Med je nektárom života
med je nektárom života

Med je nektárom života



Med, mnohostranne použiteľný prírodný poklad


Podľa ajurvédskeho liečiteľstva je med nektárom života. Je dôležité, aby ste ho konzumovali iba v surovom stave, nikdy nie varený. Vo svojej prírodnej forme je bohatý na minerálne látky, vitamíny (zdroj vitamínu B!), enzýmy, aminokyseliny, sacharidy.

O mede nikdy nie dosť hovoriť. Je natoľko bohatý na minerálne látky a vitamíny, že ho spomínajú aj ako nektár života. Konzumujme ho v surovom stave, – chrániac ho pred teplom a vysokou teplotou – pretože takto bude obrovské množstvo pre organizmus užitočných enzýmov, aminokyselín a sacharidov podporovať naše fyzické aj duševné zdravie aj v chladnejšom období. Vplyvom tepla sa molekuly medu zmenia a nalepia sa na sliznicu, čo môže viesť k poruchám.

Toto pravidlo platí aj vtedy, keď ho miešame do čaju: med vždy používajme neohrievaný, čiže ak si ním chceme ochutiť šálku teplého nápoja, tak ho primiešajme vtedy, keď je ešte nápoj teplý, ale už nie horúci. Samozrejme by sme nemali zabúdať na to, že aj med je cukor (ovocný a hroznový cukor). Je pravda, že má vysoký obsah kalórií, ale šetrí pečeň a pankreas, neukladá sa ako tukové tkanivo.

Archeologické nálezy potvrdzujú...
...že predkovia včiel sa na Zemi objavili už pred viac ako 150 miliónmi rokov, včelárstvo je zase staré približne 7000 rokov.

Skutočný liečivý účinok má len pravý med: najlepšie je ho kúpiť priamo od včelára. Diabetici, pacienti s chorobami štítnej žľazy a deti pred dovŕšením jedného roku ho nesmú jesť!

Ako liečiť s medom:


Popáleniny
Popálený povrch kože dôkladne natrite medom. Miesto schladí, upokojí a zabezpečí rýchlu liečbu. Baktérie v mede nedokážu prežiť.
Nespavosť
Zarovnanú polievkovú lyžicu medu rozmiešajte v šálke teplého mlieka, dokáže zázraky, skutočný liek na upokojenie.
Hyperaktivita
Vo všetkom nahraďte cukor medom. Rafinovaný cukor úplne prebudí celý organizmus, oberie nervový systém o vitamíny, dokonca môže spôsobiť aj poruchy správania, avšak výživovú hodnotu nemá žiadnu.
Pomočovanie sa
Čajová lyžička medu pred spaním pomôže pri zadržiavaní moču a proti obavám pôsobí upokojujúco.
Upchatý nos
Zarovnanú polievkovú lyžicu medu roztopte v menšom hrnci vody a inhalujte pod uterákom. Je to veľmi účinné!
Vyčerpanosť
Aj starovekí grécki športovci konzumovali med, aby pred svojimi zápasmi zlepšili svoju kondíciu, a aby sa po zápase regenerovali. Rozmiešajte jednu porciu medu v štyroch porciách vody, potom zmes skladujte v chladničke a užívajte vždy po jednej – dvoch lyžičkách.
Kondicionér na vlasy
Rozmiešajte jeden diel medu s jedným dielom olivového oleja, vmasírujte do vlasov, potom vlasy zabaľte do teplého uteráka. Nechajte pôsobiť minimálne desať minút a opláchnite. Veľmi to prospeje aj vlasovej pokožke, vlasy budú lesklé a pružné.
Zápal kĺbov
Rozmiešajte jeden diel medu s jedným dielom jablčného octu, potom ešte podľa chuti zrieďte s vodou. Zlepšuje trávenie a podporuje chudnutie.
Bolesť hrdla
Jednu čajovú lyžičku medu nechajte rozpustiť v ústach, potom ju nechajte stiecť hrdlom. Zmierňuje zápal.
Stres
Vo vode rozpustený med má stabilizačný účinok, vyrovná hĺbky a výšiny pomyslenej náladovej vlnovky. Rozmiešajte jeden diel medu so štyrmi dielmi vody.
Konzervant
Keď do zákuskov použijete namiesto cukru med, zostanú dlhšie čerstvé. Obsah tekutín receptu znížte o jednu pätinu, aby ste vykompenzovali množstvo vody.
Rednutie kostí
Podľa výskumov denne jedna čajová lyžička medu podporí vstrebanie vápnika, vďaka čomu pomáha predchádzať vzniku osteoporózy. Vo veku nad 50 rokov by bolo pre každého dobré, aby konzumoval med.
Migréna
Jednu polievkovú lyžicu medu rozpustite v polovici pohára teplej vody. Keď vás práve prepadne migréna, vypite vody s medom po dúškoch, keď je to potrebné, zopakujte to po 20 minútach.
Zápal oka
Jeden diel medu rozpustite v jednom diely teplej vody. Keď voda vychladne, dajte si ju na oči ako zábal.
Dlhovekosť
Zaujímavým faktom je, že najmenej prípadov ochorenia na rakovinu a zápal kĺbov sa spomedzi všetkých profesií na svete objavuje práve medzi včelármi. Pravidelní konzumenti medu zase patria medzi ľudí s najdlhším životom.
Posilnenie imunity
Konzumácia denne 1-2 lyžíc medu posilňuje imunitný systém.
Sirup z medu proti kašľu
Dôkladne premiešajte 15 dkg medu, 5 dkg glycerínu a šťavu z dvoch citrónov. Rozlejte do menších fľašiek, uzavrite ich a používajte podľa potreby.
Skrášľujúca, čistiaca, obnovujúca maska na tvár
Med naneste na tvár, nechajte pôsobiť 15 minút potom zmyte vlažnou vodou. V pokožke naštartuje prúdenie tekutín, vďaka čomu k sebe pritiahne toxické látky usadené pod kožou. Môžete použiť aj na iných častiach tela, ale naraz iba na malých plochách, pretože silno naštartuje detoxikáciu.

Keď pôjdete najbližšie na trh a zablúdite ku stánkom predávajúcim med, spomeňte si na to, na čo všetko je med dobrý. Je rozhodne dobré, ak máte doma aspoň jednu fľašu medu, pretože hovoríme o mimoriadne mnohostrannom poklade. Pre diabetikov, pacientov s ochorením štítnej žľazy a deti mladšie ako jeden rok je konzumácia medu zakázaná, je dôležité, aby ste na to vždy dávali pozor!

Užívajte ho v zdraví!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac