Fašiangová sezóna je v plnom prúde. Toto je aj obdobím šišiek, ktoré sú síce neskutočne chutné, žiaľ, zároveň sú aj skutočnou kalorickou bombou. Myslím si, že človek si z času na čas môže dopriať aj trochu hriechu proti zdravému životnému štýlu, nedávno som natrafila na diétnejšiu verziu, ktorá sa ľahko pripravuje – odporúčam ju aj vám, mne veľmi chutila!
Prísady:
- cca 20 dkg mandľovej múky
- štvrť čajovej lyžičky sóda bikarbóny
- 3 polievkové lyžice javorového sirupu
- jedna kávová lyžička vanilkového výťažku
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja – keď pečiete na panvici, oleja môže byť aj viac
- 1 čajová lyžička jablčného octu
- 2 vajcia, žĺtka oddelené od bielka
Keď chcete, môžete ich urobiť s čokoládovou polevou, v tomto prípade budete do plusu potrebovať aj jednu tabuľu horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa a 2 polievkové lyžice kokosového oleja.
Šišky sa väčšinou pečú na panvici, ale smelo vyskúšajte formy na muffiny, alebo aj dnes už bežne dostupné formy na (americké) šišky. V tom druhom prípade pred pečením rovnomerne naneste na formy na pečenie kokosové maslo.
Suché prísady premiešam v stredne veľkej mise. V druhej mise urobím to isté s tekutými prísadami okrem vajec. Keď je to hotové, dobre zmiešam suché a tekuté prísady a vzniknuté cesto odložím bokom.
Z bielkov vyšľahám tuhý sneh a veľmi opatrne primiešam do cesta. Potom z cesta formujem ploché guľky, alebo ich rovnomerne rozdelím do formičiek na muffiny/šišky, pričom vrch pekne zahladím. Šišky pečiem v rúre predhriatej na 200°C, alebo ich upečiem na panvici, kým nezískajú peknú, zlatistú farbu. Trvá to približne 12-15 minút. Keď ich budete piecť na panvici, v polovici pečenia ich otočte.
My sme ich jedli s domácim pomarančovým lekvárom, ktorý som robila na Vianoce, ale môžete na ne urobiť aj čokoládovú polevu. V tomto prípade hotové, vychladnuté šišky dajte na pól hodiny do chladničky, horkú čokoládu a kokosové maslo roztopte nad parou, potom ju prelejte do nízkej misky a namáčajte do nej vychladnuté šišky. Podľa chuti a nálady ich môžete posypať mletými orieškami, strúhanou čokoládou. Poleva stuhne približne za 30 minút.
Táto lahôdka sa u nás stala takým šlágrom, že pravdepodobne upečiem pre rodinu jednu dávku aj tento víkend :)
Ste zvedaví na recept pomarančového lekváru?
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!