Zdravé, vegánske šišky? Áno, existuje aj niečo také! Dokonalú chuť vieme dosiahnuť aj bez vajíčok: mäkké, chutné, klasické šišky vás prenesú späť priamo do detstva.
Pamätáte si ešte na chutné, mäkké šišky posypané práškovým cukrom, ktoré piekla vaša babka? Jednoduché kysnuté cesto a nenapodobiteľná sladká chuť. V gastronómii je základným pravidlom, že „menej je viac ”, čiže často namiesto príliš komplikovaných jedál spôsobujú najväčšiu radosť tie najjednoduchšie recepty. Takto je to aj so šiškami, ktorých sa nemusíte vzdať ani vtedy, pokiaľ žijete vegánskym spôsobom života.
Priniesla som vám tento úžasný recept, ktorý je vegánskou verziou veľkého klasického receptu. Chutné, zlatisté, ľahké cesto posypané práškovým cukrom, zaručene bude favoritom celej rodiny. Budete potrebovať iba jednoduché kuchynské náčinie a jednu kovovú, alebo silikónovú formu na šišky, aby v strede šišiek vznikli pekné, pravidelné kruhy.
Pozrime sa na recept!
Prísady:
1,5 šálky hladkej múky
1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
0,5 čajovej lyžičky sóda bikarbóny
0,5 čajovej lyžičky mletej škorice
0,5 čajovej lyžičky soli
0,5 šálky kryštálového cukru
3 polievkové lyžice roztopeného vegánskeho masla
2 polievkové lyžice vanilkovej esencie
1,2 šálky rastlinného mlieka
0,25 šálky jablkového pyré
0,5 šálky práškového cukru
Na začiatok si predhrejte rúru na 180 stupňov, potom formy na šišky potrite maslom a odložte ich nabok. V mikrovlnnej rúre, alebo na sporáku pri nízkej teplote roztopte vegánske maslo a nalejte ho do veľkej misy. Potom pridajte rastlinné mlieko, vanilkovú esenciu, jablkové pyré a kryštálový cukor. Dôkladne premiešajte, potom odložte nabok. Keď ste hotoví, môžu nasledovať suché prísady: do veľkej misy nasypte múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ. Premiešajte, potom pomaly pridávajte tekutú zmes z druhej misy. Odporúčam, aby ste nepridali všetko naraz, ale postupne, pomaly, pokračujte vždy po pridaní malého množstva. Pokiaľ by maslo stuhlo a nedá sa poriadne rozotrieť, potom pridajte ešte trochu rastlinného mlieka. Keď je cesto hotové, lyžicou ho preložte do vrecka na zdobenie, ktorý má na konci malú dierku, cez ktorú viete cesto dávkovať do foriem na šišky. Opatrne potlačte bok vrecka a formy na šišky naplňte cestom približne do trištvrte. Potom už nezostáva nič iné, ako ich umiestniť na strednú mriežku v rúre na približne 10-12 minút. Upečú sa veľmi rýchlo, preto je dobré sledovať ich priebežne. Dobré sú vtedy, keď je cesto pružné a po stlačení prstom sa vráti do pôvodného tvaru. Keď sú šišky hotové, nevyberajte ich z formičiek hneď, ale nechajte odstáť 5 minút. Potom ich opatrne vyberte a nechajte na mriežke vychladnúť ešte 10 minút. Na záver ostala najlepšia časť: posypanie cukrom. Do veľkej misy nasypte práškový cukor, potom do neho namáčajte jednu stranu šišiek. Budú nádherné a chutné! Pravé fašiangové šišky! Hotové šišky môžete pár dní skladovať prikryté kuchynskou utierkou, alebo si ich zoberte do práce na olovrant, ale úžasné sú aj na raňajky k šálke kávy s mandľovým mliekom.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!