Vo vegánskej (a zero waste) kuchyni je aj na Vianoce heslom to, aby sa lahôdky pripravovali z prísad výlučne rastlinného pôvodu, s čo najmenším plytvaním a čo najnižšou spotrebou energie. K tomuto vám teraz ponúkame dva základné recepty s mnohými možnosťami variácií!
Sviatočná, vegánska chrumkavá maškrta z horkej čokolády vo viacerých verziách
Čokoláda a mandle tvoria dokonalý pár. K vianočnej chrumkavej maškrte z horkej čokolády budete potrebovať iba tieto dve ingrediencie:- pre 4 osoby minimálne 1 tabuľu vegánskej horkej čokolády,
- a hrsť mandlí.
Spôsob prípravy: ako prvý krok roztopte čokoládu, môžete v mikrovlnke alebo nad parou. Nie je potrebné, aby bola horúca! Práve naopak, ak v nej ostanú tvrdšie kúsky, lahôdka bude ešte pikantnejšia. Ani nehovoriac o tom, že keď robíte túto maškrtu s deťmi, je omnoho bezpečnejšie, ak nepracujete s takými prísadami, ktoré môžu v neopatrnej chvíli spôsobiť poranenie. Roztopenú čokoládu nalejte do plechu vystlaného papierom na pečenie, potom posypte mandľami, ktoré ste pred tým nasekali na väčšie kúsky. Potom už nemusíte urobiť nič iné, iba počkať, aby zmes vychladla a stuhla.
Ozajstné to je vtedy, keď vegánsku tabuľu z horkej čokolády s mandľami polámete rukami, od toho bude mať nádych ozajstnej “ručnej výroby”. Môžete ju nakrájať aj nožom, ale namiesto pravidelných kociek nakrájajte radšej trojuholníky, alebo rôzne viac uholníky, jednoducho pustite uzdu svojej fantázii. Čo sa týka skladovania, vegánska chrumkavá maškrta z horkej čokolády nemá rada teplo, lebo sa potom znova roztopí. Keď sa hneď neminie, dajte ju do chladničky a ponúkajte znova.
Ako môžete vianočnú vegánsku chrumkavú maškrtu z horkej čokolády trocha poblázniť?
Do čokolády nedajte iba mandle, ale hocijaké iné vegánske chrumkavé dobroty, ktoré máte radi: orechy, oriešky, prípadne hrozienka alebo kandizovanú pomarančovú kôru. Niekto sladkosť ešte počas prípravy, ešte za tepla, posype hrubozrnnou morskou soľou, závisí to naozaj iba od odvahy.
Aká by mala byť horká čokoláda, ktorá je základom chrumkavej maškrty? Vyberte si, samozrejme, vegánsku čokoládu s obsahom čokolády minimálne 65%. Horká čokoláda je kvôli kakau bohatá na antioxidanty, ale môže byť lákavá aj kvôli nízkemu obsahu cukru. Mandle sú najlepšie neochutené a lúpané. Keď vám ostanú nejaké mandle, urobte si z nich domáce vegánske mlieko!
Namiesto slaných zákuskov zeleninové chipsy
Osviežujúcou alternatívou namiesto klasických slaných zákuskov bohatých na kalórie s namáhavou prípravou sú chrumkavé zeleninové chipsy. Sú rýchlo hotové, s trochou pozornosti je takmer nemožné pokaziť ich, dokonca kvôli nim ani rúru nemusíte zapínať nadlho. Jedinou výzvou je rozhodnúť sa, z akej zeleniny ich urobíte (v zime napríklad nájdete cuketu s menšou pravdepodobnosťou).
Prísady:- mrkva, sladké zemiaky, zeler alebo cvikla
- olivový olej
- štipka soli a čierneho korenia, podľa chuti
Spôsob prípravy: zeleninu dôkladne umyte a očistite, potom nakrájajte na plátky hrubé približne 3-5 mm. Plátky pokropené olivovým olejom a posypané soľou poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte ich na 200 stupňoch približne 15 minút. Chipsy sú hotové vtedy, keď je povrch zeleniny už dobre upečený. Dajte ich do misky a chrumkajte!
Ste pripravení na ešte viac vianočných maškŕt?
Medzi najobľúbenejšie príspevky nášho blogu patria tie, v ktorých som sa s vami podelila o spôsob prípravy vegánskych lahôdok s ľahkou prípravou. Pozbierala som niečo aj z receptov z predošlých Vianoc, aby som vám k príprave ponúkla ešte viac inšpirácie.
Určite si pozrite recept na vegánsky čokoládový krém: je robený s rastlinným mliekom a vyžaduje si nanajvýš jedno rýchle schladenie, varenie nie. Mojím osobným favoritom sú vegánske kokosové orechy s višňami, pretože ide o prehodnotenie starého, dobrého miláčika. Ale prezradila som vám už aj to, aký je Najjednoduchší spôsob, ako pripraviť sladké vianočné chuťovky - Blog - Mannamydla. Pocíťte rozdiel na vlastnej koži. Ako môžete premeniť takých vianočných klasikov na vegánskych, akým sú penové pusinky, tiramisu a kokosové kocky. Vedeli ste, že aj také suroviny sa dajú výborne nahradiť vegánskymi alternatívami, akými sú napríklad vaječné bielka? Ale keď by ste radi odbočili od klasiky po niečo celkom nezvyčajné, potom odporúčam domáce mentolové truffle.
Manny, do ktorých sa budete chcieť zahryznúť…
Existuje viac takých Mánn, ktoré sú inšpirované niektorým korením, ovocím alebo inou “jedlou” surovinou. V niektorých Mannách sa objavujú doslova chute, vône a atmosféra Vianoc.
Aj z týchto som vám priniesla výber, pričom som sa sústredila na ručne vyrábané Manna mydlá bez chemikálií, ktoré budú mať veľký úspech aj ako darček pod stromčekom.
COCO čokoládové mydlo s mramorovým vzorom a krémovou penou je tak neodolateľné kvôli vyživujúcemu kokosovému oleju a štipke kakaa. Kvôli jemnému peelingovému účinku sme ho posypali aj hrsťou čerstvého strúhaného kokosu. Vianočné pomaranče sa objavia v Mydle Dolce Vita, v tejto Manne rozmaznávajú vaše telo a dušu okrem sladkých pomarančov kakaový prášok, hnedý trstinový cukor a vyživujúce oleje. Perníkové mydlo je naše najsladšie vianočné prekvapenie, aké tu kedy bolo, pripomenie korenistú vôňu, ktorá sa pred Vianocami šíri po celej kuchyni, ale aj vzrušenie spájané s očakávaním. Jednoducho všetko, od čoho sú sviatky sviatkami!
Máte svoju obľúbenú vegánsku sladkú alebo slanú maškrtu? Povedzte to fanúšikom Manny v komentári!
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!