Veľmi často môžeme počuť a čítať o tom, aby sme jedli a pili potraviny bohaté na antioxidanty, ošetrujme si pokožku kozmetickými prípravkami s bohatým obsahom antioxidantov.
Toľko pravdepodobne vie každý, že zelený čaj, horká čokoláda, tmavá zelenina so šupkou a ovocie obsahujú najviac antioxidantov v prírodnej forme.
Ale čo sú presne a prečo sú také dôležité?
Najlepšie by sa to dalo stručne zhrnúť asi tak, že antioxdanty sú také zlúčeniny, ktoré pomáhajú organizmu regenerovať sa, vyrovnávať sa s takými škodlivými vplyvmi, akými sú
- UV lúče Slnka, ktoré poškodzujú DNA pokožky
- znečistenie životného prostredia, dym, prach
- stres
- zápalové procesy prebiehajúce v organizme
- iné voľné radikály uvoľňujúce sa z potravín.
Tieto všetky poškodzujú normálnu činnosť vašich buniek a môžu spôsobiť vznik mnohých vážnych ochorení.
Antioxidanty vám však pomôžu a chránia pred poškodením nervového systému, pred problémami srdca a obehovej sústavy, pred rakovinou, spomaľujú proces starnutia a posilňujú prirodzený obranný mechanizmus organizmu.
Preto pravidelne vo veľkom množstve konzumujte potraviny obsahujúce vitamíny skupín A, C a E, karotenoidy, nesýtené mastné kyseliny, medzi nimi Omega-3.
Natankujte svoj organizmus jahodami, černicami, čučoriedkami, paradajkami, mrkvou! Najlepšie sú vtedy, keď sú čerstvé a bez chemikálií!
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!