5+1 okamžite použiteľný tip na šetrenie od Víl
5+1 okamžite použiteľný tip na šetrenie od víl

5+1 okamžite použiteľný tip na šetrenie od Víl



Šetriť sa dá rôznymi spôsobmi a z rôznych dôvodov. Keď skutočne hľadíte dopredu, nemyslíte iba na zníženie svojich výdavkov a režijných nákladov, ale aj na ochranu životného prostredia. K tomuto vám teraz dáme ľahko dodržateľné tipy.

Šetrite energiou a zároveň chráňte svet

Nikdy nie je neskoro začať znižovať ekologickú stopu svojej domácnosti, alebo ak ste sa už touto cestou vydali, zdokonaliť svoje metódy. Šetrenie, zníženie režijných nákladov vás môže právom motivovať, ale nezabudnite, že environmentálna uvedomelosť prináša svoju vlastnú odmenu, záchranu planéty. Naše tipy môžete začať používať hoci už dnes, tak začnite!

1. Namiesto kúpeľa si vychutnajte zážitok zo sprchovania

Keď kúpeľ vymeníte na sprchu, spotrebu vody môžete znížiť hoci až na tretinu. Kým ku kúpeľu použijete približne 160 litrov vody, 5 minút sprchy spotrebuje iba 60 litrov vody. (Faktom je, že veľa záleží aj na sprchovacej hlavici, existujú také typy, ktoré prepúšťajú menej vody.). Ešte viac závisí od toho, koľko času strávite pod sprchou. Pol hodinou sprchovania už nie je pravdepodobné, že ušetríte energiu alebo vodu. Dobrou správou však je, že aj do 10 minút sprchy sa dá vtesnať toľko spa zážitkov, po ktorých uvidíte svet v inom svetle. Len si pozrite Manna Shower Sensation sprchové gély a bude vám jasné, čo mám tým na mysli!

Chcete ešte viac tipov na šetrenie vodou? V dvoch príspevkoch z minulosti som vám dala rady aj na to, ako môžete šetriť vodou, môžete si ich prečítať kliknutím sem a sem.

2. Vlasy si umývajte počas sprchovania

Krátke alebo polodlhé vlasy si môžete rýchlo a účinne umyť aj pri sprchovaní. Niet pochýb, že aj týmto sa spotrebuje menej vody, veď ste ušetrili jedno sprchovanie. Náklady môžete znížiť aj tak, že na čistenie vlasov použijete iba mydlo, iné kozmetické prípravky nie. Alebo ak to chceme ešte stupňovať tak také mydlo, ktoré je vynikajúce aj na umývanie vlasov aj na hygienu tela.

Kliknutím sem nájdete v našom blogu podrobný návod na to, ako správne použite Manna Mydlo pre zdravé vlasy vyrobené vyslovene na umývanie vlasov. Radi by ste vyskúšali aj také Manna mydlo, ktoré sa dá použiť od hlavy až po päty? Odporúčam, aby ste najprv vyskúšali takého klasika od Manny, akým je COCO Mydlo s bambuckým maslom!

Extra tip (aj) na šetrenie energie: vlasy si neumývajte horúcou vodou. Vlažná voda je lacnejšia, omnoho šetrnejšia k vlasom, navyše ich môže urobiť ešte lesklejšími.

3. Pozor na kvapkajúce alebo zbytočne otvorené kohútiky

Väčšina z nás si uvedomuje, že kvapkajúce kohútiky sa oplatí čo najskôr opraviť, pretože toto je jedným z najviditeľnejších domácich plytvaní. Ale koľkokrát necháte vodu len tak, zbytočne tiecť? Vedome dbajte na to, aby ste pri umývaní rúk, zubov alebo ručnom umývaní riadu vodu zastavili vždy, keď ju práve nepotrebujete. Pri umývaní rúk stačí pustiť vodu iba vtedy, keď už máte ruky namydlené (pred tým si ich navlhčite). Aj pri umývaní zubov stačí otvoriť kohútik iba vtedy, keď chcete vypláchnuť. Ešte profesionálnejším riešením je vopred si vodu napustiť do pohára. Pri ručnom umývaní riadu nádoby najprv namočte, potom ich umyte.

Extra tip šetrenia pri umývaní rúk: Manna mydlá vydržia ešte dlhšie, keď z nich po použití strasiete vodu, necháte skvapkať a vyschnúť.

4. Zapnite len plne naplnenú práčku

Aj napoly naplnená práčka operie vaše šaty, ale je omnoho jednoduchšie, keď spotrebič naplníte úplne (s ohľadom na návod na použitie), čím si ušetríte ďalšie pranie. Používanie sušičky spotrebuje veľa energie, ale pri dostatočnej opatrnosti sa ani v zime nemusíte vzdávať toho, aby vaše oblečenie schlo na čerstvom vzduchu. Keď je počasie veľmi nepríjemné, prší alebo sneží, fúka búrlivý vietor, vzdajte sa vešania prádla von. Keď je teplota pod bodom mrazu, oblečenie môže zamrznúť, práve preto sušte jemné materiály medzi štyrmi stenami. Ale uteráky, posteľné prádlo môžu schnúť na čerstvom vzduchu aj počas slnečných zimných dní.

Extra tip k praniu: environmentálne povedomie môžete ešte zvýšiť, keď namiesto chemikálií použijete pri praní 100% prírodný orech na pranie.

5. Udržte si vnútri ešte viac tepla pomocou malých trikov

Aj z mála môže byť veľa. Postupne zlikvidujte tie škáry a ‘slabé stránky”, kde môže teplo uniknúť. Majte oči otvorené a všimnete si, čo doteraz možno nie! Dávno čistené, zaprášené vykurovacie telesá, ktoré je najvyšší čas vyčistiť a umiestniť za ne tepelne reflexnú fóliu, alebo záves, ktorý môžete po vyvetraní odtiahnuť. Keď vykurovacie teleso nezabarikádujete, okolo neho nepostavíte zbytočne veľa nábytku, teplo sa dostane aj na iné miesta.

Extra tip: zahĺbte sa do témy ešte viac, v tomto mojom príspevku nájdete ešte viac trikov, ako môžete šetriť energiami.

5+1: Vyskúšajte minimalistickú domácnosť

Kým budete usmerňovať cestu tepla, myslite aj na to, koľko zbytočných predmetov vás obklopuje. Zbytočnosti, nikdy nepoužité darčeky, znudené oblečenie, vychodené topánky. Naozaj ich potrebujete? Postarajte sa o to, aby sa veci, ktoré je potrebné vyhodiť, dostali do selektívneho zberu odpadu. Keď nájdete niečo, čo sa dá recyklovať, urobte to. Čo môže byť pre iného užitočné, môžete hoci aj speňažiť, alebo darovať. Úsilie vynaložené pre udržateľný svet nie je len kvapkou v mori, rovnako ako pri šetrení energiu, aj tu záleží na každom jednom malom kroku. Prečítajte si ešte viac o tom, ako si môžete vybudovať minimalistickú domácnosť!

Máte taký tip na šetrenie, ktorý môže byť užitočný aj pre ostatných? Povedzte nám svoj názor!



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac