Pomarančový lekvár bez cukru na Vianoce v 5 krokoch
Dokonalý darček, navyše aj veľmi chutný!
Aj vy máte radi vôňu pomarančov, však? Ja som ňou rovno unesená, navyše sa podľa mňa jednoznačne spája s Vianocami a zimným obdobím. Chcela som uchovať túto atmosféru, preto som sa rozhodla, že urobím trocha pomarančového lekváru, navyše vo verzii bez cukru.
Najlepšie na ňom je, že je nielen neskutočne chutný na hrianke alebo v zákuskoch, ale že v malej, elegantnej fľaške previazanej stužkou je zároveň aj dokonalým vianočným darčekom.
- 4 vrchovaté polievkové lyžice prírodného sladidla, xylitol alebo erytritol (množstvo sladidla môže byť podľa vlastnej chuti aj menej)
- 4 veľké pomaranče
- škorica, zázvor, klinčeky podľa chuti
- 4 menšie fľašky, 1-1,5 decilitrov, dezinfikované v horúcej vode, vysušené a podľa možnosti ešte teplé
- ovocný pektín (keby lekvár nechcel zhustnúť)
Príprava
- Pomaranče veľmi dôkladne umyjem kefkou a nastrúham kôru v množstve cca 4 polievkových lyžíc.
- Potom ich ošúpem, odšťavím, rozoberiem na mesiačiky a nakrájam na menšie kocky.
- Všetko spolu zlejeme: šťavu, kúsky pomarančov, kôru, koreniny a xylitol. Suroviny varím dovtedy, kým zmes dobre zhustne. Keby nechcela zhustnúť, potom použijem trocha ovocného pektínu, čo je prírodná želírovacia látka, vyslovene na prípravku lekvárov, džemov.
- Keď zhustne, odstavím z ohňa a nechám pár minút vychladiť, potom lekvár nalejem do fľašiek a uzavriem ich. Na chladnejšom, ale nie veľmi chladnom mieste nechám vychladnúť celkom.
- Obviažem farebnými (zlaté, zelené, červené) stužkami, alebo na vrchu uviažem mašľu.
Vy ste už niekedy robili pomarančový lekvár? Ak áno, aké máte skúsenosti?
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!