10 skvelých detoxikačných jedál, z ktorých najmenej 3 nájdete aj vo svojej kuchyni!

10 skvelých detoxikačných jedál, z ktorých najmenej 3 nájdete aj vo svojej kuchyni!
  1. Ovocie
Ovocie – rôzne typy a druhy. Má vysoký obsah tekutín, čo pomáha rýchlejšiemu odstráneniu toxínov z organizmu. Je ľahko stráviteľné, obsahuje veľa živín a antioxidantov, je bohaté na vlákninu a mnoho dôležitých vitamínov, ako napr. vitamín C.
Pokúste sa zaradiť do svojho jedálneho lístka viac takého ovocia, ktoré sa dopestuje v našich končinách, a s ohľadom na dané ročné obdobie je možné zberať ho vždy čerstvé.
Tip: Na jeseň jablká, hrozno (Vedeli ste, že biele hrozno pomáha pri ochoreniach pečene a kŕčových žilách, červené hrozno zasa pri chorobách pľúc a pri astme, na druhej strane je však ktorýkoľvek jeho druh vynikajúcim detoxikačným prostriedkom?), slivky, hrušky.
  1. Zelená listová zelenina
Môžete ju konzumovať v surovom stave, možno z nej pripraviť chutné polievky, prívarky. Chlorofyl, nachádzajúci sa v zelenej listovej zelenine, je prírodným chelátom, ktorý pomáha odstraňovať z organizmu ťažké kovy, pesticídy a ďalšie toxíny, čím chráni a odľahčuje pečeň.
  1. Brokolica
Napadlo by vám, že tento „zelený karfiol“ dokáže tak stimulovať detoxikačné enzýmy zažívacieho ústrojenstva ako nič iné? Obsahuje 20- až 50-krát viac protirakovinových látok než iná zelenina.
  1. Cesnak
Neúčinkuje len proti upírom: aktivuje pečeňové enzýmy, čím podporuje účinnejšie vyplavenie toxínov z tela. Je použiteľný do všetkých jedál (neodporúča sa ho pridať azda len do višňovej polievky, akokoľvek chutný je) v podobe plátkov, strúhaný, sekaný...
  1. Citrón
Vieme, že v niekoľkých riadkoch vyššie sme sa snažili navnadiť vás na konzumáciu ovocia dopestovaného doma, ale tento žltý zázrak nemožno vynechať.

Citrón je skutočná zásobáreň vitamínu C a jeho „fungovanie“ nie je hocijaké: transformuje toxíny do stráviteľnej podoby a pomáha ich rýchlejšiemu vyplaveniu z organizmu. Ak chcete využiť jeho účinky naplno, začnite každé ráno pohárom teplej vody s citrónom.
  1. Zelený čaj
Toto tu už raz bolo spomenuté, ale nenecháme si ujsť príležitosť pripomenúť znova, že zelený čaj dokáže prečistiť takmer celý organizmus, okrem toho obsahuje jeden špecifický antioxidant, katechín, zlepšujúci funkciu pečene.
  1. Mungo fazuľa
U nás je stále považovaná za novinku, ale v ajurvédskej medicíne sa využíva už tisícročia. Je neuveriteľne ľahko stráviteľná, ale jej najväčším prínosom je, že doslova pohlcuje ťažko odstrániteľný odpad zachytený na stenách čriev. Je dostupná v bioobchodoch!
  1. Surová zelenina
Najlepšie je konzumovať ju v surovom stave alebo šťavu z nej vylisovanú. Surová zelenina podporuje čistiace procesy v pečeni. Vďaka prirodzenému obsahu síry pomáha priebehu detoxikácie v organizme.
Jedzte (pite) veľa cibule, mrkvy, kelu, ružičkového kelu a karfiolu...
  1. Sezam
Sezam pomáha napraviť v organizme škody napáchané alkoholom a inými škodlivými látkami. Je konzumovateľný v rôznych podobách, dajú sa z neho pripraviť šaláty, cesto na obaľovanie, (sójové) fašírky...
  1. Medvedí cesnak
Zberá sa na jar, keď sa odporúča aj jeho konzumácia, keďže má jedinečné detoxikačné účinky. Posilňuje imunitný systém, má vynikajúce antibakteriálne a protiplesňové účinky.

Aké detoxikačné potraviny ešte poznáte?

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac