Porozprávajme sa o tom, ako sa starať o suchú alebo dehydratovanú pokožku!
porozprávajme sa o tom, ako sa starať o suchú alebo dehydratovanú pokožku!

Porozprávajme sa o tom, ako sa starať o suchú alebo dehydratovanú pokožku!



Pri starostlivosti o pokožku je málo takých oblastí, ktorým je potrebné venovať toľko pozornosti, ako práve suchej a dehydratovanej pokožke. Vonkajšie znaky, príznaky, sa často zhodujú, v pozadí sa však ukrývajú odlišné príčiny, preto je aj starostlivosť o ne odlišná.

V hlave vám víria otázky? V mojom novom príspevku som sa snažila objasniť všetko o suchej a dehydratovanej pokožke a o starostlivosti o ne.

“Myslela som si, že je to jedno a to isté…”

Nie každá suchá pokožka je dehydratovaná, a nie každá dehydratovaná pokožka je suchá. I keď existuje nejaká súvislosť, napriek tomu nehovoríme o tom istom. Keď sa vám to zdá byť ešte stále veľmi záhadné, povedzme si to aj inak: suchá pokožka je typ pokožky (popri mastnej, normálnej, zmiešanej a citlivej), ktorej hlavnou príčinou je znížená tvorba mazu. Dehydratovaná pokožka je zase - dúfajme – prechodný stav, ktorý sa môže vyskytnúť u všetkých typoch pokožky, keď v najvrchnejších vrstvách pokožky nie je dostatok vlhkosti. Chýba samotná voda, a keďže 70% pokožky je voda sama, jej nedostatok patrične pocítite.

“Podľa tohto suchá pokožka nie je iba prechodný stav?”

Keďže je reč o typu vašej pokožky, ktorú vo veľkej miere ovplyvňuje genetika, pravdepodobne to nebudete vedieť radikálne zmeniť. Vždy vám ostane suchá pokožka, ale pri vhodnej starostlivosti to vôbec nemusí spôsobovať nepríjemnosti. Môže sa stať, že sa pokožka stane ešte suchšou, pretože pribúdajúcim vekom sa produkuje ešte menej mazu. Tento stav môžu zhoršiť aj také zvyky spôsobujúce vyschnutie, akými sú horúca sprcha, alebo kozmetické prípravky nevhodné k typu vašej pokožky.

“Ako môžem zistiť, že mám suchú pokožku (alebo, že sa stala suchou)?”

Jedným z príznakov suchej pokožky je jej olupovanie, odlupujúce sa škvrny a drsnejšia textúra. Druhou nemenej nepríjemnou vecou je svrbenie. Keď máte suchú pokožku, často sa môžete stretnúť s tým, že sa po umytí tváre, po sprche alebo kúpeli pokožka napína.

“Podľa tohto sa dehydratovaná pokožka neolupuje, nenapína?”

Ale áno. Môže sa stať aj to, ale dehydratovanú pokožku môžete spoznať hlavne podľa toho, že je matnejšia a na dotyk drsnejšia, ako za normálnych okolností. Vzhľadom na váš vek a typ pokožky neobsahuje toľko vody, koľko by bolo treba aby bola dostatočne plná, pružná. Prirodzený obsah vlhkosti pokožky sa znižuje vekom, ale za tento stav zodpovedajú aj niektoré vplyvy životosprávy (napríklad nedostatočný príjem tekutín, alebo nadmerné slnenie sa).

Prechodne môže byť dehydratovaný ktorýkoľvek typ pokožky, preto sa môže stať napríklad ja to, že i keď máte mastnú pokožku náchylnú na vznik vyrážok a akné a necítite, že je dehydratovaná (práve naopak, zdá sa vám, že “pláva”), je veľmi dehydratovaná.

Čiže suchá a dehydratovaná pokožka síce môžu mať spoločné príznaky (pocit napnutia, ťahania), príčiny už ani nemôžu byť odlišnejšie. Pri suchej pokožke je na príčine nedostatok lipidov, ktoré zabraňujú „zmiznutiu“ vody, kým pri dehydratovanej nedostatok vlhkosti.

“Podľa tohto musím pri suchej pokožke doplniť olej a pri dehydratovanej vodu?”

Áno, hlavné je presne toto. Pri starostlivosti o suchú pokožku sú ideálne hlavne krémy a séra na olejovej báze, ktoré svojimi olejovými zložkami dopĺňajú chýbajúce lipidy.

Pre dehydratovanú pokožku sa odporúčajú krémy a séra na vodovej báze, pretože hydratáciou dodajú pokožke presne to, čoho nedostatkom trpí, vodu. Ich charakteristickou zložkou je kyselina hyalurónová, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri zadržiavaní vlhkosti v pokožke.

“Ktoré Manny mám používať, keď mám suchú pleť?”

Pleť si rozmaznávajte exkluzívnym Luxusným elixírom na pleť s úžasnými ošetrujúcimi olejmi a inými, prírodnými vyživujúcimi účinnými látkami, Luxusným elixírom na pleť. V jeho receptúre zastupujú rastlinné oleje skrášľujúci olej z marhúľ, granátového jablka, šípok a jadierok z brusníc a čučoriedok, ďalšími ošetrujúcimi, hydratačnými zložkami sú vitamín E, alebo výťažok z morských rias.

Pre ešte viac Mánn na suchú pokožku kliknite sem, tu nájdete na jednom mieste všetky tie prírodné oleje, krémy (dokonca aj mydlá!), ktoré odporúčame na suchú pokožku.

“Ktoré Manny mám používať, keď mám dehydratovanú pleť?”

Vyskúšajte nové Manna PRO water creamy, krémy na vodovej báze s obsahom účinných látok prírodného pôvodu, ktoré majú ultraľahkú konzistenciu a textúru. Pokožku nezaťažujú, nezanechávajú lepkavý pocit, ľahko sa vstrebávajú a do svojho rituálu starostlivosti o pleť ich zaradíte veľmi jednoducho.

*Na základe používateľských testov nezávislého, medzinárodne uznávaného výskumného laboratória pod dohľadom dermatológa.

**Na základe prístrojových meraní nezávislého, medzinárodne uznávaného výskumného laboratória.

Máte suchú alebo dehydratovanú pokožku? Máte svoju osvedčenú Mannu? Alebo sa vám niektorá zapáčila?



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac