Recepty na tri chutné, vegánske krémové polievky
V tomto daždivom, stále chladnejšom počasí jesenného charakteru, viac ako inokedy túžim po chutných, horúcich krémových polievkach. Teraz vám ukážem tri vegánske verzie, ktoré sa dajú rýchlo pripraviť, sú ľahké – bude ich milovať celá rodina!
Krémové polievky boli vždy neoddeliteľnou súčasťou môjho každodenného života. Robím ich v lete aj zime, na studeno aj na teplo, ak je to možné, vždy zo sezónnej zeleniny.
Podľa mňa sa oplatí experimentovať s krémovými polievkami nielen kvôli príjemným chutiam a ľahkej, rýchlej príprave, ale aj preto, lebo možnosti ich variácií sú takmer nekonečné.
1. Pikantná polievka z pečených paradajok
Veľmi jednoduchá a veľmi chutná!
Prísady
- 1 kg menších paradajok
- 4 veľké fialové cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 vetvičky tymiánu (keď máte doma sušený, 2 čajové lyžičky)
- 1 kávová lyžička nadrobno nasekaného rozmarínu
- 1 dl extra panenského olivového oleja
- soľ, čierne korenie
- cca. 2 polievkové lyžice Tabasco
Rúru predhrejem na 250°C, medzi tým rozpolím paradajky a do každej napchám cesnak. Fialovú cibuľu rozrežem na štvrtiny a spolu s paradajkami položím na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokropím olivovým olejom a nasypem koreniny. Zelenina sa upečie približne za 20 minút, ľahko to posúdite podľa jej sfarbenia. Potom zeleninu postupne vkladám do kuchynského robota vždy s takým množstvom horúcej vody, aby bola zeleniny tesne pokrytá vodou. Rada ju potom prepasírujem cez sitko, aby získala ešte hodvábnejšiu konzistenciu, primiešam aj Tabasco a hneď môžem podávať.
2. Krémová polievka z pečeného baklažánu
Kto povedal, že sa z baklažánu dá robiť iba nátierka?
Prísady
- 1 veľký baklažán
- 1 fialová cibuľa,
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 vetvička tymiánu (keď máte doma sušený, jedna čajová lyžička)
- 1/2 rozmarínu
- 4 šálky zeleninového vývaru (zvykla som používať aj bio zeleninový bujón)
- 2 paradajky, alebo jedna menšia konzerva lúpaných paradajok
Rúru predhrejem na 200°C. Baklažán prerežem pozdĺžne na štyri rovnaké časti, dva konce odrežem. Plátky položím na plech vystlaný papierom na pečenie spolu s očistenou, nakrájanou cibuľou, cesnakom a paradajkami. Pokropím olivovým olejom a nasypem koreniny. Pečiem približne 30 minút, kým sa zelenina nesfarbí. Potom vyberiem z rúry a baklažán zbavím šupky. Keď zelenina nie je dostatočne mäkká, dusím ju ešte v prikrytom hrnci s trochou vývaru. Keď je hotová, tyčovým mixérom alebo v kuchynskom robote rozmixujem a pridám zvyšok vývaru. Keď je to potrebné, samozrejme osolím a okorením.
3. Krémová polievka z fialovej kapusty
Skutočne krásna lahôdka, aj preto ju mám rada.
Prísady
- 1 menšia hlávka fialovej kapusty
- 2-3 stredne veľké zemiaky
- 1 dl kokosového mlieka
- 1 polievková lyžica škrobu
- podľa chuti čerstvo lisovaná citrónová šťava
- 1 štipka zázvoru
- soľ
Kapustu nakrájam na tenké pásiky a spolu so zemiakmi uvarím do mäkka v 1 – 1,5 l osolenej vody. Predtým, ako sa úplne uvarí, odoberiem dve naberačky kapusty, ktorú potom použijem pri servírovaní. Kým sa kapusta varí, v kokosovom mlieku nahladko rozmiešam škrob a pomaly, za stáleho miešania vlejem do polievky. Aby sa lepšie rozmiešal, zvyknem do kokosového mlieka so škrobom pridať pár naberačiek polievky. Keď som so zahustením polievky hotová, polievku ešte raz nechám zovrieť. Keď ju odstavím z ohňa, ochutím ju citrónovou šťavou a zázvorom. Pri servírovaní naberám lahôdku fialovej farby na odloženú kapustu.
Aj vy máte recept na svoju obľúbenú, zimnú krémovú polievku?
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!