Nič nevyzdvihne jesennú atmosféru lepšie, ako vôňa gaštanov. Chutné, mäkké mäso ukryté v zlatohnedej šupke bude korunou každého dezertu. Teraz som vám priniesla recept na vegánske gaštanové muffiny „bez všetkého“.
Prechádzka v lese medzi obrovskými gaštanmi, pričom nám pod nohami praskajú konáriky a naše oči rozmaznávajú tisícky farieb jesene. Gaštanový zákusok pripomenie všetky tieto spomienky a potvrdí v nás, ako veľkú silu má to, pokiaľ pri príprave dezertu budeme brať ohľad na sezónnosť a takto budeme kráčať spolu s prírodou.
Viem, že príprava vegánskych muffinov je pre mnohých výzvou, pritom je naozaj možné aj bez vajec a bez masla upiecť dokonalé muffiny, navyše aj s gaštanovým krémom na vrchu. Tu je jeden základný recept, ktorý môžete podľa chuti obmieňať.
Budete mať približne 18 kusov.
Prísady:
na krém:
- 400g gaštanového pyré (podľa možnosti nesladeného)
- šťava z 1,5 pomaranča
- 1 polievková lyžica kandizovanej pomarančovej kôry
na cesto:
- 1,5 polievkovej lyžice múky z ľanových semienok
- 80g prosovej múky
- 60g pohánkovej múky
- 60g mandľovej múky
- 65g gaštanovej múky
- 25g škrobu tapioka
- 1 kávová lyžička sóda bikarbóny
- 1 kávová lyžička stévie alebo 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- 1 kávová lyžička mletej škorice
- 130g olivového oleja
- 400g vody
- 1,5 kávová lyžička jablčného octu
- dužina 1 vanilkového struku
- 120g horkej čokolády s vysokým obsahom kakaa
Príprava:
Najprv začnite tekutými prísadami: olivový olej, vodu a jablčný ocot vložte do misy, potom pridajte vanilku a čokoládu. Pomaly zohrievajte na miernom ohni až dovtedy, kým sa čokoláda neroztopí. Potom do druhej misy nasypte múku z ľanových semienok a za stáleho miešania k nej pridajte 2 – 3 polievkové lyžice vody. Metličkou miešajte dovtedy, kým nebude mať gélovú, vajíčkovú konzistenciu. Potom ku gélovej múke z ľanových semienok prilejte čokoládový krém a zmiešajte. Nakoniec spracujte so zvyšnými suchými prísadami a „cesto“, ktoré stačí naliať do muffinových formičiek, je hotové. Pokiaľ chcete, formičky môžete predtým potrieť trochou kokosového oleja, pokiaľ však používate silikónové formičky, potom to možno nebude nutné. Vložte do rúry a na 150 stupňoch pečte 25 minút. Keď sú hotové, môže prísť na rad gaštanový krém: pomarančovú šťavu a kandizovanú pomarančovú kôru zmiešajte s gaštanmi a hotovo.
Je to skutočne sofistikovaný recept, úžasná chuť a vôňa muffinov zaručene očaria aj vás. Keby ste chceli jesennú atmosféru ešte vystupňovať, potom odporúčam, aby ste počas pečenia a po ňom odparovali Manna 100% čistý pomarančový esenciálny olej, ktorého príjemná vôňa sa dokonale hodí k vôni gaštanov.
Dovoľte, aby vás obklopila harmónia jesene, po pečení si zase doprajte trocha oddychu: do vlhkej pleti si vmasírujte svoj obľúbený Manna telový peeling a vychutnávajte si, ako sa vaše zmysly osviežia a zaplaví vás pocit pokoja a relaxácie.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!