Veľké jarné upratovanie ekologicky a so smiechom
veľké jarné upratovanie ekologicky a so smiechom

Veľké jarné upratovanie ekologicky a so smiechom



Upratovanie bez chemikálií nebude jednoduché preto, lebo ho budete brať na ľahkú váhu, ale preto, že budete uplatňovať také metódy, ktoré sú súčasne účinné a minimalistické.

Tipy na smiešne jednoduché veľké jarné upratovanie


Využite ohromujúcu silu slnečných lúčov!

Existuje ekologickejší a jednoduchší „dezinfekčný prostriedok“, než ako sú oslnivé, jarné slnečné lúče? Jarné slnečné lúče fungujú ako prírodný dezinfekčný prostriedok, navyše z látky odstránia aj prípadné nepríjemné pachy, ktoré v nej ostali po praní. Keď budete počas veľkého upratovania sušiť záclony, deky a posteľné prádlo na slnku, ušetríte tým energie, navyše ich urobíte ešte čistejšími, a to ekologicky. Okrem textílií budú vďačné za jarný slnečný kúpeľ aj koberce, keďže slnečné lúče zlikvidujú aj roztoče, ktoré sa v nich ukrývajú. (Výkaly roztočov, ktoré sú alergénmi, napriek tomu ostanú v koberci, ale dôkladným vysávaním sa ich môžete zbaviť.)

Vyberte citróny, nech sa lesknú aj okná!

Okrem slnečných lúčov sa umiestnili na stupni víťazov medzi ekologickými čistiacimi prostriedkami aj citróny. Citróny sú dostupné počas celého roka (preto aj na jar) a bez veľkých problémov sa z nich dajú urobiť čistiace alebo upratovacie prostriedky.

Za ich účinnosť môže hlavne kyselina citrónová, ktorá má antibakteriálny a dezinfekčný účinok, ale esenciálny olej získavaný z ich jadierok je pri odstraňovaní nečistôt tiež veľmi účinný (metódu na prípravu prírodného citrónového prášku na čistenie nájdete tu.)

Citrón môžete pri upratovaní použiť rôznymi spôsobmi, jedným z najviditeľnejších výsledkov je však dosiahnutý práve pri umývaní okien citrónom. Recept na citrónový prostriedok na umývanie okien je nasledovný: do fľašky s rozprašovačom vlejte pár decilitrov vody a prilejte citrónovú šťavu. Nastriekajte na okno, počkajte pár minút a utrite. Namiesto obyčajnej vody z vodovodu je dobré použiť destilovanú vodu alebo čistenú vodu, podľa mnohých to pomáha, aby ostal povrch bez čiarok (závisí to aj od tvrdosti vody). Namiesto novinového papiera alebo papierových utierok je na umývanie okien omnoho ekologickejším riešením, keď použijete utierku z mikrovlákna, ktorú potom môžete po vypratí znova použiť. (V neposlednom rade aj toto prispieva k tomu, aby okno ostalo bez šmúh).

Keď je reč o ekologickom čistení a sviežosti, nemôžem z tohto radu vynechať jednu z mojich obľúbených Mánn. Za božsky čistú vôňu Manna čiernej zubnej pasty s citrónom bez fluoridu môže tiež citrónový esenciálny olej.

Pri upratovaní používajte ocot, čo najrôznejšími spôsobmi!

Ocot sa dá používať rovnako jednoducho ako citrón, má dezinfekčný účinok, je to domáci čistiaci prostriedok bez chemikálií. Ako odstraňovača vodného kameňa ho už iste dobre poznáte, možno ste ho už aj vyskúšali. Tajomstvo spočíva v trpezlivosti, ocot nesmiete hneď zmyť. Niektorí nechávajú handričku namočenú v octe na kohútiku zanesenom vodným kameňom hoci aj na celú noc. Keď zmiešate ocot so sóda bikarbónou, dostanete “univerzálny” čistiaci prostriedok: môžete ho vyskúšať na čistenie rúry, odtoku, toalety alebo chladničky. Zmes octu, vody a niektorého esenciálneho oleja je recept na aviváž bez chemikálie, doslova jednoduchý ako facka.

Už vám to ide? Veľké jarné upratovanie je v blogu Manny večne aktuálnou témou, pre ďalšie tipy sa vám oplatí vyhľadať aj moje staršie príspevky. Už sme hovorili o tom, ako si môžete vyrobiť vegánske čistiace a pracie prostriedky po domácky, ale aj o tom, ako môžete zrealizovať upratovanie bez chemikálií za pár centov. Prírodný citrónový prípravok na nábytok sa síce vyrába z viac ako dvoch prísad, na oplátku však bude po jeho použití váš nábytok ako nový. Všetky tajomstvá upratovania octom som pred vami odhalila tu. Vedeli ste, na čo si ešte musíte dať pozor okrem veľkého upratovania? V tomto mojom príspevku som zhrnula to, kde vo svojej domácnosti nájdete také povrchy, predmety, ktoré si tiež vyžadujú dôkladné, veľké upratovanie.

Domáce čistiace prostriedky bez chemikálií sú síce k vašej pokožke priateľské, napriek tomu pri citrónovom a octovom upratovaní vám môžu ruky vyschnúť. Na ich upokojenie odporúčam Manna krém na ruky s bambuckým maslom, ktorý jemne vyživuje namáhanú pokožku a preukázateľne regeneruje pokožku rúk*.

*na základe subjektívnych odoziev účastníkov výskumu nezávislého, medzinárodne uznávaného výskumného laboratória za účasti 25 respondentov

Máte svoj osvedčený domáci čistiaci prostriedok? Ak áno, napíšte nám o ňom!


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac