Pusinka! Tu je penová pusinka bez všetkého
pusinka! tu je penová pusinka bez všetkého

Pusinka! Tu je penová pusinka bez všetkého



Teraz, v období sviatkov, trávim veľa času v kuchyni a plánujem menu nasledovných dní, týždňov, predpokladám, že aj vy ste na tom podobne. Priznám sa, že často ma nadchne samotný pohľad na niečo, a sú veci, ktoré neviem dostať z hlavy.

Takto bolo aj s nádhernými, malými penovými pusinkami: neustále som rozmýšľala nad tým, ako by mohli získať svoje miesto na našom vianočnom stole.

Čím viac som rozmýšľala, o to viac som si bola istejšia, že táto veselá drobnosť nemôže chýbať medzi sladkosťami, ale ani medzi dekoráciami.

Pre toto sú pusinky potrebné aj na Vianoce

Pusinky sú také, ako milé, malé ozdoby na stromček. Ich vrcholy sa veselo, smiešne naťahujú smerom nahor, svojím tvarom pripomínajú biele Vianoce, snehobiele, zasnežené štíty hôr, krásy zimy. Dobre ukážu na stole nahromadené do misy, ale aj zavesené na vianočnom stromčeku.

Mohli by byť pravou vianočnou sladkosťou, ale…

Majú aj malú chybičku krásy

  • Penové pusinky, žiaľ od základov nie sú vegánske. Avšak dobre viete, v Manne je všetko 100% vegánske, nepripúšťajúc kompromisy sa vyhýbame všetkým zložkám živočíšneho pôvodu, nech je reč o kozmetických prípravkoch, alebo jedlách, o ktorejkoľvek oblasti života. Výnimku nemôžeme urobiť aj vtedy, keď je reč o pusinkách, nech je táto sladkosť akokoľvek lákavá. Neostáva nám nič iné, ako hľadať alternatívu na nahradenie vaječných bielkov, takú, ktorá zabezpečí podobne krémovité jadro a chrumkavý zovňajšok.

  • Je tu ešte jeden problém: dôležitou prísadou klasických bielkovinových pusiniek je cukor, ktorý zabezpečuje ich sladkú chuť. Ten je síce vegánskou surovinou, avšak dobre vieme, že nadmerná konzumácia cukru veľmi škodlivo pôsobí na naše zuby, hmotnosť a celkovo na zdravie. Sú takí, ktorí si počas Vianoc trochu cukru doprajú, ale sú aj takí, ktorí žiaden. Nemôžem rozhodnúť miesto vás, vy musíte posúdiť, kde je zlatá stredná cesta. Pusinky sú veľmi chytľavé, ľahko sa z nich stane cukrová bomba, preto je lepšie, pokiaľ ich zneškodníte vopred.

Drobné triky penových pusiniek bez všetkého

  • Suroviny. Napriek vyššie menovaným komplikáciám príprava pusiniek bez všetkého nie je nemožná, s dostatočnou ochotou je to veľmi jednoducho riešiteľná úloha.

  • Nuž, tajomstvo spočíva v šťave prírodnej cícerovej konzervy, alebo v šťave namočeného cíceru, ktorá je schopná správať sa tak isto, a to stať sa penou rovnako, ako vaječné bielka. Šťavu cíceru je potrebné vyšľahať presne tak, ako vaječné bielka, keď budete vytrvalo šľahať, pena bude čoskoro hotová. Odporúčam, aby ste na to použili mixér, nemôžete dopredu vedieť, ako zareaguje vaša náhrada vajíčok, presnú dobu šľahania vám neviem povedať (5-10 minút), sledovaním konzistencie môžete posúdiť, či je už pena hotová.

  • Počas prípravy príde na rad sladenie. Keď sa vám do toho zmestí cukor, tak použite cukor, keď nie, potom je alternatívou brezový cukor, eritrit. Aj potrebné množstvo je relatívne: sladkosť eritritu sa líši od sladkosti cukru, stačí ho omnoho menej. Recepty väčšinou odporúčajú použiť cukor a bielka v pomere 50:50. Tekuté sladidlá neodporúčam, v pusinkách sú zrnká cukru potrebné. Môžete použiť aj práškový cukor, ešte aj z brezového cukru existuje prášková verzia. „Cesto” potrebuje aj trochu soli. Cukor môžete pridať aj pri miešaní cícerovej šťavy, takto budete ešte lepšie cítiť, kedy bude konzistencia dostatočne krémovitá.

  • Tvarovanie. Klasickú pusinkovú formu dosiahnete použitím vrecka na zdobenie, dávkovanie lyžicou, nalievanie, kvapkanie, nevedú k požadovanému cieľu.

  • Pečenie. Formy vytlačené na papier na pečenie je potrebné sušiť v predhriatej rúre na 80-100 stupňoch. Ale pozor: keď nebudú schnúť dosť dlho, ostanú lepkavé – keď budú schnúť veľmi dlho, spľasnú.

Tip: keď chcete pusinky použiť ako ozdobu na vianočný stromček, vreckom na zdobenie vytvorte malé krúžky. Cez ne potom môžete prevliecť stužku a ozdoba je hneď hotová.

Vy už máte svoj obľúbený vianočný recept „bez všetkého“? Napíšte nám ho!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac