Je tu jar a spolu s ňou aj kavalkáda chutí čerstvých prísad. Toto je obdobie ľahkých, sezónnych polievok! Vyskúšajte najchutnejšie recepty!
Je jar, kvety kvitnú, príroda sa zobúdza. Toto je jedno z mojich najobľúbenejších období, pretože v tomto čase nájdem na trhu stále viac a viac čerstvej zeleniny. Počasie je príjemné, preto čo by mohlo byť lepšie ako ľahká, čerstvá polievka! Môžete ju obohatiť extrudovanými ryžovými zrnkami, ale sú veľmi chutné aj jednoducho s chlebom, či žemľou. Vyskúšajte ich horúce aj studené!Cesnakovo – hríbová polievka:
Prísady:
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku (očistené, nakrájané na drobno)
- 1 jablko (očistené, nakrájané na drobno)
- 1 l zeleninového bujónu
- 1/2 kytičky petržlenu
- 4 celé tymiány
- 3 stonky kôpra
- 1/2 polievkovej lyžice horčice
- 25 dkg hríbov (nakrájaných)
- 1/2 šálky mandľového mlieka
- podľa chuti soľ, čierne korenie
V hrnci zohrejte polovicu oleja, potom pridajte cibuľu a cesnak. Prikryte a občas premiešajte. Keď sú už mäkké a začnú hnednúť, potom pridajte jablko, tymián a polovicu petržlenu (je dobré zelené korenie zviazať, aby sme ho potom mohli vybrať z polievky celé), zalejte bujónom a nechajte zovrieť. Vyberte zväzok korenia a tyčovým mixérom polievku rozmixujte. Pridajte horčicu a kôpor, osoľte, okoreňte podľa chuti a na miernom ohni varte ďalej. V ďalšom hrnci opražte na zvyšku oleja plátky hríbov, pridajte k polievke a dolejte mandľové mlieko. Nechajte vrieť ešte 2-3 minúty, potom odstavte z ohňa. Vrch ozdobte zvyškom petržlenu a praženými plátkami žemle.
Jarná zeleninová polievka
Prísady:
- 1 stredne veľký kaleráb
- 3 veľké mrkvy
- 2 litre zeleninového bujónu
- 2 veľké biele mrkvy
- 30 dkg zeleného hrášku
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 kytička petržlenu
- 1 stredne veľký zeler
- 1 menší karfiol
- 5 polievkových lyží olivového oleja
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
V hrnci zohrejte olej, potom pridajte aj na kocky nakrájanú cibuľu.
Poduste do sklovita, potom primiešajte aj ostatnú očistenú zeleninu – okrem petržlenu -, osoľte, okoreňte, trocha ich spolu poduste, potom podlejte zeleninovým bujónom a nechajte variť, kým všetko nezmäkne. Dajte pozor, aby sa zelenina nerozvarila! Pár minút pred odstavením z ohňa pridajte aj petržlen.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!