Hviezda jesene v kuchyni: chia semienka
hviezda jesene v kuchyni: chia semienka

Hviezda jesene v kuchyni: chia semienka



Fantastické semienka, známe aj ako aztécka šalvia, ktorých konzumáciou môžete nielen podporiť svoje zdravie, ale aj osviežiť jedálny lístok. Význam chia je „sila”. Pozrime sa, ako môžete použiť tento trendový a silne blahodarný zázrak!

Chia semienka boli dlho zabudnuté, v posledných rokoch sa však opäť dostali do stredu pozornosti, nie náhodou. Vďaka neutrálnej chuti a úžasným vlastnostiam sú ideálne na to, aby očarili aj najjednoduchší recept. Drobné sivo-čierne semienka sú plné živín, pre organizmus nevyhnutných omega 3 mastných kyselín, vlákniny a bielkovín, preto zabezpečujú čistý zdroj energie. Nezanedbateľný je aj ich obsah vitamínov a minerálov, sú plné horčíka, zinku a draslíka, ale pokiaľ budete chia semienka konzumovať pravidelne, najviac sa vám zavďačí váš tráviaci trakt. Chia semienka zlepšujú vaše trávenie a sú schopné rozpustiť v črevách nahromadené usadeniny. Ich tajomstvom je, že po styku s vodou vylučujú želatínovú látku, ktorá sa silne prilepí k semienkam a je schopná viazať obrovské množstvo vody. Keď si pripravíte taký recept, v ktorom majú semienka čas nasiaknuť sa vlhkosťou, potom táto želatínová látka výborne podporí vaše trávenie, ale dobré je aj to, keď ich budete konzumovať v suchej forme, potom dajte pozor na to, aby ste pri tom pili dostatočné množstvo tekutín.

Medzi požehnané účinky chia semienok patrí aj to, že nakoľko sa vplyvom vlhkosti napučia a viažu vodu, rýchlo spôsobia pocit sýtosti, preto sú ideálne aj počas chudnutia.

Možnosti ich použitia sú nekonečné: môžete ich nasypať do ovocného kokteilu, na čerstvé šaláty, môžete ich miešať s rastlinnými jogurtmi, ale sú dokonalé aj tak, pokiaľ si ich nasypete do svojho ranného čaju. Jedno z najvzrušujúcejších verzií však je, pokiaľ si z nich pripravíte puding. Tu je môj obľúbený recept:

Prísady:
  • 2 šálky mandľového alebo kokosového mlieka
  • 0,5 šálky chia semienok
  • 3 polievkové lyžice kvalitného holandského kakaa
  • dužina 1 vanilkového struku
  • 1 čajová lyžička stévie alebo trstinového cukru, podľa chuti
  • 1 kávová lyžička škorice

Prísady vložíme do misky a pomocou kuchynského robota ich miešame, kým nezískame hladkú hmotu. Potom už neostáva nič iné ako puding nechať oddýchnuť v chladničke minimálne pol hodinu, alebo hoci aj dlhšie. Za túto dobu sa chia semienka napučia a dezert získa príjemnú, pudingovú konzistenciu. Pri servírovaní môžete popustiť uzdu svojej fantázii, k čokoládovo – vanilkovej chuti sa dokonale hodí takmer všetko: na plátky nakrájaný banán, strúhaná čokoláda, ale na vrch pudingu môžete dať hoci aj pistácie, alebo bobuľovité ovocie.

Chia semienka sú schopné nabrať hoci až desaťnásobok svojej hmotnosti, čiže tvoria gél, práve preto sú ideálne, keď chcete pripraviť rýchly „lekvár“ bez varenia. Nemusíte urobiť nič iné, ako rozmixovať za šálku ovocia, pridať svoje obľúbené sladidlo, malý pohár chia semienok a rovnaké množstvo, alebo v závislosti obsahu šťavy použitého ovocia, trochu menej vody. Nechajte odstáť v chladničke jeden deň a rýchly, surový a superzdravý lekvár je hneď hotový.

Rozmixujte šálku ovocia s prírodným sladidlom, pridajte pol šálky chia semienok a pol šálky vody (k veľmi šťavnatému ovociu menej vody). Zmiešajte a nechajte v chladničke odstáť jeden deň.

Za bohaté živiny chia semienok sa zavďačí aj vaša pokožka: rozmixujte jednu čajovú lyžičku chia semienok, potom ich zmiešajte s 1 polievkovou lyžicou Manna 100% čistej kvetinovej vody. Keď chcete účinok ešte vystupňovať, potom pridajte aj niekoľko kvapiek Manna arganového oleja. Úžasnú, skrášľujúcu zmes si naneste na tvár, nechajte pôsobiť 20-30 minút, potom opláchnite.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

  • rozprávkové jesenné destinácie - blog

    Rozprávkové jesenné destinácie

    Jeseň je jedno z mojich obľúbených ročných období, príroda žiari vo všetkých farbách dúhy, počasie je príjemne chladné, ale ešte nie studené, a čakajú na nás tisícky programov.

    Pozrieť
  • pustite to! - blog

    Pustite to!

    Počas „pustenia“ budete očistení od všetkého, čo vás strháva a ženie do negativity, aby ste mohli byť konečne slobodní a šťastní!

    Pozrieť
  • takto si vyrobte vegánsku sviečku podomácky! - blog

    Takto si vyrobte vegánsku sviečku podomácky!

    Počas jesenných večerov, pokojných popoludniach, alebo ospalých ránach nie je nič lepšie, ako sa doma na pohovke zababušiť v spoločnosti chutného horúceho nápoja a svojich obľúbených Mánn.

    Pozrieť

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac