Detoxikácia po sviatkoch
detoxikácia po sviatkoch

Detoxikácia po sviatkoch



Koncoročné sviatky sú okrem mnohých stretnutí, zážitkov a zaslúženého relaxu veru aj veľkou záťažou pre náš tráviaci systém. V tomto období si trochu viac doprajeme, máme čas užiť si veľké hostiny s rodinou a priateľmi. Toto má však okrem prírastku hmotnosti za následok občas aj pálenie záhy, nadúvanie, nevoľnosti, dokonca až zápchu. Čo by mali robiť, aby sme vyrovnali tieto nepriaznivé účinky?

 

Mnohí v tomto období držia tzv. detoxikačné kúry a pôst, čo je v podstate vynikajúci nápad, ale vám odporúčam opatrnosť. Začať s prísnym pôstom po sviatkoch, hostinách, prejedaní sa môže byť mimoriadne zaťažujúce, okrem toho sa v prípade rôznych ochorení ani neodporúča. Preto v tomto prípade vždy požiadajte o radu a podporu svojho lekára. Existuje však mnoho jedál, nápojov a spôsobov, ktorými môžeme podporiť činnosť tráviaceho systému, ako aj činnosť našich detoxikačných orgánov, pečene a obličiek. Teraz by som sa rada s vami o ne podelila. ?

 

Jedlá a nápoje podporujúce trávenie a vylučovanie

Spojiť príjemné s užitočným môžete napríklad pitím čaju, pretože mnoho liečivých rastlín má lahodnú chuť, alebo ak aj nie, nápoje z nich je možné dochutiť napríklad sladidlom. Čo môže byť príjemnejším spôsobom na detoxikáciu, ako keď si v chladné zimné popoludnie pochutnávame na lahodnom horúcom čaju pri dobrom filme?

Ktoré liečivé rastliny môžu pomôcť? Najznámejšou rastlinou na ochranu pečene je pestrec mariánsky. Mäta má okrem svojej úžasnej vône aj účinky proti kŕčom a tiež zvyšuje vylučovanie žlče. Fenikel vynikajúco účinkuje proti bolestiam brucha a črevným kŕčom, a navyše má aj veľmi príjemnú chuť. Čaj z prasličky roľnej a brezového listu zase podporuje činnosť obličiek.

 

Existujú však aj potraviny, ktoré podporujú činnosť nášho tráviaceho systému. O tých si môžete prečítať v tomto článku aj tu.

 

Zavedenie dní zeleniny a ovocia

Mnoho ľudí sa uchýli k tekutinovému pôstu, pokiaľ chcú detoxikovať, alebo len schudnúť. Je to skvelá metóda, avšak najlepšie je vykonať ju pod lekárskym dohľadom, a inak vôbec nie je jednoduché ju dodržiavať.

 

Existuje ešte jedna možnosť: zavedenie tzv. zeleninových, resp. ovocných dní. Viem, že mnohí z priaznivcom Manny preferujú vegánstvo, rovnako, ako sme aj my hlasovali v prospech vegánskych výrobkov a vegánskeho životného štýlu. Ak ste však (zatiaľ) tento krok neurobili, môžete stále znížiť svoju konzumáciu mäsa, čo povedie nielen k ekologickejšiemu životnému štýlu, ale bude to aj obrovská úľava pre orgány tráviaceho a vylučovacieho systému. Po sviatkoch si teda môžete občas nastaviť deň, kedy budete jesť iba zeleninu a ovocie. Pokiaľ budete mať pocit, že vám to vyslovene dobre padne, môže byť z jedného takého dňa hoci aj niekoľko po sebe ... ?

 

Životný štýl

Nemôžeme dostatočne zdôrazňovať, že je potrebné prijímať dostatočné množstvo tekutín, toto je počuť doslova z každej strany, tečie to z každého kohútika. ? Mimochodom, kohútik! Najjednoduchší, najlacnejší a najprirodzenejší spôsob príjmu tekutín je konzumácia vody z vodovodu. Tento príjem môžete doplniť liečivými bylinkovými čajmi, alebo napríklad polievkou. Sladké, sýtené nápoje si doprajte iba pri výnimočných, slávnostných príležitostiach, v žiadnom prípade by nemali byť súčasťou každodenného života!

 

Je tiež dôležité, aby bolo stravovanie striedme a rozdelené na menšie porcie niekoľkokrát denne. Mnohí prisahajú na tú možnosť, že sa zrieknu večere. Možno, že nie je dobrým nápadom urobiť z toho zvyk, ale po takom výdatnom obede môže pomôcť. Za čo sa vám však tráviace a vylučovacie orgány veľmi poďakujú: ak budete večerať skoro. Veru, aj orgány chcú odpočívať v noci a aj vaše sny budú ľahšie. Dokonca aj vy sami budete na druhý deň svieži a krajší, pokiaľ organizmus bude môcť namiesto trávenia venovať čas v noci odpočinku, obnove.

 

Pohyb, pohyb, pohyb!

Pokiaľ ste doteraz nešportovali pravidelne, je najvyšší čas začať! Pocítite na vlastnej koži účinky pravidelného pohybu: budete plní energie, pokožka bude svieža a postava bude štíhlejšia a pevnejšia. Vďaka poteniu pri pohybe sa z tela vyplaví mnoho toxínov, pretože aj pokožka je v podstate vylučovacím orgánom. Začnite hneď, podstatou celého je pravidelnosť. Nájdite si čas a vyberte si ten pravý šport pre seba, pretože iba vtedy ho budete vykonávať pravidelne, pokiaľ vás bude baviť. Ak ste však vyslovene „očkovaní“ proti športu, stále existuje riešenie: aj rýchla chôdza spúšťa a udržuje priaznivé fyziologické účinky a môžete si pri tom dokonca vychutnať prírodu.

 

Po športovej činnosti, alebo prechádzky si to nasmerujte uvoľňujúceho a relaxačného kúpeľa pri sviečkach! ? Manna šumivá guľa do kúpeľa geránium-levanduľa uvoľňuje a upokojuje. Pokiaľ túžite po slávnostnej atmosfére, Manna šumivá guľa do kúpeľa klinčeky-neroli bude tou najlepšou voľbou. Manna šumivá guľa do kúpeľa citrus povzbudí svojou intenzívnou citrusovou vôňou a napĺňa novou energiou. No a pokiaľ máte radi sladké, ovocné vône, odporúčam Manna šumivú guľu do kúpeľa jahoda-banán, jej vôňa ulahodí vašim chúťkam zaručene!

 

Žiadne výhovorky, začnite s detoxikáciou! ?


Odporúčame Vám nasledujúce Manny:

Manna
Produkty podľa typov pokožky



Neviete presne, ktorá Manna by bola vhodná pre Váš typ pokožky?

Test typu pokožky



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac