Tipy na dokonalú zimnú večeru
tipy na dokonalú zimnú večeru

Tipy na dokonalú zimnú večeru



Recepty na tri chutné, vegánske krémové polievky

V tomto daždivom, stále chladnejšom počasí jesenného charakteru, viac ako inokedy túžim po chutných, horúcich krémových polievkach. Teraz vám ukážem tri vegánske verzie, ktoré sa dajú rýchlo pripraviť, sú ľahké – bude ich milovať celá rodina!

Krémové polievky boli vždy neoddeliteľnou súčasťou môjho každodenného života. Robím ich v lete aj zime, na studeno aj na teplo, ak je to možné, vždy zo sezónnej zeleniny.

Podľa mňa sa oplatí experimentovať s krémovými polievkami nielen kvôli príjemným chutiam a ľahkej, rýchlej príprave, ale aj preto, lebo možnosti ich variácií sú takmer nekonečné.

1. Pikantná polievka z pečených paradajok

Veľmi jednoduchá a veľmi chutná!

Prísady

  • 1 kg menších paradajok
  • 4 veľké fialové cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky tymiánu (keď máte doma sušený, 2 čajové lyžičky)
  • 1 kávová lyžička nadrobno nasekaného rozmarínu
  • 1 dl extra panenského olivového oleja
  • soľ, čierne korenie
  • cca. 2 polievkové lyžice Tabasco

Rúru predhrejem na 250°C, medzi tým rozpolím paradajky a do každej napchám cesnak. Fialovú cibuľu rozrežem na štvrtiny a spolu s paradajkami položím na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokropím olivovým olejom a nasypem koreniny. Zelenina sa upečie približne za 20 minút, ľahko to posúdite podľa jej sfarbenia. Potom zeleninu postupne vkladám do kuchynského robota vždy s takým množstvom horúcej vody, aby bola zeleniny tesne pokrytá vodou. Rada ju potom prepasírujem cez sitko, aby získala ešte hodvábnejšiu konzistenciu, primiešam aj Tabasco a hneď môžem podávať.

2. Krémová polievka z pečeného baklažánu

Kto povedal, že sa z baklažánu dá robiť iba nátierka?

Prísady

  • 1 veľký baklažán
  • 1 fialová cibuľa,
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 vetvička tymiánu (keď máte doma sušený, jedna čajová lyžička)
  • 1/2 rozmarínu
  • 4 šálky zeleninového vývaru (zvykla som používať aj bio zeleninový bujón)
  • 2 paradajky, alebo jedna menšia konzerva lúpaných paradajok

Rúru predhrejem na 200°C. Baklažán prerežem pozdĺžne na štyri rovnaké časti, dva konce odrežem. Plátky položím na plech vystlaný papierom na pečenie spolu s očistenou, nakrájanou cibuľou, cesnakom a paradajkami. Pokropím olivovým olejom a nasypem koreniny. Pečiem približne 30 minút, kým sa zelenina nesfarbí. Potom vyberiem z rúry a baklažán zbavím šupky. Keď zelenina nie je dostatočne mäkká, dusím ju ešte v prikrytom hrnci s trochou vývaru. Keď je hotová, tyčovým mixérom alebo v kuchynskom robote rozmixujem a pridám zvyšok vývaru. Keď je to potrebné, samozrejme osolím a okorením.

3. Krémová polievka z fialovej kapusty

Skutočne krásna lahôdka, aj preto ju mám rada.

Prísady

  • 1 menšia hlávka fialovej kapusty
  • 2-3 stredne veľké zemiaky
  • 1 dl kokosového mlieka
  • 1 polievková lyžica škrobu
  • podľa chuti čerstvo lisovaná citrónová šťava
  • 1 štipka zázvoru
  • soľ

Kapustu nakrájam na tenké pásiky a spolu so zemiakmi uvarím do mäkka v 1 – 1,5 l osolenej vody. Predtým, ako sa úplne uvarí, odoberiem dve naberačky kapusty, ktorú potom použijem pri servírovaní. Kým sa kapusta varí, v kokosovom mlieku nahladko rozmiešam škrob a pomaly, za stáleho miešania vlejem do polievky. Aby sa lepšie rozmiešal, zvyknem do kokosového mlieka so škrobom pridať pár naberačiek polievky. Keď som so zahustením polievky hotová, polievku ešte raz nechám zovrieť. Keď ju odstavím z ohňa, ochutím ju citrónovou šťavou a zázvorom. Pri servírovaní naberám lahôdku fialovej farby na odloženú kapustu.

 

Aj vy máte recept na svoju obľúbenú, zimnú krémovú polievku?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

  • ako začať nový rok energicky? - blog

    Ako začať nový rok energicky?

    U vás začína nový rok výbušne? Či ste typ, ktorý všetko plánuje, alebo aj nie, tieto tipy z vás zaručene urobia energických ľudí.

    Pozrieť
  • raňajkujte ako králi! - blog

    Raňajkujte ako králi!

    Určite aj vy poznáte príslovie: „Raňajky zjedz sám, obed ponúkni priateľovi a večeru daj nepriateľovi...“ Práve aktuálne diéty buď potvrdzujú toto príslovie, alebo ho, práve naopak, vyvracajú.

    Pozrieť
  • Ľahké recepty po sviatočnom prejedaní - blog

    Ľahké recepty po sviatočnom prejedaní

    Vianočné menu môže byť zaťažujúce aj vtedy, ak sa snažíte dodržiavať určité hranice. Pozrime sa na niekoľko ľahkých jedál, ktoré navrátia rovnováhu po sviatočnom prejedaní!

    Pozrieť

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac