Späť k prírode - vydajme sa na túru!
späť k prírode - vydajme sa na túru!

Späť k prírode - vydajme sa na túru!



Vplyvom zmeny klímy veľká časť ľudí pochopila, aké je dôležité, aby sme sa vrátili k prírode a chránili ju. Aj kvôli obmedzeniam, ktoré so sebou priniesla pandémia, mnohí objavili nové hobby; a to potulky v prírode.

 

Prečo je to dobré a ako sa treba správne správať v prírode?

Lesná terapia: obnova pre telo aj dušu

 

Lesná terapia sa v poslednej dobe veľmi šíri aj v našej krajine, už aj to pomenovanie znie fantasticky, však? Znamená to „terapiu“ v prírode, vedomé akceptovanie lesa prostredníctvom všetkých svojich zmyslov.

 

Liečivý, upokojujúci účinok prírody nie je žiadnou novinkou. Aj výskumy potvrdili, že prechádzka lesom má za následok zníženie hladiny hormónov stresu, ale pozorovali aj rozmnoženie zabijačských buniek imunitného systému.

 

Avšak aj bez akýchkoľvek výskumov môžeme pocítiť upokojujúci, nervy „vyhladzujúci“ účinok prírody: počas výdatnej prechádzky sa nabijeme pozitívnou energiou. Okrem krás prírody je to aj účinok samotnej chôdze.

Kam, s kým a ako na túru?

 

Táto činnosť si môže vyžadovať trochu organizácie a pozornosti, avšak mali by sme ovládať aj určité pravidlá.

 

Možno sa väčšina z nás vydá na cestu s menšou partiu priateľov alebo so svojím partnerom, ale existujú aj turistické spolky, ktoré pravidelne organizujú túry, dokonca organizujú aj vedené túry v národných parkoch. Mnohí chodia na túry sami, keď sa chcú potichu nabiť energiou, meditovať.

 

Je dobré vopred si naplánovať trasu, pretože by ste mali posúdiť koľko zvládnete, a aby ste sa stihli včas dostať do cieľa. Dbajte na to, aby ste so sebou vždy mali nabitý telefón, ale aj klasickú mapu v papierovej forme – lebo na mnohých miestach nie je signál, alebo je veľmi slabý, preto online mapu neviete použiť vždy a všade. Postarajte sa o dostatok pitnej vody a pre istotu si so sebou zoberte aj baterku, keď sa vydáte na dlhšiu túru. Našťastie sú naše lesy celkom bohaté na pramene, preto ak nejaký nájdete, pokojne si môžete fľašku naplniť zdravou, čistou vodou.

 

Dobré je vopred si pozrieť aj predpoveď počasia. Keď hlásia silný, búrlivý vietor, fujavicu alebo podobné extrémne poveternostné javy, túru radšej odložte na inokedy, pretože zažiť takéto situácie v lese môže byť vyslovene životu nebezpečné.

 

Väčšina ľudí sa vydá na cestu pešo, čo je ideálne, pretože takto sa naskytne príležitosť na pozorovanie prírody a nenarušia tým prirodzený život v lese. Keď idete v skupinke, odporúča sa byť ticho, rozprávať sa iba potichu: vážme si les, lebo v ňom sme iba na návšteve! Trocha ticha veľmi prospeje aj duši.

 

Bicyklovanie je povolené iba na tento účel vyznačených trasách. Obzvlášť sa to vzťahuje na downhill. Je to nebezpečné nielen pre peších turistov, ale aj pre chránené rastliny, malé zvieratká, nehovoriac o jeho deštrukčnom účinku podporujúcom eróziu.

 

Motorky, štvorkolky a podobné mašinky do lesa nepatria, ich používanie je zakázané! Znamenajú nadmerný hluk a nebezpečenstvo, rušia zvieratá. Okrem toho aj pokojní turisti chodia do lesa oddychovať a vychutnávať si ticho a pokoj, nie preto, aby počúvali hluk motoriek a vdychovali výpary benzínu.

Etiketa v lese

 

Psa majte vždy na vodítku! Pustenie psa je porušenie predpisov, za čo môžete dostať pokutu! V psoch sa môže prebudiť lovecký inštinkt, môže sa zatúlať a nie je isté, že si ho budete vedieť privolať späť – v lesoch stratené psy sa hľadajú na mnohých plagátoch a internetových oznamoch. Na druhej strane môžu rozrušiť divú zver, hlavne na jar, kedy sa rodia mláďatá; tieto môže pes aj zabiť. Okrem toho môžu psy rušiť, vystrašiť ostatných turistov, lebo sú aj takí ľudia, ktorí nemajú radi, ak ich pes oňucháva alebo po nich skáče.

 

Smeti sú vaše, vezmite si ich domov! Keď ste si so sebou dokázali zobrať plnú fľašu alebo sáčok, potom určite nebude problém vziať si tieto veci so sebou domov ani po ich vyprázdnení. Dokonca neodporúčame používať ani vyznačené smetiaky, lebo vietor ich môže zvaliť a smeti rozfúkať, alebo sa v nich pohrabe lesná zver – smeti do lesa nepatria!

 

Apropo, smeti – turistické spolky zvyknú organizovať túry spojené so zberom odpadu. Keby ste radi niečo urobili pre les, je to vynikajúca príležitosť, pričom sa zároveň môžete pridať aj k dobre naladenej skupinke.

 

Všímajte si zákazové značky, stáva sa, že kvôli poľovačke alebo lesným prácam uzavrú celú oblasť. Nechoďte do lesa pred svitaním a po západe slnka – je to čas lesnej zveri, človek je v tomto čase iba rušivým elementom. Môžu sa zľaknúť, utiecť a ich mláďatá sa dostanú do problémov – alebo sa do problémov môžete dostať vy, keď chce divá sviňa pred vami ochrániť svoje mláďatá.

 

Práve z týchto dôvodov nikdy neschádzajte z vyznačenej trasy – môžete pošliapať chránené rastliny, alebo narušiť útočisko drobnej zveri.

 

V poslednej dobe sa šíri nový fenomén: výstavba kamenných veží. Pre ich tvorcov je to meditatívne, umelecké sebavyjadrenie – ale čo to znamená pre prírodu? Jednoznačne škodlivú činnosť. Medzi kameňmi a pod nimi sa ukrýva celý malý svet: je to životný priestor slimákov, hmyzu a mnohých iných drobných živočíchov, ktorý sa týmto skutkom definitívne zničí. V chránenej prírodnej oblasti je každá činnosť spôsobujúca zmenu zakázaná. Svoju kreativitu vyjadrime inde a iným spôsobom, zachovajme prirodzene vzniknuté formy – veď predsa tieto sú najkrajšie!

Príroda je naša – tešme sa z nej, obdivujme a chráňme ju!



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac