5 vecí, ktoré nepoužívajte na citlivú pleť

5 vecí, ktoré nepoužívajte na citlivú pleť Čítajúc Vaše listy začínam mať pocit, že svet je plný ľudí s citlivou pokožkou. Podľa odborníkov to nie je vôbec pravdepodobné. Väčšia je pravdepodobnosť toho, že ľudia používajú čoraz viac druhov kozmetických prípravkov, a čoraz viac ľuďom spôsobujú kožné problémy chemikálie, ktoré sa používajú v kozmetikom priemysle.

Spôsobené reakcie precitlivenosti môžu byť rôznorodé. Svrbenie, začervenanie pokožky, žihľavka, ekzém, zapálené vyrážky, ale aj nemiznúce suché fľaky môžu byť spôsobené niektorou chemickou zložkou. Môže sa stať aj to, že Vaša pokožka zareaguje na už dlho používaný prípravok inak, ako doteraz. Je dôležité, aby ste vedeli, že nápis na výrobku, že ho odporúčajú na citlivú pokožku, alebo, že je hypoalergénny, nie je sto percentnou zárukou toho, že nevyvolá alergickú reakciu.

Častým dôvodom týchto problémov sú nasledovné zložky:

Umelé vonné prísady, parfumy

Veľmi veľa ľudí je citlivých na umelé vonné prísady, ktoré sa nachádzajú takmer v každom kozmetickom prípravku, čistiacom a pracom prostriedku. Ak pri vstupe do parfumérie aj Vás rozbolí hlava od koncentrovanej vône parfumov, ak máte pocit, že nemáte dostatok vzduchu, ak sa Vám už stalo, že pokožka v mieste testovania parfumu svrbela, alebo sa začervenala, tak urobíte lepšie, ak budete radšej používať kozmetické prípravky, čistiace a pracie prostriedky vyrobené s prírodnými esenciálnymi olejmi. Veľmi zriedka, ale môže sa stať, že niekto je precitlivený aj na prírodné vonné látky obsiahnuté v prírodných kozmetických prípravkoch.

Ak aj Vy patríte medzi nich, rozhodnite sa pre niektorú prírodnú Mannu bez vône!


Prípravky proti akné

Kozmetické prípravky, ktoré sa odporúčajú na mastnú pleť s akné a vyrážkami, sú často plné chemických látok, ktoré majú dezinfekčné a odlupovacie účinky. Obzvlášť pre „násťročných“ sa vyrábajú také prípravky s obsahom alkoholu, retinolu a kyseliny salicylovej, ktoré nielen silno vysušia pokožku, ale ďalej ničia prirodzený kyselinový plášť pokožky. Mazové žľazy tým podnecujú k ešte intenzívnejšej činnosti namiesto toho, aby pomohli napraviť ich vyváženú činnosť.

Konzervačné látky

Vo všetkých tekutých kozmetických prípravkoch, ktoré obsahujú aj vodu, sa nachádza niektorá z konzervačných látok, ale vôbec nie je jedno, ktorá. Väčšina krémov na tvár, telových mliek, sprchovacích gélov a dezodorantov obsahuje také prídavné látky, ktoré môžu spôsobiť podráždenie citlivej pokožky. Časť konzervačných látok má veľmi zlú povesť, a to nemusia škodiť iba Vašej pleti! Viac o parabénoch si môžete prečítať tu.

Chemikálie, ktoré podporujú penenie

O SLS a SLES som Vám už minule písala. Sprchovacie gély, prípravky na čistenie tváre, šampóny, ktoré obsahujú deriváty sulfátov, môžu spôsobiť trvalé vysušenie pokožky, tvorbu lupín, svrbenie očí, ale ešte aj vypadávanie vlasov. Ak môžete, vyhnite sa im, ale nebude to jednoduché! Pomenovania Sodium Lauryl Sulfate alebo Ammonium Laureth Sulfate s veľkou pravdepodobnosťou prečítate ako prvé na zozname zložiek kozmetických výrobkov, ktoré nájdete v obchodoch.

Make-upy

Podráždenie pokožky môžu spôsobiť aj zložky zásypov – talk (mastenec), ktorý sa už nie raz dostal do podozrenia, že spôsobuje vznik rakoviny, alebo mica (sľuda), ktorá sa pridáva do dekoratívnej kozmetiky. Je tiež dobré vedieť, že modré a zelené očné tiene sú tie, na ktoré citlivá pokožka okolo očí reaguje častejšie zle.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac