
Vianoce bez cukru
Počas Vianoc je normálne, že konzumujeme viac sladkostí, avšak nie je jedno, aké. Pozbierala som pre vás pár tipov, aby boli sviatky o sladkých zážitkoch, a nie o výčitkách svedomia kvôli veľkému množstvu sladkostí.
Keď vianočná sladkosť, potom sú kľúčovou otázkou salónky! U nás v rodine má každý svoje obľúbené, najradšej však máme to, keď si túto čarovnú sladkosť, ktorá nie je zanedbateľná ani ako ozdoba, vyrobíme doma, spoločne. Keď ste celý rok dávali pozor na svoje stravovacie návyky, alebo sú sladkosti hriešnym pôžitkom z nejakého iného dôvodu, potom tiež nezúfajte, veď aj doma si môžete vyrobiť túto chutnú lahôdku, len si dajte pozor na to, aby ste použili zdravé suroviny. Prvé a najdôležitejšie je, aby ste cukor nahradili náhradným sladidlom! Takým je napríklad eritrit, ktorého obrovskou výhodou je to, že jeho chuť je takmer úplne totožná s chuťou repného cukru, avšak obsah sacharidov je zanedbateľný.
Ako polevu na salónky si vyberte čokoládu bez cukru, pretože čokoláda s vysokým, teda minimálne 60-70 percentným obsahom kakaa, je pre organizmus skutočným darom. Aby boli salónky dostatočne tuhé, použite kokosový tuk, ktorý je najideálnejší, pretože pri zohriatí je tekutý a vďaka obsahu nasýtených mastných kyselín po vychladnutí stuhne.
Prísady:
- 25 dkg orechov
- 8 dkg kokosového tuku/masla
- 15 dkg eritritu
- 2 čajových lyžičiek rumu
- pol dl vody
- 100 g čokolády na varenie bez cukru
Do hrnca vlejte vodu, pridajte kokosový tuk, zohrievajte dovtedy, kým sa tuk neroztopí, potom môžete pridať eritrit. Miešajte, až kým nevznikne hmota rovnomernej konzistencie. Potom odstavte z plameňa a pridajte najemno pomleté orechy a rum. Keď hmota vychladne, vyformujte z nej salónky. Nad parou roztopte 3/4 čokolády a už bez ohrievania nad parou pridajte zvyšok čokolády. Pomocou 2 vidličiek namočte salónky do čokolády a odložte ich na tácku vystlanú papierom na pečenie. Keď čokoláda stuhne, svoje drobné výtvory môžete aj zabaliť!
Vianočný závin „bez všetkého“
Od svojich priateľov, ktorý majú bezgluténovú stravu, často počujem, že existuje len málo receptov, ktoré sú vhodné aj pre tých, ktorí sa stravujú bezgluténovo, bez mlieka, bez vajec, bez droždia, a tiež bez cukru a laktózy. Tu je jeden recept, ktorý vám prinášam preto, aby ste sa nemuseli zriecť ani vianočnej klasiky. Tu je recept vianočného závinu „bez všetkého“:
Prísady: (na 12 porcií – kusov závinu)
- 75 g hnedej ryžovej múky
- 50 g pohánkovej múky
- 25 g múky z prosa
- 25 g sladidla
- 15 g škrobu tapioka
- 30 g šupiek zo semien skorocelu
- 1 kávová lyžička bezgluténovej zmesi korenia na perníky
- 50 g kokosového masla
- 200 ml kokosového mlieka
- 3 g bezgluténového prášku na pečenie
- trocha kokosového masla a kokosového mlieka na potretie
Maková plnka:
- 10 dkg mletého maku
- podľa chuti sladidlo
- 3 polievkové lyžice kokosového mlieka, aby bolo možné hmotu rozotierať
Prísady dôkladne premiešajte, nechajte odstáť 15 minút. Medzi tým premiešajte mak so sladidlom a kokosovým mliekom. Cesto na závin rozvaľkajte, natrite plnkou, zrolujte, potom položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite zmesou kokosového masla a kokosového mlieka a v predhriatej rúre pečte na 180 °C približne 15-20 minút.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!