Voda, náš poklad – ako si ju chrániť?
voda, náš poklad – ako si ju chrániť?

Voda, náš poklad – ako si ju chrániť?



I keď je na Zemi veľmi veľa vody, množstvo, ktoré vie človek zužitkovať, je podstatne menšie: sladká voda tvorí iba 2,5 %, z nej iba 0,3 % je pre nás dostupná. Jej šetrenie je preto mimoriadne dôležité.

Šokujúci údaj, ale v Európskej únii minie jeden človek denne v priemere 150 litrov vody. V rozvojových krajinách sa z tohto množstva ujde na hlavu iba zlomok, napríklad v Mozambiku je to iba 10 litrov! Nesmieme si myslieť, že ak my máme dostatok vody, tak ňou môžeme plytvať. Na svete totiž rapídne miznú zásoby použiteľnej, kvalitnej vody, aj u nás má svoje limity. Naše správanie ovplyvní osudy a životy našich detí, vnúčat.

Chcela by som sa s vami podeliť o pár užitočných tipov na šetrenie vody.

Šetrenie v kúpeľni

  • Na dennú hygienu sa minie enormné množstvo vody. Namiesto kúpeľa zvoľte sprchovanie! Pri kúpaní použijeme cca 160 litrov vody, kým na 5 minútové sprchovanie približne 60 litrov. Navyše je sprchovanie aj zdravšie, hygienickejšie a osviežujúcejšie.
  • Pri sprchovaní, umývaní vlasov, umývaní zubov, či holení sa vždy zavrite kohútik, kým sa mydlíte, nanášate šampón, alebo sa umývate. Pri umývaní zubov používajte pohár!
  • Kým čakáte na teplú vodu, môže vytiecť viac litrov vody. Nepremárnite ju, pod kohútik alebo sprchu položte vedro, takto zachytenú vodu môžete potom použiť na umytie podlahy alebo hoci aj na spláchnutie toalety.
  • Na batérie môžete namontovať perlátor šetriaci vodu, ktorý vytekajúcu vodu obohatí vzduchom. Kvôli veľkému tlaku si nevšimnete žiadny rozdiel – o to viac však na faktúre za vodu!
  • Ďalším veľkým vodožrútom je WC: pri každom spláchnutí môžeme minúť hoci až 7-9 litrov vzácnej pitnej vody! Je to obrovský luxus. Je dobré namontovať taký splachovač, pri ktorom môžeme sami regulovať množstvo použitej vody, takto môžeme množstvo vody pri jednom spláchnutí znížiť až na 5 litrov. Ešte lepším riešením je taká nádrž, ktorá pri spláchnutí použije vodu, ktorá sa už použila pri umývaní rúk.
  • Z hľadiska ochrany životného prostredia je dôležité aj to, aby ste používali ekologické čistiace prostriedky, tieto predstavujú pre čističky vôd omnoho menšiu záťaž.
  • Práčku vždy naplňte čo najviac, a keď ju nastavíte iba na potrebnú teplotu, ušetríte aj energie. Napríklad nie veľmi znečistené šaty, nosené pri práci v kancelárii, stačí prať pri teplote 40 stupňov.

Tipy do kuchyne

  • Veľa vody môžeme ušetriť aj pri umývaní riadu. Umývačku riadu zapnite iba vtedy, keď je naozaj plná. Riad nie je potrebné pred tým oplachovať, stačí nádoby očistiť od väčších zvyškov.
  • Ak umývate riad ručne, nerobte to pod tečúcou vodou, tak by ste minuli oveľa viac vody. Aj oplachovanie môžete urobiť napustením čistej vody do umývadla, takto jej stačí oveľa menej.
  • Aj zeleninu a ovocie môžete čistiť namiesto tečúcej vody v miske s čistou vodou, použite na to kefku.
  • Veľa vody môže zbytočne vytiecť aj v lete, kým čakáte na studenú vodu. Zachyťte túto vodu do misky, môžete ju použiť na polievanie kvetov. Ďalším možným riešením je dať fľašku vody do chladničky.
  • Pri varení čaju a kávy vopred vymerajte potrebné množstvo vody. Pre mnohých je zvyšná voda, ktorú takto automaticky jedným pohybom vylejete do umývadla, hotovým pokladom.
  • V záujme ochrany kvality vody je dôležité aj to, aby ste zvyšky jedál, alebo použitý olej, v žiadnom prípade nevylievali do odtoku! Zvyšky jedál majú miesto v smetnom koši v sáčku (samozrejme, aj tomu by sme sa mali vyhýbať), použitý olej zase môžete odovzdať na čerpacích staniciach, ale odberné miesta sú aj v niektorých obchodoch.

Tipy v záhrade, na dvore

  • Správnym zavlažovaním môžete ušetriť veľa vody – a peňazí. Polievajte večer alebo skoro ráno, pretože v dennej horúčave sa voda veľmi rýchlo vyparí. Polievajte stonky rastlín, nie celé rastliny, na rozdiel od zavlažovania rozprašovačom, je kvapkanie omnoho ekologickejším riešením.
  • Keď nechcete pitnú vodu rozliať po záhrade, zaobstarajte si bazén na zachytávanie dažďovej vody, alebo sud! Dbajte na to, aby ste ho v suchom období zakryli, aby sa voda neodparovala, prípadne aby do nej nespadli zvieratká.
  • Tu sa však možnosti nekončia: vhodným prikrytím pôdy môžete zabrániť odparovaniu vody, tu hovoríme napríklad o mulčovaní. Trávu nie je potrebné kosiť často ani veľmi na krátko – keď sú steblá trávy dlhšie, lepšie zakrývajú pôdu, ktorá tak menej vysychá. Navyše menej častým kosením šetríte aj energie.
  • V dnešnej dobe ľudia každú voľnú plochu betónujú, je to neskutočne škodlivé! Betón do seba cez deň vsiakne teplo, ktoré potom v noci zo seba vyžaruje, bez rastlín nie je vyparovanie, nie je hmyz, včely. Navyše, ak naraz spadne veľké množstvo zrážok, zalejú sa pivnice, v mestách po takejto spŕške často steká voda po cestách, ktorá sa nemá ako dostať do pôdy. Radšej zasejte trávu, zasaďte kvety, a kde je to nevyhnutné, napr. na príjazdovej ceste, položte zatrávňovacie tvárnice alebo štrk.
  • Na umývanie záhradného nábytku nepoužite hadicu, ale radšej vedro naplnené vodou a handričku, takto použijete iba zlomok vody.
  • Aj ručné umývanie auta je omnoho šetrnejšie a lacnejšie.

Keď tieto nápady pomaly, postupne zavediete do svojho každodenného života, nielenže pomôžete našej Zemi, ale ich účinky pocítite aj na svojej peňaženke!

Pokiaľ aj vy máte nejaké užitočné tipy na šetrenie vody, podeľte sa s nami o ne! ?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac