Rôzne liečebné prínosy tejto fantastickej koreniny už skúmali desiatky lekárskych výskumov.
Vďaka kurkume má kari svoju charakteristickú jasne žltú farbu a používa sa do mnohých jedál a nápojov. Zlepšuje trávenie a metabolizmus tukov, dezinfikuje, zmierňuje zápaly, pomáha zdravému fungovaniu imunitného systému.
Môžete ňou dochutiť ryžu a indické jedlá, ale jej pridaním môže byť aj raňajšie mandľové, alebo kokosové mlieko zdravšie. A v prípade prechladnutia z nej môžete pripraviť aj čaj, ukážem vám, ako:
Prísady:
- 1 polievková lyžica strúhaného zázvoru
- 5 dl vody
- 1 dl kokosového mlieka
- 1 kvapka sladidla
- 1 polievková lyžica kurkumy
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- štipka čierneho korenia
Vodu nechajte zovrieť, vmiešajte do nej kurkumu a zázvor, prikryte, nechajte stáť 10 minút. Pridajte škoricu a čierne korenie ku sladidlu, pridajte k ešte horúcemu zázvorovému čaju a následne dobre premiešajte. Nakoniec pridajte vlažné kokosové mlieko a pomalými dúškami si vychutnávajte nápoj.
Ale nie iba v kuchyni môžete využiť túto zlatožltú koreninu, ktorá pripomína zázvor a vo forme prášku ju možno nájsť na policiach takmer každého obchodu s potravinami.
- Pokiaľ je vaša pokožka mastná, môžete ju použiť na prípravu osviežujúcej pleťovej masky, použitím malého množstva vody a kokosového oleja. Masku naneste v tenkej vrstve na tvár a po 3-5 minútach ju opláchnite vlažnou vodou.
- Na bielenie zubov z nej pripravte pastu s trochou vody, ale iba v tom prípade, pokiaľ vám jej jemná, ale charakteristická chuť nie je nepríjemná. Šetrne bieli a na rozdiel od sódy bikarbóny nepoškodzuje vaše zuby. Prechodne môže zafarbiť okraje úst a zubnú kefku, ale môže v tom pomôcť aj umytie zubov obyčajnou zubnou pastou.
Ktorý je váš obľúbený recept s kurkumou? Napíšte nám do komentáru! :-)
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!