Ak chcete svoj organizmus trocha rozmaznať a chcete byť energickí, potom do svojej diéty zaraďte nasledovné potraviny!
Príchodom jari by bola ideálna dobrá nálada a zvýšená aktivita, napriek tomu ste väčšinou bez nálady a unavení? Niet divu, veď v zime sa pravdepodobne Vaše zásoby vitamínov vyčerpali, a ak ste navyše aj nabrali pár kíl, potom je čas, aby ste dopriali svojmu organizmu trocha oddychu a začali detoxikovať!
Ako to urobiť? Najlepšie, čo môžete urobiť, že si pripravíte šetrné, ľahké chody zo sezónneho ovocia a zeleniny, bohatých na vitamíny. Podľa takéhoto jedálneho lístka zostaveného zo šetrných jedál sa môžete pokojne stravovať aj jeden – dva týždne. Váš organizmus bude veľmi vďačný, že energiu, ktorú ušetrí na trávení, môže obetovať na detoxikáciu.
Nemusíte myslieť na veľký pôst, stačí, ak si dáte trocha viac pozor na to, čo a koľko zjete. Ukážem Vám 5 skupín jedál, ktoré Vám pomôžu, aby ste si vyčistili svoj organizmus, a aby ste sa do nádherného jarného obdobia vrhli nielen duševne, ale aj fyzicky sviežo!
Kapustovité
Červená kapusta, biela kapusta a kel sú plné účinných látok na spaľovanie tukov a vitamínu C, navyše obsahujú veľmi málo kalórií. Môžete ich jesť nakrájané na tenké plátky ako šalát pokropené trochou olivového oleja, alebo dusené s rascou, s rímskou rascou, ako oblohu. Kyslá kapusta zase výborne prečisťuje a čistí črevá. Samozrejme, na tento cieľ ju nepripravte na spôsob segedínu alebo plnenej kapusty, ale konzumujte ju v surovom stave.
Surové ovocie
Vyskúšajte to, že niekoľko dní budete jesť každé doobedie iba ovocie. Budete prekvapení, koľko energie Vám to dodá, a ako si tým môžete svoj jedálny lístok spestriť. Urobte si šalát z viacerých druhov ovocia, nakvapkajte na neho šťavu z polovice citróna, alebo očistené ovocie vložte do mixéru, alebo odšťavovača, a čerstvý, šťavnatý nektár vypite! :). Jablká a hrušky výborne čistia tráviaci trakt, citrusové ovocie zase podporuje spaľovanie tukov a obsahuje veľké množstvo vitamínu C.
Čerstvo lisované zeleninové šťavy
Pravdepodobne Vás v bežný pracovný deň nenapadne, aby ste si rozmixovali zeleninu, pritom tým svojmu organizmu poskytujete obrovskú pomoc. Sú výborným doplnkom detoxikačnej stravy, vo veľkej dávke z nich dostanete minerálne látky a vitamíny. Pre zmenu skombinujte cviklu, kyslú kapustu, paradajky, zeler a uhorky. Ale svoj „kokteil“ si môžete vylepšiť aj pretlačeným cesnakom, mletým petržlenom a inými čerstvými bylinkami.
Cibuľoviny
Cesnak, žltá a fialová cibuľa sú prvotriednym posilňovačom imunity, majú antibakteriálny a antivírusový účinok, výborne vyčistia organizmus. Oplatí sa ich každý deň konzumovať v surovom stave: cesnak natrite na toast z celozrnného chleba, alebo ho nadrobno nakrájajte a pridajte do dresingu na šalát, žltú a fialovú cibuľu zase konzumujte nakrájanú na plátky v šaláte. Pokiaľ máte citlivý žalúdok a nemôžete jesť surovú cibuľu, urobte si z nej cibuľovú polievku – je to dobré riešenie aj v prípade, ak túžite namiesto šalátu po nejakom teplom jedle.
Koreňová zelenina: zeler, cvikla, reďkovky
Obsahujú obrovské množstvo vzácnych minerálnych látok, ktoré Vaše telo po zimných mesiacoch potrebuje. Zeler má vynikajúci močopudný účinok, cvikla je plná železa, reďkovky zase posilňujú obličky a močový mechúr. Urobte si z nich šalát - po nastrúhaní nadrobno, pokropené bazalkovým olivovým olejom sú chutnou lahôdkou!
Doporučujem, aby ste sa počas detoxikačnej kúry vyhýbali konzumácii alkoholu, kávy, sladkostí, pite čo najviac tekutín vo forme vody a bylinkových čajov, a aby ste si dopriali dostatok spánku. Vďaka diéte sa nielenže obnoví Váš organizmus, ale osviežite sa aj duševne!
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!