Pikantná jar: najlepšie recepty na diétne polievky
pikantná jar: najlepšie recepty na diétne polievky

Pikantná jar: najlepšie recepty na diétne polievky



Je tu jar a spolu s ňou aj kavalkáda chutí čerstvých prísad. Toto je obdobie ľahkých, sezónnych polievok! Vyskúšajte najchutnejšie recepty!

Je jar, kvety kvitnú, príroda sa zobúdza. Toto je jedno z mojich najobľúbenejších období, pretože v tomto čase nájdem na trhu stále viac a viac čerstvej zeleniny. Počasie je príjemné, preto čo by mohlo byť lepšie ako ľahká, čerstvá polievka! Môžete ju obohatiť extrudovanými ryžovými zrnkami, ale sú veľmi chutné aj jednoducho s chlebom, či žemľou. Vyskúšajte ich horúce aj studené!

Cesnakovo – hríbová polievka:

Prísady:
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku (očistené, nakrájané na drobno)
  • 1 jablko (očistené, nakrájané na drobno)
  • 1 l zeleninového bujónu
  • 1/2 kytičky petržlenu
  • 4 celé tymiány
  • 3 stonky kôpra
  • 1/2 polievkovej lyžice horčice
  • 25 dkg hríbov (nakrájaných)
  • 1/2 šálky mandľového mlieka
  • podľa chuti soľ, čierne korenie

V hrnci zohrejte polovicu oleja, potom pridajte cibuľu a cesnak. Prikryte a občas premiešajte. Keď sú už mäkké a začnú hnednúť, potom pridajte jablko, tymián a polovicu petržlenu (je dobré zelené korenie zviazať, aby sme ho potom mohli vybrať z polievky celé), zalejte bujónom a nechajte zovrieť. Vyberte zväzok korenia a tyčovým mixérom polievku rozmixujte. Pridajte horčicu a kôpor, osoľte, okoreňte podľa chuti a na miernom ohni varte ďalej. V ďalšom hrnci opražte na zvyšku oleja plátky hríbov, pridajte k polievke a dolejte mandľové mlieko. Nechajte vrieť ešte 2-3 minúty, potom odstavte z ohňa. Vrch ozdobte zvyškom petržlenu a praženými plátkami žemle.


Jarná zeleninová polievka

Prísady:
  • 1 stredne veľký kaleráb
  • 3 veľké mrkvy
  • 2 litre zeleninového bujónu
  • 2 veľké biele mrkvy
  • 30 dkg zeleného hrášku
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 kytička petržlenu
  • 1 stredne veľký zeler
  • 1 menší karfiol
  • 5 polievkových lyží olivového oleja
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

V hrnci zohrejte olej, potom
pridajte aj na kocky nakrájanú cibuľu.

Poduste do sklovita, potom primiešajte aj ostatnú očistenú zeleninu – okrem petržlenu -, osoľte, okoreňte, trocha ich spolu poduste, potom podlejte zeleninovým bujónom a nechajte variť, kým všetko nezmäkne. Dajte pozor, aby sa zelenina nerozvarila! Pár minút pred odstavením z ohňa pridajte aj petržlen.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac