rôzne metódy koncentrácie a časového manažmentu, veď sústrediť sa je čoraz ťažšie.

Keď čítate, nebadane si navykáte na to, ak sa sústrediť na dlhšiu dobu. Ani si nevšimnete, že sa sústreďujete, lebo sa cítite príjemne.

3. Keď veľa čítate, budete sa vedieť lepšie vyjadrovať.

Kým na sociálnych sieťach stačí na účinnú, cielenú komunikáciu emotikon alebo malý obrázok, pri osobnom kontakte to už možno nevybavíte tak jednoducho. V súkromnom živote, ale aj v pracovnom, veľa závisí od toho, či sa dokážete vyjadrovať pohotovo, farebne, zrozumiteľne, emotívne.

Sebarozvojovým efektom čítania je aj to, že uľahčuje komunikáciu. Samozrejme nielen vtedy, keď čítate knihy na túto tému, ale kedykoľvek, keď čítate. Rozšíri sa vaša slovná zásoba, nebadane do seba vsiakate slová, vety, nové výrazy a frázy.

4. Ani ja som neverila, ale je to tak: môže sa znížiť aj tepová frekvencia.

Ako sa cítite, keď sa zahĺbite do svojej obľúbenej knihy? Pre mňa prestane existovať svet, som schopná úplne zabudnúť na všetko, vôbec si nespomeniem na povinnosti, ktoré ma čakajú, až sa mi celkom vyhladí tvár. Zároveň aj mňa prekvapilo, keď som čítala o tom, že čítanie dokáže znížiť tepovú frekvenciu a uvoľňuje svaly, čo znamená, že pomáha čo najskôr sa upokojiť vo vyhrotenej situácii. Keď budete pravidelne čítať, získate tým mimoriadne jednoduchú, kedykoľvek použiteľnú metódu na zmiernenie stresu.

Zámerne nepíšem, že “proti stresu”, lebo dobrý stres je prirodzenou súčasťou nášho života, ozajstným cieľom je vytvorenie rovnováhy, nie vylúčenie stresu. Netreba zahodiť ani iné techniky, v minulosti som písala napríklad o tom, čo by ste mali jesť a piť, keď chcete bojovať proti napätiu (môžete jesť aj pri čítaní).

5. Keď veľa čítate, ešte lepšie nájdete seba samého.

Spoznanie seba samého je proces trvajúci celý život, avšak každé čítanie nás dovedie bližšie k tomu, aby sme sa o svojom vnútre dozvedeli ešte viac. Veď musíte byť najlepším priateľom seba samého, milovaný, objímaný a chápaný sám sebou. Sebaistotu, ktorá z tohto sebapoznania vyplýva, môžeme nazvať identitou. Čítanie vás môže vystreliť do takých výšok sebapoznania, kde dokážete jasne formulovať a vyjadriť, čo si myslíte o svete. Každá kniha je novou voľbou, ktorá vás posilní v tom, kto ste a čo chcete.

Odvážim sa povedať, že tí, ktorí si vyberajú prírodné Manny pre starostlivosť o telo, sú presne takí: poznajú svoju identitu. Presne vedia, že na svoje kožné problémy chcú namiesto tuctových produktov plných chemikálií jednoduché odpovede pochádzajúce z prírody, a keď je to i len trocha možné, od tohto neupustia…

Poviete nám, ktorá je vaša obľúbená kniha a Manna?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac