Na čo všetko je dobrý esenciálny olej?

na čo všetko je dobrý esenciálny olej? Esenciálne oleje pripravované rozličnými technológiami z častí rastlín, používa ľudstvo už stáročia, ba tisícročia. Prospešné boli predovšetkým v tradičnom ľudovom liečiteľstve, starostlivosti o krásu alebo pri náboženských rituáloch.

Mnohým nedáva spávať otázka, či je možné účinky pripisované esenciálnym olejom potvrdiť aj v laboratórnych podmienkach, a ak áno, aký osoh
by mohli mať z týchto dokonale čistých a prírodných surovín.

Vieme čoraz viac o tom, aké nebezpečenstvá v sebe skrývajú syntetické chemické látky, či už je reč o potravinách, kozmetických prípravkoch,
baliacich materiáloch alebo lepidlách. O mnohých z nich sa už potvrdilo, že v sebe skrývajú zdravotné riziká. Niektoré spôsobujú okamžité podráždenie, alergické ťažkosti, symptómy narušenia hormonálneho alebo nervového systému. Mnohé z nich znamenajú vážne riziko len po dlhoročnom každodennom používaní, napr. ako sa nedávno potvrdilo o púdroch obsahujúce mastenec.

Nečudo, že v týchto intenciách sa prírodným, odpradávna používaným rastlinným surovinám a účinným látkam, dostáva čoraz viac pozornosti.

Kto by si bol pomyslel, že výskum zameraný na liečivú rastlinu používanú v tradičnej čínskej medicíne ako liek na maláriu, môže dostať v roku 2015 Nobelovu cenu za medicínu?
Jeden za druhým sa objavujú také výsledky výskumov, ktorými sa potvrdzujú pozitívne účinky prírodných rastlinných olejov na zdravie. Špeciálna pozornosť sa orientuje na esenciálne oleje.

Je verejne čoraz známejšie, že umelé vône nachádzajúce sa v kozmetických prípravkoch, pracích a čistiacich prostriedkoch, osviežovačoch vzduchu, nie sú zdravé. Navyše, mnohí sú na ne vyslovene alergickí. Najlepším riešením by bolo vymeniť voňavé chemické látky za prírodné vône. K tomu je však dobre vedieť aj to, presne na čo je „dobrý“ ten-ktorý esenciálny olej: či dezinfikuje, či má antibakteriálny, antimykotický účinok? Chráni nás pred rozličnými škodcami, či hmyzom? Či čistí vzduch a či sa jeho účinok mení v závislosti od miesta aplikácie?

Vzrušujúce otázky všakže? Už sa ledva viem dočkať, aby boli tieto priaznivé účinky konečne potvrdené, a esenciálne oleje aj oficiálne získali svoju dôstojnú pozíciu vo svete.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

  • avatar
    • Jana
    • 2016-04-19 11:19

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, či by sa tieto esenciálne oleje dali použiť do práčky miesto aviváži?? či to nebude poškodzovať pračku a či prádlo bude vonať? ak áno, ako by ste ho odporúčali používať? Ďakujem. Jana

    • Jana
    • 2016-04-19 11:19
    • avatar
      • Andrea Vargová
      • 2016-04-19 11:39

      Milá pani Jana, domácu aviváž si zamilujete: 10 kvapiek levanduľového oleja zrieďte v jednej šálke octu a pridajte do prania ako bežnú aviváž. Ocot bielizeň prirodzene zmäkčí a levanduľa ju nádherne prevoňa. :)

      • Andrea Vargová
      • 2016-04-19 11:39

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac