Jedlá posilňujúce imunitný systém na jeseň
jedlá posilňujúce imunitný systém na jeseň

Jedlá posilňujúce imunitný systém na jeseň



Žiaľ, leto sa už pomaly končí. Skôr sa stmieva a už nestačí obliecť si iba niečo ľahké, už je potrebné myslieť aj na to, že dni sú chladnejšie. Toto obdobie je veľmi dôležité z toho hľadiska, aby sme pripravili svoj imunitný systém na zimu a na boj proti rôznym vírusom. A v tomto bode musíme začať v prvom rade svojou stravou.

Vyhýbajte sa všetkému, čo nie je prírodné!

Darmo je lákavé jedlo, ktoré je možné pripraviť v priebehu niekoľkých minút, neberte ho z poličiek obchodov! Je plné syntetických látok, ktoré sú pre váš organizmus toxické. Je možné, že si ich účinok nevšimnete hneď, ale verte mi, bude to mať svoju daň! Tieto látky sa navyše vylúčia z organizmu iba za veľmi dlhú dobu, ak sa vôbec vylúčia.

Radšej si premyslite, aké rýchle jedlá môžete pripraviť z čerstvých surovín, ktoré sú navyše omnoho výživnejšie a zdravšie, ako ich vopred pripravené varianty.

Rýchle cestoviny so zdravou omáčkou sú hotové za niekoľko minút. Aj šalát viete pripraviť bleskurýchlo. A keď nemáte čas ani najesť sa, tak si môžete so sebou kamkoľvek zobrať chutný zeleninový koktejl.

Zdravé jedlo, zdravý život

  • Jedlá s obsahom Omega 3 mastných kyselín, akými sú morské ryby a ľanové semienka, chránia nielen pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, ale zároveň posilňujú aj imunitný systém.
  • Dôležité je aj dopĺňanie tekutín a ako vieme, nielen v tomto období. I keď v zimnom období necítime až tak smäd, ani vtedy nesmieme zabúdať na to, aby sme prijímali potrebné množstvo tekutín. Najlepšou voľbou by mala byť minerálna voda, alebo čaj na posilnenie imunity. Takým môže byť napríklad šípkový čaj, ktorý obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Namiesto porciovaného čaju kupujte dužinu šípok v obchode s liečivými rastlinami, do 3 dl studenej vody vložte jednu vrchovatú čajovú lyžičku dužiny. Vodu nenechajte zovrieť, pretože sa stratí vitamín C. Nechajte lúhovať počas noci, ráno preceďte a denne vypite dve – tri šálky. Keď vám to tak chutí viac, môžete čaj zohriať, ale v žiadnom prípade ho nenechajte zovrieť!
  • Jedlá bohaté na vlákninu, akými sú ovocie a zelenina, podporujú zdravé trávenie. Na vlákninu sú bohaté aj obilninové zrná, preto si radšej namiesto sladkostí s obsahom cukru pripravte maškrty s ovsenými vločkami, pšeničnými klíčkami.
  • Vitamín E pôsobí na imunitný systém priaznivo. Vo veľkej miere ho nájdeme v rastlinných olejoch, orieškoch, mandliach a vo vajciach. Na rozdiel od iných, v tuku rozpustných vitamínov, vitamín E sa dokáže v organizme uskladňovať iba na krátky čas, preto je potrebné ho pravidelne dopĺňať. Pokvapkajte svoj šalát chutným tekvicovým olejom, budete mať chutné jedlo a aj pre svoje zdravie tým urobíte hneď veľa!
  • Ďalším veľmi dôležitým posilňovačom imunitného systému je vitamín C. Pokiaľ chcete z neho konzumovať čo najviac, jedzte čo najviac zelenej papriky, ríbezlí, citrónu, kalerábu, brokolice, kiwi, kyslej kapusty.
  • Zo stopových prvkov najlepšie posilňujú imunitný systém zinok a selén. Zinok môžete získať najmä z mliečnych výrobkov, selén zase z paradajok, brokolice, cvikle a cibule. Cviklu môžete konzumovať aj v surovom stave. Nastrúhajte ju spolu s jablkami a pokropte niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Je to nielen zdravé, ale aj veľmi chutné!

Pripravte si aj svoju pleť!

Manna Maska na mastnú pleť so zeleným čajom je pre mastnú pleť s vyrážkami hotovým zázrakom. Zrodila sa z lásky zeleného ílu a zeleného čaju, je v plnej miere bez chemikálií a palmového oleja. Dve čajové lyžičky vložte do čistej misky a pridajte niekoľko kvapiek čistej vody, aby ste získali masku krémovej konzistencie. Naneste si ju na tvár, oblasť dekoltu, ale vynechajte okolie očí. Nechajte si ju na sebe dovtedy, kým nezaschne. Bude to približne 15-20 minút. Potom ju zmyte vlažnou vodou a vychutnávajte si pohľad na svoju nádhernú pleť!



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac