Takto môžete znížiť svoju ekologickú stopu
takto môžete znížiť svoju ekologickú stopu

Takto môžete znížiť svoju ekologickú stopu



I napriek tomu, že mnohí dúfajú, že naša Zem vydrží všetko, a že problémy sa začnú prejavovať až po niekoľkých storočiach, bohužiaľ, nie je to tak. Stále viac náznakov ukazuje, že tí, ktorí sa obávajú a robia všetko pre ochranu prírody, majú pravdu, a nie tí, ktorí ju nezodpovedne ničia.

Varovné príznaky

Ekologická stopa v preklade znamená, že aké množstvo pôdy a vody potrebuje ľudská spoločnosť v rámci jedného technologického rozvoja na to, aby sa udržala, a pôda absorbovala odpad, ktorý pritom spoločnosť produkuje.

Kým v roku 1961 bola ekologická stopa na jedného človeka 0,88 ha, tak v súčasnosti táto stopa predstavuje v priemere 2,2 ha. V Na Slovensku je to približne 3,3 ha.

Bohužiaľ, rekordné horúčavy, obrovské zimy, extrémne počasie, to sú všetko známky klimatických zmien. Môžeme ich pripisovať továrňam a všetkým ostatným, ktorí znečisťujú naše vodné zdroje, ovzdušie, pôdu. Avšak, pokiaľ sa pozrieme hlboko do seba, musíme vidieť, že aj my sa musíme zmeniť a musíme zmeniť aj veci okolo nás, aby sme nezanechali ako dedičstvo pre budúce generácie iba umierajúcu planétu po sebe.

Tipy pre život, ktorý šetrí životné prostredie

Pokiaľ žijeme uvedomelým spôsobom života, môžeme vo väčšine prípadov ušetriť peniaze. Tu je niekoľko nápadov, ako chrániť naše životné prostredie a naše peňaženky:

  • Pokiaľ nepoužívate elektrické zariadenia, odpojte ich z elektriny. Elektrický prúd spotrebúvajú aj keď sú iba v pohotovostnom režime. Navyše môžu byť nebezpečné, pretože už aj pripojená nabíjačka telefónu sa prehriala a spôsobila požiar v domácnosti.
  • Najlepším protiliekom na nadmernú spotrebu je, pokiaľ nikdy nepôjdete nakupovať, keď ste hladní, alebo ak si pred nákupom oblečenia skontrolujete svoj šatník. Na jednej strane týmto spôsobom objavíte kúsky oblečenia, ktoré ste si pred časom kúpili náhodou, no zaujímavým spôsobom ste si ich zatiaľ neobliekli. Na druhej strane budete mať lepšiu predstavu o tom, aké oblečenie a obuv by ste si mali zadovážiť, aby sa dali kombinovať s ošatením, ktoré vám v skriniach visí. Z peňazí, ktoré týmto spôsobom môžete ušetriť, môžete odkladať, alebo prekvapiť svojich blízkych nejakým super zážitkom. Pretože skutočne trvalé veci nie sú hmatateľné.
  • Používajte v domácnosti prírodné čistiace prostriedky! Verte mi, že sú rovnako účinné ako chemikálie, avšak ich vdýchnutie, alebo náhodný dotyk s pokožkou nespôsobia také poškodenia, aké hrozia v prípade styku s chemikáliami, navyše tieto nepoškodzujú ani životné prostredie. Vyskúšajte jedlú sódu, ocot, kyselinu citrónovú. Všetky tieto sú to dokonalé čistiace a dezinfekčné prostriedky.
  • Nehľadajte iba prírodné produkty, ale dôraz kladte aj na ich balenie! Vyberte si spomedzi Mánn s balením šetriacim životné prostredie, pretože takto ho chránite hneď dvojnásobne. Každá Manna je 100% prírodná, neobsahuje žiadne parabény, silikóny, ani ropné deriváty. Vyskúšajte Manna Mydlo z extra panenského olivového oleja, ktoré okrem toho, že obsahuje výlučne za studena lisovaný extra panenský olivový olej, je perfektnou voľbou aj pre tú najcitlivejšiu pokožku!
  • Trieďte odpad. Lieky, ktorým sa skončila doba spotreby, vráťte do lekárne, staré batérie vyhoďte do koša na batérie, ktorý sa nachádza vo väčšine nákupných centier. Do kuchynského odtoku nevylievajte žiadne škodlivé látky, pretože tým znečisťujete (zamorujete) naše vody.
  • Neplytvajte vodou! Umývať si zuby viete aj keď je kohútik zavretý. Ba čo viac! Množstvo vody, ktoré takto vypúšťate, zaplatíte úplne zbytočne. A nikdy nezabúdajte na to, že existujú miesta na Zemi, kde musí toto zbytočne plytvané množstvo vody vystačiť na celý deň.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac