Takto si vyrobte vegánske čistiace a pracie prostriedky po domácky
takto si vyrobte vegánske čistiace a pracie prostriedky po domácky

Takto si vyrobte vegánske čistiace a pracie prostriedky po domácky



Keď je pre vás dôležité, aby boli vaše kozmetické prípravky vyrobené bez látok živočíšneho pôvodu, potom si určte dávate záležať aj na vegánskych čistiacich prostriedkoch. Hovorím správne?

Od čoho je prací a čistiaci prostriedok vegánsky? A prečo je dobré, keď je taký?

Od klasických pracích a čistiacich prostriedkov sa štítime preto, lebo obsahujú rôzne chemikálie. Tieto zložky sú nielen potenciálnymi jedmi, ale niektoré z nich sú vyslovene nebezpečné pre ľudské zdravie aj životné prostredie.

Keď pri praní, umývaní riadu a upratovaní používate tieto prípravky, je takmer nemožné, aby sa ich zvyšky nedostali odtokovou vodou či smeťami do životného prostredia. Keď sa vám toto riziko zdá byť príliš vzdialené, spomeňte si na kožné problémy spôsobené pracími prostriedkami s obsahom chemikálií: pokožka bábätiek môže byť, žiaľ, až nadmerne citlivá.

Výrobky rôznych výrobcov sa navyše predbiehajú ,aby ste ich zobrali z poličiek, preto vás lákajú novými farbami alebo vôňami, ktorých väčšinu sa dá dosiahnuť iba použitím ďalších chemikálií. Preto nie je prekvapujúce, že sa chcete týmto pracím prostriedkom, avivážam, čistiacim prostriedkom a sanitárnym čistiacim prostriedkom vyhnúť, ak je to i len trocha možné.

Mnohí ani nemyslia na to, že tieto chemikálie môžu byť znepokojujúce aj preto, lebo môžu obsahovať aj zložky živočíšneho pôvodu – enzýmy, tuky. Dokonca ich môžu testovať na zvieratách.

Domácky vyrobené, vegánske čistiace prostriedky takéto látky neobsahujú, tým si vážia živočíšstvo. A v neposlednom rade je ich výroba doslova hračkou pre deti!

Pozrime si niektoré vegánske čistiace prostriedky vyrobené použitím iba pár surovín, ktoré sa nachádzajú aj vo vašej domácnosti!

Čo budete potrebovať: sóda bikarbóna, citrónová šťava, soľ, ocot, prírodné esenciálne oleje podľa vlastného vkusu a voda.

Vegánske čistenie v kúpeľni

Dobre osvedčenou metódou na čistenie vane, umývadla alebo kachličiek je u mňa nasledovná: pripravme si domáci práškový čistič použitím 1 šálky sóda bikarbóny, štvrť šálky drobnozrnnej soli, 5-10 kvapiek čistého, neriedeného citrónového alebo rozmarínového esenciálneho oleja. Prísady zmiešajte v malej miske, hmotu naneste na povrch handrou alebo špongiou, potom opláchnite vodou. Sóda bikarbóna dobre poslúži aj pri čistení toalety: poriadne množstvo nasypte do záchodovej misy, pošúchajte kefou a spláchnite.

Ak by to nestačilo, proti odolným nečistotám práškový čistič opláchnite zmesou octu a vody v pomere 1:1 (toto je dobré aj na vaňu a umývadlo). Octom alebo citrónovou šťavou môžete bojovať aj proti vodnému kameňu, používajte ich bez riedenia na čistenie batérie alebo sprchovacej hlavice.

Sóda bikarbóna, inak nazývaná aj hydrogénuhličitan sodný, je ekologickou, vegánskou surovinou, je to mierne zásaditá, vo vode dobre rozpustná soľ. Môžete ju poznať z kuchyne, používa sa aj namiesto prášku do pečiva, aby domáce zákusky nadvihla, zjemnila. (Na pečenie kupujte iba jedlú sódu bikarbónu.)

Aj veľká väčšina octu je vegánska, napríklad tie, ktoré vyrábajú z jabĺk, hrozna, jačmeňa alebo ryže. Medový ocot už nie je vegánsky, ale priznajme si, je málo pravdepodobné, že by ste práve týmto čistili vaňu. Keď si chcete byť celkom istí, prečítajte si zloženie výrobku!

Voňavá práčka a čisté šaty na vegánsky spôsob

Na sódu bikarbónu sa môžete spoľahnúť aj pri čistení práčky: prilejte k nej ocot a pustite program na práčke pri vysokej teplote, 60, alebo hoci až 90 stupňov. Čo sa týka pomerov existuje viac verzií, keď spustíte pranie, zmes nemusí byť roztierateľná, nech radšej ostane natoľko tekutá, aby ste ju vedeli naliať do nádržky na prací prostriedok. Keď chcete zmesou vyčistiť bubon práčky, vhodná je roztierateľná konzistencia, tu nech dominuje sóda bikarbóna.

Vegánske pranie bez chemikálií bude úplné tak, keď vymeníte aj svoj prací prostriedok.

Práčky môžu niekedy nepríjemne zapáchať, za čo môžu klasické pracie prostriedky a zvyšky nečistôt, ale aj šaty, ktoré ostanú v práčke dlhšiu dobu po skončení pracieho programu. Aj sóda bikarbóna je výborným vegánskym prípravkom na odstránenie nepríjemných pachov, ale skôr ako prejdete na pranie bez chemikálií, je lepšie preprať práčku 20% octom.

V tomto svojom príspevku som rozprávala o tom, aké mýty a fakty kolujú v súvislosti s orechom na pranie.

Extra tip: vegánske pranie znovu použitím Manna mydiel

Vaše obľúbené Manna prírodné mydlá vám môžu pomôcť aj pri vegánskom praní! V prvom rade pozbierajte drobné zvyšky mydiel a zvarte ich vo vode. (Priznávam, že to nie je celkom jednoduché, veď kto by si nechcel vychutnávať aj posledný, najmenší kúsok svojho mydielka?)

Pomer zložiek pracieho prostriedku: k 50 dkg mydla prilejte toľko vody, aby sa mydlo ponorilo, potom pridajte 1 liter vody a zmes varte 10 minút. Keď budúci prací prostriedok vychladne, pridajte 1 polievkovú lyžicu sóda bikarbóny a taký esenciálny olej, ktorý len chcete. Prací prostriedok môžete skladovať vo fľaši a dávkovať ho pri každom praní, pričom dbajte na to, aby ste ho pred použitím dobre pretrepali.

Keď ste zvedaví, ako si môžete po domácky vyrobiť aj aviváž, dozviete sa to po kliknutí sem.

V čistej žiarivej kúpeľni je kúpeľ ešte príjemnejší. Hlavne keď si ho budeme vychutnávať darovanou, voňavou, upokojujúcou soľou do kúpeľa! Keď sa rozhodnete, že v zhone vianočných príprav vyrobíte aj domáci prípravok do kúpeľa, odporúčam vám tento výborný recept.

Vyskúšali ste už vegánske upratovanie, čistenie, pranie? Máte nejaké osvedčené triky? Porozprávajte nám ich!



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac