Tekvica je do poslednej bodky jesenná zelenina: jej farba, zamatová chuť a z nej pripravené jedlá stelesňujú jeseň. Ukážem vám najlepšie spôsoby využitia, pomocou ktorých sa táto obľúbená jesenná špecialita stane môže stať súčasťou všedných dní.
V súvislosti s tekvicou nás v prvom rade napadne potravina, pritom sa neoplatí klásť ju iba na tanier, pretože je ideálna aj na starostlivosť o krásu. Väčšinou už samotná vôňa tekvice vám zlepší náladu, keď si z nej však pripravíte masku, okrem toho, že sa postaráte o svoju pokožku, jej vôňa vás dokonale naladí na jesennú atmosféru. Pozrime sa, prečo je tekvica schopná súperiť aj s tými najlepšími kozmetickými prípravkami: v prvom rade vysoký obsah vitamínov A a C pleť rozžaruje, obsah zinku zase pomáha napraviť rovnováhu silne mastnej pleti.
A pokiaľ vašu pleť potrápilo chladné počasie a silný vietor, potom bude pre ňu výživná konzistencia tekvice skutočným rozmaznávaním.
Tu je najlepší recept na prípravu tekvicovej masky:
Tekvicu ošúpte a upečte, nechajte vychladnúť, potom ju roztlačte vidličkou. Pridajte 2 polievkové lyžice sójového jogurtu a jednu polievkovú lyžicu maku. Hmotu si dôkladne natrite na tvár, premasírujte ju, nechajte pôsobiť 15 minút, potom opláchnite. Bohaté živiny tekvice vyživujú, drobné makové zrnká zase príjemne masírujú pokožku.
Jesenná polievka z tekvice na pečenie
Samozrejme, tekvica je aj skutočnou jesennou vitamínovou bombou, jej použitie je univerzálne, v kuchyni je najväčším esom. Pokiaľ z tekvice pripravíte iba jeden recept, potom nech je to polievka z tekvice na pečenie! Táto je moja obľúbená, keď ju raz ochutnáte, môže sa ľahko stať stálym aktérom vášho jesenného menu!
Tu je recept na krémovú tekvicovú polievku:
Prísady:
- 2 zrelé hrušky
- 1,5 kg tekvice na pečenie
- 2 paradajky
- 1 pór
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ čajovej lyžičky mletých klinčekov
- ½ čajovej lyžičky soli
- čerstvo mleté čierne korenie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 liter zeleninového bujónu
Hrušky očistite, vyberte jadierka a nakrájajte na drobné kúsky, tekvicu nakrájajte tiež. Z paradajok odstráňte šupku, nakrájajte ich nadrobno. Pór umyte a rozrežte na polovicu. Cesnak pretlačte, pridajte korenie a olej a všetko vložte do pekáča. V predhriatej rúre pečte 45 minút. Pokiaľ je to hotové, počkajte trochu, aby zmes vychladla, potom opatrne pridávajte zeleninový bujón a celú zmes dôkladne zmixujte. Keď už bude mať polievka dokonale krémovú konzistenciu, nasypte na jej povrch sušené kocky chleba (krutóny) a môžete hneď podávať. Vrch môžete pokvapkať aj 1-2 kvapkami olivového oleja.
Keď bude vaša pokožka od tekvice skrášlená a krémová polievka vás dôkladne zohriala, môže sa začať výroba tekvicových lampášov! Takto sa dostanete do dokonalej jesennej nálady, ani nehovoriac o tom, aká je to pre celú rodinu dobrá a kreatívna zábava! Pri výrobe lampášov popíjajte zázvorový čaj, ktorý je skutočnou jesennou lahôdkou a šlágrom týchto mesiacov!
Zázvorový čaj
Na prípravu zázvorového čaju nastrúhajte zázvor vo veľkosti malíčka a zalejte zovretou vodou. Pokiaľ sa vám jeho chuť bude zdať príliš intenzívna, potom nastrúhaný zázvor pridajte k zelenému, alebo čiernemu čaju, aj takto bude účinný. Už samotná príprava zázvorového čaju bude na vás mať upokojujúci účinok.
Účinok tekvicových a zázvorových programov môžete zvýšiť, pokiaľ do odparovaču pridáte niekoľko kvapiek Manna pomarančového esenciálneho oleja, vďaka čomu sa úplne dostanete do jesennej nálady.
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!