Vyskúšajte dnes niečo nové!
vyskúšajte dnes niečo nové!

Vyskúšajte dnes niečo nové!



Fašiangová sezóna je v plnom prúde. Toto je aj obdobím šišiek, ktoré sú síce neskutočne chutné, žiaľ, zároveň sú aj skutočnou kalorickou bombou. Myslím si, že človek si z času na čas môže dopriať aj trochu hriechu proti zdravému životnému štýlu, nedávno som natrafila na diétnejšiu verziu, ktorá sa ľahko pripravuje – odporúčam ju aj vám, mne veľmi chutila!

Prísady:

  • cca 20 dkg mandľovej múky
  • štvrť čajovej lyžičky sóda bikarbóny
  • 3 polievkové lyžice javorového sirupu
  • jedna kávová lyžička vanilkového výťažku
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja – keď pečiete na panvici, oleja môže byť aj viac
  • 1 čajová lyžička jablčného octu
  • 2 vajcia, žĺtka oddelené od bielka

Keď chcete, môžete ich urobiť s čokoládovou polevou, v tomto prípade budete do plusu potrebovať aj jednu tabuľu horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa a 2 polievkové lyžice kokosového oleja.

Šišky sa väčšinou pečú na panvici, ale smelo vyskúšajte formy na muffiny, alebo aj dnes už bežne dostupné formy na (americké) šišky. V tom druhom prípade pred pečením rovnomerne naneste na formy na pečenie kokosové maslo.

Suché prísady premiešam v stredne veľkej mise. V druhej mise urobím to isté s tekutými prísadami okrem vajec. Keď je to hotové, dobre zmiešam suché a tekuté prísady a vzniknuté cesto odložím bokom.

Z bielkov vyšľahám tuhý sneh a veľmi opatrne primiešam do cesta. Potom z cesta formujem ploché guľky, alebo ich rovnomerne rozdelím do formičiek na muffiny/šišky, pričom vrch pekne zahladím. Šišky pečiem v rúre predhriatej na 200°C, alebo ich upečiem na panvici, kým nezískajú peknú, zlatistú farbu. Trvá to približne 12-15 minút. Keď ich budete piecť na panvici, v polovici pečenia ich otočte.

My sme ich jedli s domácim pomarančovým lekvárom, ktorý som robila na Vianoce, ale môžete na ne urobiť aj čokoládovú polevu. V tomto prípade hotové, vychladnuté šišky dajte na pól hodiny do chladničky, horkú čokoládu a kokosové maslo roztopte nad parou, potom ju prelejte do nízkej misky a namáčajte do nej vychladnuté šišky. Podľa chuti a nálady ich môžete posypať mletými orieškami, strúhanou čokoládou. Poleva stuhne približne za 30 minút.

Táto lahôdka sa u nás stala takým šlágrom, že pravdepodobne upečiem pre rodinu jednu dávku aj tento víkend :)

 

Ste zvedaví na recept pomarančového lekváru?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac