Zabudnite na jedovatý cukor, existuje aj iné riešenie!
zabudnite na jedovatý cukor, existuje aj iné riešenie!

Zabudnite na jedovatý cukor, existuje aj iné riešenie!



Zbohom, sladký život?


O zanechaní cukru...


Cukor vraj poznali už aj pred naším letopočtom v Bengálsku. Odtiaľ sa neskôr dostal do Indie, potom sa do Európy dostal prostredníctvom arabských obchodníkov. Jeho chuť je veľmi lákavá a túžime po nej – je to pravdepodobne kvôli tomu, že už aj v praveku znamenal niečo dobré: nič iné, ako zrelé ovocie, ktoré sa už dá jesť. Napadlo by vás, že aj to má svoj dôvod?

Ako do každej radosti, aj do tohto sa dostalo aj trochu starosti: zistilo sa, že cukor nie je zdravý, dokonca je pre zdravie vyslovene škodlivý.

Odkiaľ to vieme?


Rafinovaný cukor v prírode nenájdeme, už dlhé stáročia sa vyrába umelo. A nakoľko nie je prírodný, naše telo ho dokáže spracovať iba veľmi ťažko. Vedeli ste, že z cukru naše telo nevie zužitkovať nič? Jednoducho povedané, nemá žiadny význam, aby sme ho telu dodávali.

Kým nenastane veľký problém, dovtedy sa „iba“ ukladá a vytvára menšie – väčšie „pneumatiky“ a v súvislosti s tým aj problémy s menejcennosťou. Pokiaľ niekto konzumuje veľmi veľa cukru, tak si tým skôr či neskôr si privolá aj ochorenia, na čo, žiaľ, zatiaľ na mnohých miestach ešte neupozorňujú.

Aké choroby môže spôsobiť nadmerná konzumácia cukru?


  • chronická obezita
  • zubný kaz
  • oslabuje imunitný systém, kvôli čomu ľahšie ochorieme
  • choroby tráviaceho systému
  • cukrovka
  • rôzne ochorenia pečene a žlčníka
  • vo vážnych prípadoch aj rakovina

Ešte stále máte chuť na cukor?


Aj tu je kľúčovým slovo množstvo a vhodné dávkovanie. Našťastie, ak sa aj s cukrom rozlúčite, sladkej chuti sa nemusíte vzdávať naveky.

Tipy, aby ste nemali neutíchajúcu túžbu po cukre:

  • Dodržujte hlavné jedlá, nevynechajte ani jedno z nich. Je dôležité, aby ste riadne raňajkovali, obedovali, večerali, vďaka čomu nebudete mať pocit hladu a nespomeniete si, že by ste mali jesť cukor.
  • Ráno pite smoothie vyrobené z čerstvého ovocia a vody, čím si hneď ráno doprajete niečo chutné, sladké.
  • Jedzte veľa čerstvého, surového ovocia.
  • Pite bylinkové čaje s príchuťou kvetov, alebo ovocia, verte mi, po čase budete cítiť prirodzenú sladkú chuť.
  • V lete môže pomôcť aj limonáda s čerstvým citrusovým ovocím.
  • A keď máte pocit, že to už dlhšie naozaj nevydržíte, doprajte si kocku horkej čokolády – čím vyšší obsah kakaa, tým lepšie!

Keď v sebe pociťujete dostatok sily a výdrže, je dobré cukor postupne vynechať z vášho jedálneho lístka a života. Našťastie to neznamená to, že sa musíte so sladkou chuťou rozlúčiť naveky, môžete ju nahradiť niečím iným.

Aké zdravé alternatívy existujú?

  • med
  • stévia, inak nazývaná stévia cukrová
  • brezový cukor, inak nazývaný xylitol, xylit (výťažok z brezovej kôry!)

Med
Aj macko Pu vedel, čo je dobré – Aj vy máte radi med? Med pozostáva z ovocného a hroznového cukru, no i keď má vysoký obsah kalórií, neukladá sa ako tukové tkanivo. Teraz tu nemáme dosť priestoru na to, aby sme o ňom napísali všetko, keď sa chcete obšírnejšie informovať, prečítajte si môj príspevok z minulosti, tu ››

Spomedzi jeho mnohých výhod tu je niekoľko, presnejšie na čo všetko je med liekom:

  • proti bolesti hrdla a kašľu
  • na zápal očí
  • na poranenia kože, popáleniny
  • proti nespavosti, stresu
  • posilňuje imunitný systém
  • na zápaly kĺbov
  • proti migréne
  • čistí pokožku, skrášľuje pleť

Stévia
Stévia je liečivá rastlina pochádzajúca z Paraguaja, v Južnej Amerike ju poznali a používali ako prírodné sladidlo už pred 1500 rokmi. Patrí do čeľade astrovitých a vzácnu látku získavajú z listov rastliny. Je sladšia ako cukor, verili by ste?

Výhody:
  • 100% prírodná
  • neobsahuje ani cukor, ani kalórie
  • odporúčajú ju aj diabetikom
  • má detoxikačný, antibakteriálny a fungicídny účinok
  • odporúča sa aj pri nízkom krvnom tlaku.

Brezový cukor
Cukor vyrábaný z brezovej kôry s nízkou kalorickou hodnotou. Ako prvý ho vyrobil nemecký chemik vo svojom laboratóriu niekedy v 19 storočí.

  • proti alergii, astme
  • pri priberaní
  • je účinný aj proti depresii
  • posilňuje imunitný systém
  • zabraňuje starnutiu
  • zabraňuje množeniu baktérií
  • keď budete namiesto cukru jesť brezový cukor, vaše zuby ostanú dlhšie zdravšie.

Nezaškodí však, keď viete aj to, že aj prírodné sladidlá majú svoje nevýhody. Sú to nasledovné:

  • med sa vstrebáva len veľmi pomaly, preto je vzácny výlučne surový med
  • veľa brezového cukru môže spôsobiť nadúvanie, hnačku, nie je práve najlacnejším riešením, okrem toho môže byť pre psov vo vysokej dávke smrteľným jedom
  • stévia má trochu čudnú príchuť, ale ak vám to neprekáža, potom nie je žiadny problém.

Čím sladíte vy?

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac