Dar neskorej jesene: gaštany
dar neskorej jesene: gaštany

Dar neskorej jesene: gaštany



Neskoro na jeseň, keď je väčšina ovocia a zeleniny už zozbieraná, prichádza obdobie veľkého favorita vianočných trhov: konečne môžete jesť čerstvé gaštany!

Jednou z neodmysliteľných, hrejivých lahôdok vianočných trhov sú pečené gaštany. Aj vy máte radi ich sladkú chuť, krémovú konzistenciu? Potom by ste mali vedieť, že sú nie len chutné, ale aj zdravé, a že si ich môžete urobiť aj sami doma.

Sladkosť chudobná na kalórie

Gaštany sa od podobných maškŕt v mnohom líšia, pretože majú pomerne vysoký obsah sacharidov a obsahujú menej olejov, vďaka čomu majú krémovú konzistenciu, obsah cukru im dodáva sladkú chuť. Zároveň majú vysoký obsah vlákniny, čo podporuje pohyby čriev a spomaľuje vstrebávanie sacharidov, čo zase prispieva k tvorbe inzulínu a vyrovnaniu hladiny cukru v krvi.

Obsahujú aj vitamíny: C, B1, B2, B6 a vitamín E, niacín a kyselinu pantoténovú. Spomedzi minerálnych látok je potrebné spomenúť horčík, fosfor a vápnik, spomedzi stopových prvkov obsahujú zase zinok, železo, mangán a meď.

Tomuto sladkému, penovému pokušeniu sa preto môžete oddať bez výčitiek svedomia – veď gaštanové pyré so šľahačkou milujú mnohí. Je možné kúpiť aj prírodné, neochutené pyré, môžete si ho potom sami ochutiť a nemusíte mať obavy ani kvôli pridanému cukru.

Toto ovocie je však veľmi chutné aj keď je upečené v celosti. Môžete si ho upiecť aj sami doma. Najprv ich namočte a zrnká, ktoré vyplávajú na povrch vody, vyhoďte, tie nie sú dobré. Potom ich ešte raz na pár hodín namočte, alebo hoci aj na celú noc, takto sa ľahšie ošúpe ich škrupinka. Vypuklú stranu gaštanov potom narežte v tvare kríža a položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte ich v rúre predhriatej na 200°C, kým sa narezané časti nestočia. Stiahnite z nich škrupinku ešte kým sú teplé, neskôr to už bude veľmi ťažké. Gaštanový krém je výborný aj ako plnka do zákuskov a palaciniek.

Pozor: Nie je jedno, či „jedlé” alebo „divé”!

U pouličných predavačov alebo v obchodoch dostaneme kúpiť jedlé gaštany. Pagaštan konský alebo divé gaštany sú podobné iba svojím názvom, v skutočnosti tieto dve rastliny nie sú rodinou, rovnaké pomenovanie dostali iba kvôli podobnosti ich plodov. Plody pagaštana nekonzumujte, sú jedovaté – tieto majú iné zásluhy. Účinné látky získané z ich listov, kvetov zlepšujú pružnosť ciev, rozširujú cievy a majú aj protizápalový účinok, preto ľudia trpiaci kŕčovými žilami používajú krémy z pagaštana, ale tieto sa môžu používať aj pri problémoch so zlatou žilou. Tento výťažok sa používa aj v krémoch vyvinutých na rosaceu.

Plody pagaštana radi zbierajú deti a ľudia, ktorí radi tvoria, lebo s trochou fantázie sa z nich dajú vyrobiť milé, malé figúrky. S pár farebnými jesennými listami, konárikmi s bobuľkami, zase môžu byť príjemnou dekoráciou bytu. Zbieranie gaštanov môže byť vynikajúcim rodinným výletom v peknom, farebnom, jesennom parku, lese.

Vzácne a ohrozené

Smutné je, že pagaštan sa v roku 2019 dostal na Červený zoznam Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) ako ohrozený druh. Alarmujúci pokles jeho počtu spôsobuje okrem klimatických zmien a prírodu premieňajúcej činnosti človeka aj ploskáčik pagaštanový, ktorý ničí jeho listy.

Viditeľne sa znižuje aj počet stromov jedlých gaštanov, za čo môže okrem ľudskej činnosti aj jedno plesňové ochorenie. Pritom hovoríme o jednom z našich najdlhšie žijúcich stromov: môže žiť hoci aj 500 rokov, za tento čas môže narásť do veľmi veľkých rozmerov. Obrovský strom gaštana jedlého v úpätí Etny sa eviduje za najstarší strom v Európe, hovoríme o „100 koňovom strome gaštana”, ktorého vek sa odhaduje na viac ako 2000 rokov.

V každom ponímaní teda hovoríme o veľmi jedinečnej rastline, ktorú si musíme vážiť. Počas jesenných prázdnin navštívte so svojou rodinou najbližšie gaštany, pokochajte sa v ich kráse, počas jesenných – zimných poobedí si zase pochutnajte na tejto výbornej lahôdke!



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac