Urobte si domáce vegánske mlieko!
urobte si domáce vegánske mlieko!

Urobte si domáce vegánske mlieko!



Mlieka zo semien sú moje najobľúbenejšie, obsahujú obrovské množstvo stopových prvkov a minerálnych látok, navyše sú v plnej miere rastlinného pôvodu a dajú sa dokonale zakomponovať do vegánskeho jedálneho lístka.

Rastlinné mlieka sú oveľa rozmanitejšie a podľa mnohých aj oveľa chutnejšie, ako kravské mlieko. Dobrou správou je, že sa nemusíte spoliehať na verzie dostupné v obchode, veľmi chutné mlieka si môžete urobiť aj doma, navyše za zlomok maloobchodnej ceny. Najrozšírenejšie je sójové mlieko, potom ryžové, mandľové, ale existuje aj ovsené, kešu orieškové, prosové a aj špaldové mlieko. Ich príprava je prekvapivo jednoduchá: nepotrebujeme k nim nič viac, iba vhodné semená, mixér a vodu. Semená treba namočiť na niekoľko hodín, aby boli enzýmy ľahšie stráviteľné. Následne odliatím vody, v ktorej boli semená namočené, a pridaním čerstvej vody, prípadne aj spolu s vodou na namáčanie vložíme do mixéra, mixujeme 1-2 minúty, kým sa masa nespojí a voda nebude biela.

Tu sú moje najlepšie recepty! Toto sú základné recepty, keď ich vyskúšate a osvedčia sa, môžete ich dochutiť vanilkovým luskom, javorovým sirupom, alebo napríklad aj škoricou.

Domáce ryžové mlieko

Ryžové mlieko pripravte z hnedej ryže. Po niekoľkých hodinách namáčania uvarte hnedú ryžu v jeden a pol násobku vody do mäkka, potom pridajte štipku soli a trocha sladidla a rozmiešajte spolu s vodou, následne preceďte cez husté sitko. Je dôležité vedieť, že hustá časť ryžového mlieka sa usadí na dno fľaše, preto skôr, ako ho budete piť, fľašou potrepte! Usadenú ryžovú kašu môžete použiť aj do rastlinných fašírok. Prísady na približne 900 ml mlieka: 50g hnedej ryže, 800 ml vody, štipka soli, sladidlo.

Domáce kokosové mlieko

V rade domácich rastlinných mliek je ďalšie najpopulárnejšie kokosové mlieko: je to prekvapivé, ale môže byť dokonca lacnejšie, ako kravské mlieko z obchodu. Kvôli typicky kokosovej chuti je pre milovníkov kokosu povinné. Intenzita chuti závisí aj od pomerov, čiže čím viac strúhaného kokosu použijete k jednej dávke vody, o to bude lepšie. Zoberte si 1 kg strúhaného kokosu, 800 ml vody, štipku soli, zarovnanú polievkovú lyžicu brezového cukru. Pred prípravou namočte strúhaný kokos na pár hodín do horúcej vody, ale ho môžete nechať odstáť aj na celú noc v chladničke. Potom zmes nalejte do kuchynského robota, miešajte 2-3 minúty, následne cez látku, alebo veľmi husté sitko preceďte.

Domáce mandľové mlieko

Mandľové mlieko je jedno z najchutnejších rastlinných mliek. Mandle musia byť vždy neochutené a lúpané. Keď viete zohnať iba nelúpané mandle, netrápte sa! Požadované množstvo mandlí obarte a približne 20 sekúnd nechajte semienka vylúhovať v horúcej vode. Potom vodu zlejte a šupku môžete po jednom pekne odstrániť. Mandle nechajte vo vlažnej vode odstáť niekoľko hodín, potom vodu zlejte a vložte do mixéra s potrebným množstvom čerstvej vody. Miešajte 2 minúty, potom preceďte. Z 10 dkg lúpaných mandlí dostanete približne 1 liter mlieka. Nevyhadzujte ani zvyšky mandlí, ktoré zostanú po precedení, vysušte ich a mandľová múka je hotová.



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac