Behajte a zbierajte smeti, vyskúšajte plogging!
behajte a zbierajte smeti, vyskúšajte plogging!

Behajte a zbierajte smeti, vyskúšajte plogging!



Plogging vznikol spojením švédskeho slova plocka upp (zdvihnúť) a anglického slova jogging (behanie). Znamená behanie spojené so zbieraním odpadkov, kedy počas behania zozbierame do vrecka na odpadky smeti, ktoré sa nám pripletú do cesty. Je to užitočné pre vás aj pre životné prostredie a najzábavnejšie je spoločne s priateľmi!

Spojte behanie so zbieraním smetí

Jednou z najvtipnejších scénok seriálu Priatelia je, keď sa Rachel, ktorá sa do varenia veľmi nevyzná, pokúsi pripraviť “klasický anglický truffel”. Stránky kuchárskej knihy sa však zlepia a truffel sa na polceste zmení na tiež klasické anglické jedlo, na pastiersky koláč. Výsledkom je nikdy neexistujúci, bizarný, mäsovo – vanilkový dezert.

Kým ostatní hádžu grimasy, vždy veselý Joey je jedlom nadšený, lebo “omáčka je dobrá, lekvár je dobrý, mäso je dobré.” Fanúšikovia seriálu sa neskôr mnohokrát pokúsili rôznymi spôsobmi urobiť truffel zo seriálu jedlým.

I keď z neho nikdy nebude recept na Deň vďakyvzdania, jeho odkaz je večný: nebojte sa vyskúšať nové veci.

Ako verná vegánska, ekologická značka sme nepripomenuli zábavný moment zo seriálu, aby sme vám odporučili vanilkové sladkosti pomiešané s mäsitými jedlami (nič iné nám nie je vzdialenejšie). Pre Víly znamená život úplnosť flóry a fauny, preto všade uprednostňujeme ekologické riešenia. Manny sa vyrábajú bez testov na zvieratách, výlučne z rastlinných surovín.

Avšak v rámci vegánskeho prístupu Víly veľmi radi aj experimentujú!

Takto sa rodia neustále nové a novšie Manny s takými vyzývavými, lákavými receptúrami, akým je COCO Čokoládové mydlo alebo Manna kokteilové mydlo Gin-tonic.

Zvláštny koláčik môže aj vám pripomenúť: je dobré dať šancu veciam, ktoré sa k sebe na prvý pohľad nehodia!

Napríklad aj takým, ako je beh a smeti.

Beh, smeti, zero waste starostlivosť o pokožku

Behanie ako pravidelný pohyb vykonávaný na čerstvom vzduchu je priam tajomstvom večnej mladosti. Vaše telo sa stane vďaka pravidelnému pohybu stále viac odolnejším a to všetko vplýva aj na mentálne zdravie a stav pokožky. Keď sa s myšlienkou behu ešte iba zahrávate, svoje tréningy si budujte postupne, trvajte na kvalitnej bežeckej obuvi a dbajte na správnu bežeckú techniku. K nej patrí hlavne dôkladné zahriatie a na záver strečing, počas behu zase pravidelné dýchanie.

Aj my radi beháme, zachovanie zdravia a pohyb je pre nás dôležitý, dokonca z času na čas aj my sami siahneme po bežeckej obuvi.

Zodvihnutie smetí nie je o nič menej užitočnejšia činnosť, hlavne keď zvážime, aké obrovské množstvo smetí sa denno – denne na našej Zemi vyprodukuje. Aby sme nezachádzali príliš ďaleko, aj rutina starostlivosti o krásu môže produkovať rôzne druhy odpadu. Práve preto je dobré dbať aj na také drobnosti, akou je napríklad používanie znovupoužiteľných prémiových tampónov na čistenie tváre, pomocou ktorých je jednoduchšie zrealizovať zero waste starostlivosť o pokožku.

Behanie a zbieranie smetí je teda veľmi dobrá vec, ale aj na spoločenskej úrovni.

Ako sa dali do kopy?

Plogging ako hnutie

Určite sa už stalo aj vám, že ste pri prechádzke, potulkách po prírode, turistike, behaní natrafili na smeti, ktoré ste mimovoľne zodvihli a zahodili.

Prví “ploggingujúci” to začali presne takto. Ako ekologicky zameraných ľudí, ktorí chránia prírodu, ich jednoducho smeti rušili a nenechali ich tam, kde boli.

Behanie so zbieraním smetí sa stalo hnutím v roku 2016 vo Švédsku, odtiaľ dobylo svet. Istý Erik Alhström bol tým, ktorý ako prvý zbieral počas behania smeti, jeho nasledovali členovia miestnej komunity. Podľa Wikipédie sa dnes v 100 krajinách sveta denne venuje ploggingu 2 milióny ľudí (!).

Výhoda behania so zbieraním smetí je, že svet bude čistejší, krajší. A to tá jej časť, pre ktorú s istotou môžete niečo urobiť aj vy, vaše priame okolie. Otázka kôp odpadu, v mori plávajúcich ostrovov smetí je globálnym problémom, môže nás právom znepokojovať. To však neznamená, že ste aj lokálne bezmocní.

Začnite tým, že vy sami nebudete produkovať viac odpadu, ako je to nevyhnutné, zodvihnete smeti, ktoré máte doslova pod nosom!

Pár základných pravidiel ploggingu

  • Začnite v malom. Najprv sa na svojej obvyklej trase pri behaní alebo turistike pri najbližšom tréningu poobzerajte, či vidíte smeti. (Odpoveď bude určite áno.)
  • Vyberte si pevné vrecko na odpad. Keďže ho budete počas behania až do konca nosiť so sebou, nezaškodí, ak si neberiete jeho najslabšiu verziu. Nech má úchytku, šnúrku, pomocou ktorej ju viete lepšie držať.
  • Opatrne s hmotnosťou. Nenaplňte vrecko celkom, nemá význam, aby ste behali s veľkou záťažou v ruke, a aby ste si kvôli tomu natiahli svaly.
  • Rukavice, rukavice, rukavice! Smeti zbierajte výlučne v pevných rukaviciach a nebezpečný (alebo na pohľad neznámy, neidentifikovateľný) odpad sa neopovážte zodvihnúť. Ostaňte iba pri papieri a umelej hmote.
  • Dajte si na seba pozor. Vyvarujte sa aj takého odpadu a (napríklad stavebnej sutiny, kúskov skla), ktorým sa môžete pichnúť, porezať. Môže sa to stať aj v rukaviciach.
  • Zohýbajte sa šikovne. Zbieranie smetí nie je na zahodenie ani ako forma fyzickej aktivity, pretože pre smeti je potrebné zohnúť sa, treba ich zodvihnúť a vložiť do vrecka. Zohýbajte sa opatrne, radšej si čupnite, aby ste sa nezranili práve takto.
  • Selektujte. Keď chcete byť skutočným profíkom, naraz sa sústreďte na jeden druh odpadu (iba papier alebo iba umelá hmota), takto je ľahšie vyhodiť ho do najbližšieho zberného kontajnera.
  • Zavolajte si priateľov. Keď beháte so spoločnosťou, každý si môže vybrať jeden druh odpadu, takto spolu dokážete ešte viac.

Dobre zaslúžené Manny po ploggingu

Keď pri behaní zbierate smeti, staráte sa o životné prostredie. Keď používate Mannu, robíte to isté!

Po behu vás určite poteší sprcha, ktorá bude s vegánskym mydlom COCO mydlo s bambuckmým maslom bez chemikálií a palmového oleja ešte ekologickejším zážitkom. I keď je mnohých Manna výbornou voľbou aj na umývanie vlasov, poobzerajte sa aj medzi šampónmi a balzamami, k životnému prostrediu sú rovnako šetrné.

Beh je užitočný, zbieranie smetí o nič menej. Nadišiel čas, aby ste ich spojili a vyskúšali plogging!

Aké bolo behanie so zbieraním smetí? Porozprávate nám o tom v komentári!



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac