Pobláznené vegánske fašiangové šišky
pobláznené vegánske fašiangové šišky

Pobláznené vegánske fašiangové šišky



Čerstvé, práškovým cukrom posypané, jemné šišky so svetlým pásikom po okraji sú hotovou nostalgiou. Vrátia nás do obdobia bezstarostného, veselého detstva, kedy sme si na fašiangy obliekali rôzne masky.

Bez nich nie je sviatok sviatkom, neodmietneme ich ani napriek tomu, že vieme, že táto lahôdka tradične pečená v bohatom oleji či masti nepatrí medzi najzdravšie dezerty. A to už ani nehovoriac o prísadách, o bielej múke s rýchlym vstrebávaním alebo o kryštálovom cukre, ktorý zvyšuje hladinu cukru v krvi, ktoré tiež nepatria medzi ingrediencie modernej kuchyne.

Čo môžete urobiť, keď vás raz ročne napriek všetkému prepadne chuť na šišky a radi by ste nimi potešili aj členov svojej rodiny?

Po prvé: neverte, že recept na fašiangové šišky je vrytý do kameňa. Celá história šišiek je o nekonečných zmenách receptu, koľko domov, toľko zvykov. Existuje aj zdravá, vegánska verzia, ktorá zaťaží organizmus menej. Ale aj vysoký hrniec plný oleja sa dá vymeniť na rúru, alebo špeciálny pekáč na šišky. Je pravda, že šišky nebudú mať po okraji typický svetlý pás, ale budete ich milovať rovnako.

Ukážem vám základný recept na vegánske šišky, ale dostanete tipy aj na to, ako môžete fašiangové šišky poblázniť a formovať podľa vlastnej chuti!

Urobme si spolu vegánske fašiangové šišky

 

K fašiangovým šiškám budete potrebovať nasledovné prísady:

Suché prísady:

  • 50 dkg hladkej múky
  • pól šálky cukru
  • 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 0,5 čajovej lyžičky sóda bikarbóny
  • 0,5 čajovej lyžičky soli

 

Prísady, kde je dôležitá vegánska voľba:

 

  • 1,2 šálky rastlinného mlieka (napríklad ryžové, mandľové mlieko)
  • 3 polievkové lyžice vegánskeho masla do cesta
  • Na pečenie: kokosový olej

Na zdobenie:

  • 0,5 šálky cukru
  • domáci lekvár podľa chuti


Príprava vegánskych fašiangových šišiek v 3 krokoch:

 

  1. Cesto si urobte zmiešaním múky, masla, cukru a soli. Klasickým trikom na zvláčnenie cesta je, keď budete múku pridávať do misky sypaním cez sitko, vyskúšajte to. Cesto je dobré vtedy, keď sa vám už nebude lepiť na ruky, ani na steny misy, v ktorej ho miešate.
  2. Druhým krokom je kysnutie, ktoré by malo trvať približne 1 hodinu, na to stačí prikryť cesto kuchynskou utierkou, cesto nakysne samé.
  3. Vykrojte šišky pomocou formičky (alebo jednoducho skleneným pohárom) a hneď ich môžete piecť v kokosovom oleji. 2-3 minútky a šišky sú hotové.

Ako môžete poblázniť základný recept?

  • Aspoň sčasti vymeňte bielu múku. Polovicu bielej múky môžete nahradiť celozrnnou múkou, alebo iným druhom múky s pomalším vstrebávaním, napríklad ľanovou múkou. Keď máte druh múky, ktorý sa už osvedčil vo vašej vegánskej kuchyni, vyskúšajte ju aj ako múku na prípravu šišiek.
  • Upečte šišky v rúre. V tomto prípade sa síce musíme vzdať klasického bieleho pásu na okraji šišiek (v rúre sa upečú šišky rovnomerne), avšak výsledok bude rovnako chutný. Ale ani šišky pečené vo vysokej nádobe nemusia plávať v oleji, stačí, ak olej necháte odkvapkať na papierovej utierke.
  • Opatrne s cukrom. Namiesto klasického kryštálového cukru sa usilujte o prírodné alternatívy, napríklad trstinový cukor je omnoho zdravšou voľbou. Namiesto klasického kryštálového cukru sa usilujte o prírodné alternatívy, napr. stévia je omnoho zdravšou voľbou, môžete ju použiť aj na pečenie.
  • Smelé nápady na zdobenie. Namiesto práškového cukru a lekváru môžete na vrch šišiek dať aj džem bez cukru vlastnej výroby. Alebo tenkú vrstvu vopred roztopenej vegánskej čokolády, ktorá potom pekne stuhne.

Fašiangový ošiaľ – ešte viac receptov a príhod

 

Keď ste zvedaví aj na ďalšiu verziu, recept na jarné vegánske šišky pečené v špeciálnom pekáči na šišky nájdete v tomto mojom príspevku. Ste zvedaví, aké sú šišky s javorovým sirupom? Kliknite sem.

Urobme si spolu fašiangové šišky, odožeňme zimu a radostne očakávajme príchod jari!

Máte svoje obľúbené fašiangové jedlo? Sprístupnite ho fanúšikom Manny v komentári!



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac