Konečne je koniec, umelohmotné guľôčky už viac nebudú znečisťovať vodu

konečne je koniec, umelohmotné guľôčky už viac nebudú znečisťovať vodu Drobné, farebné, strojmi tvarované umelohmotné guľôčky. Ak používate kozmetické prípravky z drogérií, aj Vy sa s nimi ľahko môžete stretnúť vo svojej zubnej paste, sprchovom šampóne a peelingu.

Peelingové mikročastice sú jednou z najpopulárnejších prídavných látok kozmetického priemyslu, pretože ich výroba je lacná a v sprchovom šampóne či iných géloch vyzerajú naozaj dobre. Z týchto drobných umelohmotných guliek, menších ako jeden milimeter, sa v jedinej fľaške peelingu nájde aj viac ako stotisíc kusov.

A výsledok je viac ako tisíc ton desaťročia neodbúrateľného biologického odpadu v kanáloch, prírodných vodách a v ich okolí obývanom zvieratami, a umelohmotné guľôčky môžu v konečnom dôsledku skončiť aj vo Vašich tanieroch.


Pamätáte si? Tu som Vám o nich písala v auguste, a o aktivistoch, ktorí sa snažia zabrzdiť toto obrovské, globálne znečistenie, a ktorí sa neboja postaviť tvárou v tvár gigantom kozmetického priemyslu.

Mám jednu dobrú správu: v polovici decembra zákonodarcovia Spojených štátov zakázali od roku 2017 výrobu mikročastíc na celom území štátov, a čo je ešte dôležitejšia správa, o dva roky zmiznú z regálov obchodov členských štátov EÚ a Ameriky všetky produkty s obsahom tejto prídavnej látky.

A čo ich nahradí? Umelohmotné guľôčky majú viac prírodných alternatív na rastlinnej báze: z ananásu, manga a húb sa už tiež vyrábajú peelingy, mikročastite s jemným peelingovým účinkom – ale my do Manna mydiel zamiešavame ešte prírodnejšie častice, dary prírody: makové zrnká.

Pokiaľ túžite po silnejšom peelingu, môžete použiť pri umývaní kefu, alebo si prečítajte starší článok, v ktorom sa môžete dočítať ako si doma urobiť domáci peeling z cukru.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

  • avatar
    • Maria
    • 2016-01-21 13:24

    Skvele!!!!! Viac takychto sprav pre svet!!!! :)

    • Maria
    • 2016-01-21 13:24
    • avatar
      • Andrea Vargová
      • 2016-01-22 10:04

      Milá pani Maria, som rada, že článok sa Vám páčil. : )

      • Andrea Vargová
      • 2016-01-22 10:04

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac