Trieďte, darujte, vyčistite si svoj domov!
trieďte, darujte, vyčistite si svoj domov!

Trieďte, darujte, vyčistite si svoj domov!



Novoročné predsavzatie často končí odďaľovaním. Odstránenie vecí, ktoré sa stali zbytočnými, je praktické preto, že ponúka mnoho rozmanitých úloh, že práca bude na celý rok. Čerešničkou na torte je, že pri upratovaní môžete dbať aj na životné prostredie. Vyberte si z činností, priniesla som ich veľa.

Nápady na celý rok, aby ste si v byte urobili poriadok

Postavte sa tvárou v tvár obsahu svojho šatníka!

Nemeníte šatník každú sezónu, ale vo vašich skriniach na vás číha nudné oblečenie, ktoré je veľké, pretože ste schudli, alebo naopak malé, pretože ste pribrali? Uchovávať a hromadiť použité oblečenie doma je dvojsečná zbraň. Vedeli ste, že tým, že ste toto oblečenie nevyhodili do koša, ste urobili prvý krok k ekologickému povedomiu?

Namiesto skladovania alebo vyhodenia šiat odporúčame usilovať sa o predĺženie ich životného cyklu. V praxi to znamená, že ak je to možné, posuňte ich ďalej. Tým, že naše oblečenie môže ešte niekto nosiť ďalej aspoň pár mesiacov, sa hneď zníži zaťaženie, ktoré je spôsobené ich výrobou. Módny priemysel je známy tým, že patrí medzi najväčších znečisťovateľov životného prostredia, napríklad globálne zodpovedá za 20% vzniknutej odpadovej vody. Ak sa vám to začína pozdávať, tu nájdete ďalšie tipy na to, ako môžete znížiť svoju ekologickú stopu.

Triedite v skrini? Buďte prísni!

Neprijateľne roztrhané, opotrebované, staromódne oblečenie je najlepšie nastrihať na malé kusy a použiť na utieranie prachu alebo na výrobu látkového koberca. Avšak ešte nositeľné šaty v dobrom stave, alebo tie, ktoré potrebujú drobné nápravy, môžu už čoskoro začať svoj nový život v skrini niekoho iného. V hĺbke duše veríte, že sa skladované šaty ešte vrátia do módy, alebo sa vám zachce ich znova nosiť? Keď sa vám to už niekedy stalo, tak im dajte ešte jednu šancu. Keď dáte na moju radu, je lepšie, ak sa ich zbavíte – nie je však jedno ako.

Nech je vašou prvou myšlienkou darovanie a dobročinnosť

Máte malé deti? Takmer všade (na ihrisku, v rodičovskej skupine na sociálnej sieti, na nástenke v škôlke) môžete nájsť takých rodičov, ktorí vďačne prijmú balíček pozostávajúci z použitého oblečenia. Keďže deti vyrastú šaty za pár mesiacov, balíček je hneď možné podať ďalej niekomu inému: stačí, ak si budete žiadať ako odplatu práve toto – ich posunutie ďalej. Detské oblečenie ostane nositeľné aj viac rokov, ich životnosť sa zviacnásobí, zaťaženie životného prostredia sa zase radostne zníži.

Aj šaty väčších detí alebo dospelých môžu nájsť veľmi rýchlo svojich nových majiteľov v kruhu rodiny alebo priateľov, ale v inzeráte ich môžete ponúknuť zadarmo aj cudzím ľuďom.

Keď máte známeho, ktorý rád šije, tak aj jemu môžete urobiť radosť tým, že mu nenositeľné šaty darujete. Takto sa môžu aj tieto znovuzrodiť vo forme textilných hračiek, patchwork prikrývok alebo iných kreatívnych výtvorov. Aj toto je istý druh zero waste zmýšľania, lebo takto nevyjde nazmar ani jediný kus oblečenia.

Nezabudnite ani na možnosť dobročinnosti. Rôzne charitatívne organizácie radi prijmú ponúknuté použité oblečenie. Stavte však na istotu a najprv sa telefonicky informujte, že skutočne môžu prijať takýto dar, alebo ak zbierajú niečo cielene, tak zistite, čo potrebujú.

Keď sa cena použitého oblečenia vráti dvakrát

Môžete sa smelo podujať aj na predaj použitého oblečenia, obuvi, doplnkov alebo menších úžitkových predmetov. V zmysle zero waste pohľadu na svet vráťte peniaze, ktoré za ne dostanete, späť do kolobehu a miňte ich na použité veci, ktoré práve chýbajú z vášho šatníka, domácnosti. Takto sa stanete jedným z tých, ktorý nosením šiat, ktoré už niekto zunoval, zníži zaťaženie životného prostredia.

Existujú obchody, ktoré nakúpia, zbierajú alebo predávajú použité oblečenie, vyhľadajte ich, určite nájdete také aj vo svojom okolí. Môžete sa pokúsiť aj na rôznych internetových stránkach s drobnou inzerciou, jedinou nevýhodou takého predaja je, že to, že je časovo náročné. Je pravda, že zverejnenie inzercie trvá iba pár klikov, najprv si však treba šaty nafotiť, napísať text inzerátu, potom treba riešiť doručenie, platbu. Za oblečenie si môžete pravdepodobne vypýtať iba symbolickú sumu, preto môžete ponúknuť aj balík oblečenia, spolu zabalené kúsky podľa sezóny alebo veľkosti.

Preč s (takmer všetkou) umelou hmotou z bytu!

Pohnime sa teraz smerom do kuchyne, kde sa po šatníku ukrýva najviac vecí na vyhodenie, prerobenie, darovanie. Takýmito sú umelohmotné sáčky a tašky, ktoré sa pri nakupovaní aj nepozorovane dostanú do nákupného košíka. Sľúbte si, že ich vymeníte na látkové tašky, sáčky zase zaneste do plastovej časti zberu triedeného odpadu. Umelohmotné fľaše sú ďalším strašiakom, nevyhadzujte všetky (áno, počujete dobre), ale ich recyklujte vo forme dekoračných predmetov. Keď vám z bytu oslobodeného od znudeného oblečenia, zbytočných predmetov znečisťujúcich životné prostredie chýba už len príjemná vôňa, ktorá sa k vám najviac hodí, tak môže prísť na rad jedna kúzelná Manna. Je pravda, že Manna ultrazvukový difuzér na odparovanie esenciálnych olejov s prírodným bambusových zovňajškom je ďalší úžitkový predmet, ale verte mi, veľmi dlho bude ozdobou vášho bytu.

Máte svoje osvedčené tipy na upratovanie, triedenie? Nezatajujte ich, môžu byť užitočné aj pre ostatných!



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac