Umelohmotné guľôčky na večeru?

umelohmotné guľôčky na večeru?

Znie to dosť nezdravo, však? Mnoho vodných živočíchov nemá na výber, keďže čističky vôd nie sú schopné vyfiltrovať mikrozrniečka dostávajúce sa do kanalizácie.

Že čo sú to tie mikrozrniečka? Môžeme ich nájsť v takmer sto produktoch určených na osobnú hygienu, v prvom rade v zubných pastách, peelingoch, šampónoch a v sprchových géloch. Drobné, farebné umelohmotné guľôčky, s priemerom menším ako milimeter, sú ich státisíce v jednej tube alebo flakóne. Pomocou nich si môžeme šetrne drhnúť zuby alebo odstrániť odumreté bunky z vrchnej vrstvy pokožky.

Lacné, pohodlné a účinné riešenie, pravda?


Že sa tony tejto jedovatej umelej hmoty dostávajú  do kanalizácií na celom svete, odtiaľ do vody a do tiel zvierat, ktoré následne konzumujú ľudia, a aj do vášho organizmu? Že ich rozklad trvá až jedno storočie?


Ešte pred niekoľkými rokmi to boli pre veľkovýrobcov kozmetiky neexistujúce problémy. Kým v 90. rokoch za obrovskej mediálnej kampane zviditeľňovali svoju snahu predávať produkty v recyklovateľných obaloch, každý rok pekne potichu obohacovali kozmetické prípravky niekoľkými tisíckami kubických metrov polyetylénových guľôčok.

Jedna organizácia ochrancov prírody otriasla svetovou mienkou pred niekoľkými rokmi: vysvitlo, že ročne sa dostane z odpadových vôd New Yorku do okolitých prírodných vôd 19 ton mikrozrniečok.

Vďaka tomuto výskumu viac ako pred rokom prijali v štáte zákon, ktorý ako prvý na svete zakazuje predaj takýchto zdraviu škodlivých a životné prostredie ničiacich výrobkov.


Vzor štátu New York nasledovalo zatiaľ 8 spolkových štátov USA a v mnohých štátoch sveta sa dostal zákaz mikrozrniečok na denný program.


Pred niekoľkými dňami zakázali v Kalifornii produkty s mikrozrnkami, dokonca rozšírili zákaz aj na používanie rozložiteľných umelých hmôt v kozmetike. Proti tomuto rozhodnutiu protestovalo hneď niekoľko zástupcov kozmetického priemyslu – aj napriek tomu, že je niekoľko prírodných rastlinných alternatív mikrozrniečok: z ananásu, manga a aj z hríbov už dnes vyrábajú mikrozrniečka, ktoré sú k prírode šetrné.


Aká je situácia v Európe?


Rakúsko, Holandsko, Belgicko a Švédsko boli vlani v decembri iniciátormi zákazu kozmetických výrobkov obsahujúcich mikrozrniečka na území Európskej únie, no do dnešného dňa nebolo prijaté takéto uznesenie.

Časť najväčších kozmetických svetových výrobcov sa však v roku 2013 dobrovoľne zaviazala, že do konca tohto roku s konečnou platnosťou zrušia výrobu takýchto produktov, iní žiadali ďalšie dva roky na dokončenie výroby produktov obsahujúcich mikrozrniečka až  postupné odstavenie takýchto výrobkov.


Len v Nemecku sa ročne dostane do kanalizácie päťsto ton polyetylénových guľôčok.

Kozmetické firmy sa bránia tvrdením, že z umelohmotného odpadu dostávajúceho sa do morí tvoria mikrozrniečka len zanedbateľnú časť, ani nie 0,01 percenta, a spochybňujú výsledky lekárskych výskumov, podľa ktorých by bol polyetylén dostávajúci sa do živých organizmov jedovatý.


Zdroj: http://goo.gl/oXeSIf, http://goo.gl/XrXZxo, http://goo.gl/esE9OM.




Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

  • avatar
    • Monika
    • 2015-09-02 13:14

    Prave preto si peeling vytvaram doma sama, ci je to uz mix olivoveho oleja a morskej soly, alebo kokosoveho oleja s trstinovym cukrom. Je to 100% lepsie a setrnejsie ci uz k samotnej pokozke, alebo k prostrediu :)

    • Monika
    • 2015-09-02 13:14
    • avatar
      • Andrea Vargová
      • 2015-09-02 16:04

      Milá pani Monika, ďakujem za dobrou radu, je to tiež skvelý spôsob očistenia tvare :)

      • Andrea Vargová
      • 2015-09-02 16:04

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac