Týždeň veľkého jarného upratovania v Manne I.
týždeň veľkého jarného upratovania v manne i.

Týždeň veľkého jarného upratovania v Manne I.



Ocot – superhrdina domácnosti

Tento týždeň venujeme v blogu tri príspevky veľkému jarnému upratovaniu bez chemikálií. V každom článku môžete spoznať tipy, informácie, recepty, aby bola vaša domácnosť skutočne „zelená“ a ekologická.

Ja v domácnosti už roky nepoužívam chemikálie. Platí to na všetko, počnúc od umývania okien až po umytie podlahy. Jednou z najmnohostrannejších vecí, ktorá v domácnosti nikdy nemôže chýbať, je ocot. Čítajte ďalej, k jeho použitiu vám dám jeden – dva dobré tipy.

Ocot

Podľa prípravy hovoríme o dvoch druhoch octu: o biologicky fermentovanom (jablčný alebo iné ovocné octy) a o syntetickom, čiže vyrobenom chemickými procesmi. Ocot prírodného pôvodu obsahuje okrem kyseliny octovej bielkoviny, vitamíny, minerálne látky, stopové prvky. Ocot chemického pôvodu sa vyrába z metanolu a oxidu uhličitého. Odporúčam, aby ste ten druhý na jedenie a ochucovanie nepoužívali. Kupujte taký ocot, na ktorej fľaši je uvedené, že je biologicky fermentovaný.

Ocot je starý, je rovnako starý ako ľudstvo samé. Kde sa vyrábalo pivo alebo víno, skôr či neskôr sa stretli aj s octom, pretože môže vznikať pri kvasení alkoholických nápojov, keď sa tie stretnú s veľkým množstvom vzduchu.

Pozrime sa, na čo môžete použiť tohto mnohostranného domáceho pomocníka

Pri jarnom upratovaní (samozrejme aj kedykoľvek počas roka) vám poslúži veľmi dobre. Je dobrý na tak veľa vecí, že sa v tomto príspevku ani nepokúsim vymenovať všetky jeho pozitíva, spomeniem iba niektoré najdôležitejšie oblasti:

  • Všeobecný dezinfekčný prostriedok, výborne ničí baktérie
  • Odstraňuje vodný kameň
  • Je výborný ako prísada do vody na umývanie podlahy a k dezinfekcii
  • Najúčinnejší prostriedok na umývanie okien
  • Smelo ho použite aj na čistenie elektrických zariadení
  • V umývačke riadu ho používajte na oplachovanie, robí zázraky
  • Na dezinfekciu dosiek na krájanie je výrobná kombinácia sóda bikarbóny a octu. Na dosku nasypte sóda bikarbónu, potom nastriekajte ocot. Nechajte pôsobiť 10 minút, potom umyte čistou vodou
  • Octom môžete čistiť aj počítač, tlačiareň, klávesnicu, myš a pod.. Pred ich čistením sa presvedčte o tom, či nie sú pod elektrickým prúdom. Na tento účel použite zmes octu a vody v pomere 1:1. Klávesnicu môžete vyčistiť vatovou tyčinkou: namočte ju do octovej zmesi a hneď ju môžete používať v priestoroch medzi klávesmi
  • Výborne odstraňuje pachy: na ocot nezabudnite ani pri umývaní chladničky
  • Povrchy z nehrdzavejúcej ocele a chrómu budú od neho nádherné
  • Jeho pomocou môžete odstrániť zvyšky po nálepkách, toto je pre rodičov s malými deťmi veľkým bonusom :)
  • Je veľmi účinným bojovníkom proti plesni
  • Zmes vody a octu je účinný aj proti vodnému kameňu vo vašej naparovacej žehličke. Nalejte ho do nádobky v žehličke, potom trocha nechajte odparovať. Octovou vodou môžete pretrieť aj žehliacu plochu žehličky
  • Riedi aj zmes soli a snehu na topánkach, trocha octovej vody nastriekajte na handričku a pretrite ňou topánky alebo čižmy
  • Už nemusíte viac zoškrabávať ľad z čelného skla svojho auta, stačí nastriekať zmes z 3 dielov octu a 1 dielu vody

Odstraňovanie vodného kameňa octom

Žiaľ, skôr či neskôr sa v každej domácnosti objaví problém vodného kameňa. Ocot môžete bezpečne používať v kúpeľni, kuchyni alebo aj na toalete na odstránenie nepekných fľakov vodného kameňa. Môžete ho použiť neriedený proti odolným škvrnám, alebo ho môžete riediť vodou. Sitká na kohútikoch sa často upchajú vodným kameňom. Keď ich na noc namočíte do octu, na druhý deň nebude po vodnom kameni ani stopy.

Pre žiaru oblečenia

Keď si všimnete, že vaše šaty zosiveli, na príčine bude pravdepodobne vodný kameň usadený v práčke. Ocot veľmi dobre pomôže aj tu, lebo keď ho pridáte do prania, úspešne odstráni zvyšky vodného kameňa z práčky aj spomedzi vlákien oblečenia. Namiesto aviváže používajte zmes octu a vody v pomere 1:1, pridajte aj pár kvapiek svojho obľúbeného esenciálneho oleja. Keď je u vás veľmi tvrdá voda, potom občas pustite aj celý prací program na teplote 90°C na prázdno, s neriedeným octom, takto sa budú všetky súčiastky lesknúť čistotou.

Sledujte ma aj naďalej, lebo celý týždeň sa venujeme téme veľkého jarného upratovania.



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac