Čo pre vás znamenajú sviatky? Pre mňa sú o spoločných chvíľach s mojimi najbližšími, plných radosti, o stretnutiach s priateľmi, o dlhých rozhovoroch. K tomu samozrejme patrí aj veselé posedenie pri krásne prestretom stole, plnom sviatočných dobrôt. Lenže pre nás ženy, matky, je to zároveň obrovský stres, pretože musíme vykúzliť viacchodové menu, hoci aj niekoľko dní po sebe. Navyše musíme dohliadať aj na to, aby sme ponúkali čo najzdravšie a ľahšie jedlá, už ani nehovoriac o tom, či niekto z našich hostí, alebo dokonca my sami, nie sme zástancami vegánskej stravy.
Už niekoľkokrát som sa s vami podelila o recepty na ľahké, vegánske sladkosti, napr. recept na vegánske pusinky nájdete tu, recepty na vegánske koláče som zverejnila tu, a tu pre zmenu nájdete skutočné špeciality, ako sú salónky bez cukru a závin „bez všetkého“. ?
Som však presvedčená, že chutné jedlo nemusí byť nutne komplikované jedlo. Veľmi sa mi páčia ľahké a rýchlo zostaviteľné pochúťky, ktoré sa rýchlo pripravujú, aj keď mi už chýba málo času, alebo sa prišla neohlásená návšteva. A práve takéto recepty som vám teraz priniesla, dúfam, že sa vám zapáčia! ?
Vegánsky čokoládový krém
Čokoládou sa nedá nič pokaziť, napokon, kto by nemiloval hustý a sladký čokoládový krém? Samozrejme, aj ten možno pripraviť na vegánsky spôsob, jednoducho a zdravo. No a po rýchlom schladení ho už aj môžete podávať!
Prísady:
- 4 dl mandľového mlieka
- 2 banány
- 3 polievkové lyžice chia semienok
- 1 polievkové lyžice arašidového masla
- 1,5 polievkovej lyžice kakaového prášku
- Stevia podľa chuti
Na ochutenie: škorica, kardamon, káva, vanilka podľa chuti
Všetky prísady jednoducho vložte do mixéru a dôkladne zmixujte. Môžete ochutiť škoricou, kávou, kardamonom, ako vám proste chuť poradí. Puding rozdeľte do pripravených pohárov, vrch môžete ozdobiť vegánskou šľahačkou, orechmi, kešu orieškami, arašidami, ale výborne sa hodia napríklad aj višne. Poháre vložte na niekoľko hodín do chladničky.
Vegánske višňovo - kokosové guľky
Kokosové guľky sú večná klasika. S niekoľkými prísadami je hotový za krátky čas, jednoducho sa nedá pokaziť - a navyše chutí fantasticky! Mám ich rada aj preto, lebo recept necháva veľa priestoru pre fantáziu, pretože sa dá rôznymi spôsobmi obmieňať. Kyslá, svieža chuť višní dokonale ladí so sladkosťami z čokolády, takže vám teraz chcem ukázať jednu variáciu s višňami.
Prísady:
- 30 dkg mletých orechov
- 0,5 dl mandľového mlieka
- 0,5 dl višňovej šťavy
- 1 polievkovej lyžice kakaového prášku
- stevia
- semienka (dužina) z 1 vanilkového lusku
- strúhaný kokos
- vykôstkované višne
Spracujte mleté vlašské orechy s mandľovým mliekom, višňovou šťavou, kakaovým práškom, steviou a vanilkou, následne z hmoty vytvarujte malé guľky. Do stredu každej guľky vtlačte jednu vykôstkovanú višňu. Môžete pridať hoci aj škoricu. Nakoniec guľky obalíme v strúhanom kokose a sú hotové!
Namiesto višní môžete použiť aj iné ovocie, napr. lesné ovocie. Ovocie môžete vložiť do stredu guličiek, resp. namiesto višňovej šťavy môžete pridať viac mandľového mlieka a na osladenie použiť džemu z lesného ovocia - potom môžete dokonca vynechať aj steviu, pretože džem je vynikajúcim sladidlom.
Extra tip:
Pokiaľ chcete, aby lahodná, sladká vôňa zákuskov a iných sladkostí prevoňala nielen vašu kuchyňu, ale aj vás, vyskúšajte Manna Penový telový krém s kakaovým maslom a kokosovým olejom s majestátnou čokoládovo-kokosovou vôňou, alebo ak chcete na svojej pokožke vychutnať vôňu lahodného, koreneného vianočného pečiva, potom Manna Penový krém s bambuckým maslom s pomarančom a klinčekmi je na to priam stvorený . ?
Prajem vám pokojnú prípravu bez stresu a požehnané sviatočné dni! ?
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!