Takto šetrite energiou! Užitočné tipy, finty
takto šetrite energiou! užitočné tipy, finty

Takto šetrite energiou! Užitočné tipy, finty



Najpálčivejším problémom dnešnej doby je nadmerná spotreba energie.

 

Viem, mnohí si myslia, že niečo by mali urobiť hlavne veľkí spotrebitelia. Je to pravda, ale iba spolu so slovíčkom “aj“. Budúcnosť našej planéty je zodpovednosťou každého jedného človeka, toto by sme nemali podceňovať. Aj bežný človek môže zanechaním zlých zvykov, šikovnými riešeniami a drobnými trikmi ušetriť veľké množstvo energií.

 

V domácnostiach sa minie najviac energie na vykurovanie, potom nasleduje produkcia teplej vody, po nej zase varenie.

 

Kúrenie, chladenie

Začnime kúrením. Veľmi dôležitý je návrh moderného vykurovacieho systému a správna izolácia. Len tie miestnosti vykúrte dôkladne, v ktorých sa zdržiavate. Mnohí vykurujú aj v spálni, pričom ideálna teplota na spanie je 17-18 stupňov Celzia. Ani ostatné miestnosti nie je potrebné nadmerne vykurovať, za normálnych okolností stačí 20-21 stupňov Celzia. Radšej sa dobre oblečte, pretože je mimoriadne nehospodárne urobiť si v zime teplo a byť v byte v tričku a krátkych nohaviciach. Radiátory je potrebné pravidelne čistiť, odstrániť z nich prach a je dobré umiestniť za ne na stenu tepelne reflexnú fóliu. Okenice, žalúzie a rolety sú ideálne v zime na to, aby ostala zima vonku a v lete na to, aby nepustili dnu teplo. Keď je vzduch veľmi suchý odparujte, pretože vlhký vzduch je na pocit teplejší. Aj preto je dobré mať izbové rastliny. Keď nie ste doma, nevypínajte kúrenie úplne, lebo keď steny vychladnú, na ich znova vyhriatie bude potrebné obrovské množstvo energie.

 

Aj nesprávne vetranie môže spôsobiť únik veľkého množstva energie. V chladnom počasí nie je dobré otvoriť okno na „vetračku“, takto je cirkulácia vzduchu veľmi pomalá, pričom miestnosť úplne vychladne. Radšej vetrajte častejšie ale krátko, podľa možnosti otvorte okná dokorán a urobte prievan, pričom na tento čas vypnite kúrenie.

 

Keďže sú posledné roky letá čoraz teplejšie, na chladenie pomaly minieme toľko isto energie ako na vykurovanie. Dobrá izolácia pomáha aj proti prehriatiu bytu. Najprirodzenejšie chladenie zabezpečia rastliny; pred okná je dobré vysadiť listnaté stromy, ktoré v lete udržiavajú steny v tieni a v zime, keď je aj tak málo svetla, netienia. Keď používate klimatizáciu, okná zavrite. Keď praží slnko, lepšie je stiahnuť žalúzie a vetrať v noci, keď je predpoklad, že byt trochu vychladne. Dobre poslúži aj ventilátor a spotrebuje omnoho menej energie, ako klimatizácia.

 

Kuchyňa

V kuchyni dokážeme robiť zázraky, ale aj plytvať... Začnime hneď chladničkou, žrútom energie. Najlepšie je zaobstarať si chladničku kategórie „A”, ešte lepšie „A+” alebo „A++”, tieto spotrebujú ešte menej energie. Podľa možnosti ich umiestnite v chladnej miestnosti, vedľa vonkajšej steny, čo najďalej od radiátora a sporáku. Plochy odvádzajúce teplo by mali byť čo najďalej od steny alebo nábytku. Chladiace mriežky je treba pravidelne čistiť, mrazničku zase pravidelne odmrazovať. Keď chcete použiť niečo z mrazničky, na noc to dajte do chladničky a takto to nechajte rozmraziť. Do chladničky vkladajte iba studené jedlá/nápoje a iba tie, ktoré je naozaj potrebné skladovať v chladničke. Chladničku neotvárajte často ani dlho, tiež to spotrebuje veľa energie.

 

Pri varení používajte riad potrebnej veľkosti tak, aby plamene nepresahovali. Nádoby prikrývajte, keď jedlo zovrie, plameň znížte na šetriaci stupeň. Pri pečení otvárajte rúru čo najmenej. 5 – 10 minút pred tým, ako sa jedlo/zákusok upečie, môžete rúru vypnúť, lebo po túto dobu ešte udržiava teplotu. Toto isté platí aj pri elektrickej varnej doske.

 

Kúpeľňa

Vyberme sa teraz do kúpeľne, aj tu často zhrešíme...

 

Bojler nenastavujte na najvyššiu teplotu, iba tak, ako je to potrebné. Neoplatí sa vyrábať takú horúcu vodu, ku ktorej potom musíme miešať studenú, je to zbytočné plytvanie.

 

Pri praní naplňte práčku tak, aby bola naplno využitá. Bežne znečistené oblečenie nosené na ulici alebo doma stačí prať na teplote 40 stupňov Celzia, na krátkom programe. Namiesto používania sušičky je úspornejšia stará dobrá metóda: vešanie prádla. V teple podľa možnosti vonku, lebo šaty, ktoré uschnú na slnku, majú nádhernú vôňu. Keď oblečenie schne v byte, potom treba dbať na častejšie vetranie, aby ste zabránili nadmernej vlhkosti v byte a následnému vzniku plesní.

 

Osvetlenie, elektrické zariadenia

V dobe rôznych elektrických vychytávok by sme sa mali venovať aj ich spotrebe, lebo ich máme čoraz viac a viac... Keď sú dlhodobo v režime stand by (pohotovostný), môžu spotrebovať veľa energie, preto ak ich nepoužívate, hlavne v noci, odporúča sa ich odpojenie z elektriny. Takto sa vám bude aj lepšie spať.

 

Keď to už nie je potrebné, nabíjačku nenechávajte v zástrčke, lebo aj takto prijíma energiu. (Oplatí sa zaobstarať nabíjacie batérie, bežné batérie znamenajú pre životné prostredie veľmi veľkú záťaž.)

 

Majte rozsvietené len tam, kde sa zdržiavate a používajte úsporné žiarovky. Pri práci alebo čítaní stačí lokálne osvetlenie – stojace svietidlá umiestnené na viacerých miestach bytu, malé lampy, sú aj tak útulnejšie, ako svetlom zaplavená miestnosť. Využite prirodzené svetlo: pracovný kútik alebo čitateľský kútik umiestnite v blízkosti okna. Obývačka a pracovňa sú v ideálnom prípade na južnej strane. Do predsiene, pred dvere bytu, je dobré namontovať osvetlenie so snímačom pohybu, toto určite nezabudnete vypnúť.

 

Šetrenie energiou je našou spoločnou záležitosťou, snažme sa správať podľa toho! ?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac