6 superpotravín na raňajky
Určite aj vy poznáte príslovie: „Raňajky zjedz sám, obed ponúkni priateľovi a večeru daj nepriateľovi...“ Práve aktuálne diéty buď potvrdzujú toto príslovie, alebo ho, práve naopak, vyvracajú. Sú ľudia, ktorí radi raňajkujú, iní zasa nie. Vy máte vo zvyku raňajkovať?
Viete, ktoré sú to potraviny, ktoré sa vyslovene odporúčajú na raňajky?
Pozrime sa na šesť z nich:
-
Vajcia
O vajciach koluje veľa rôznych protichodných poznatkov. Jeden deň je to tá najhoršia potravina, ktorú len môžete zjesť, a vzápätí na druhý deň je to to najlepšie, čo si len môžete dopriať. Ale kde je skutočná pravda? Vajcia sú dobré! Sú jedinečným zdrojom bielkovín, vitamínov B12, D a selénu. Sú nevyčerpateľným skladiskom esenciálnych aminokyselín a antioxidantov. Na cholesterol – napriek negatívnym fámam – nemajú nepriaznivý vplyv.
-
Jablká
Ráno sa vždy ponáhľate, a napriek tomu by ste chceli začať deň plnohodnotnými raňajkami? Pochutnajte si na jablku! Je bohaté na vlákninu, vitamín C, draslík a antioxidanty. A, mimochodom, má priaznivý vplyv na stav vašej pokožky.
-
Grécky jogurt
Všetky prírodné jogurty sú chutné, ale grécky... je božský! Ale prečo je to dobrá voľba pre vás? Obsahuje omnoho menej sacharidov a oveľa viac bielkovín ako ostatné prírodné jogurty. Zaujímavé, ale v tomto prípade je vhodnejšie vybrať si jogurt s vyšším obsahom tuku, pretože takýto obsahuje viac nenasýtených mastných kyselín.
Toto by vám asi nenapadlo, však?
-
Čučoriedky
Všetko bobuľnaté ovocie je vynikajúcou voľbou na raňajky, ale „najsamlepšie“ sú práve čučoriedky. Sú bohaté na antioxidanty, vlákninu a majú vysoký obsah vody. Kalorická hodnota je zase veľmi nízka. Čučoriedky sú nielen chutné, ale majú protirakovinové účinky a odďaľujú poškodenie pamäti a motoriky. Vmiešajte čučoriedky do gréckeho jogurtu a „superraňajky“ máte hotové!
-
Káva
Áno, je povolené „kávičkovať“! Káva sa považuje za jeden z najzdravších ranných nápojov podľa jednej zverejnenej minuloročnej vedeckej štúdie. Ale pozor! Nehovorím tu o 5 – 10 šálkach kávy denne, ale o jednej-dvoch šálkach, ktoré si doprajete pri jedle. Niektoré výskumy ukazujú, že vďaka pitiu kávy sa môže znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu, demencie a niektorých druhov rakoviny.
-
Ovsená kaša
Ovos pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu a znižuje riziko vzniku srdcových ochorení. Je tiež vynikajúcim zdrojom antioxidantov, ba čo viac, lepším ako hociktoré ovocie alebo zelenina. Ak chcete, aby váš deň začal skutočne plnohodnotnými raňajkami, ktoré vám vydržia až do ďalšieho jedla, zvoľte ovsenú kašu. Môžete si ju „vytuningovať“ čučoriedkami, čím k dobrému ránu prispejete rovno dvojnásobne.
Týchto šesť pochúťok môžete rôzne kombinovať: grécky jogurt s čučoriedkami alebo jablkami, čučoriedky s ovsenou kašou, vajcia s jogurtom... Medze vám kladie už iba vaša fantázia.
Čo ste zvykli raňajkovať vy? Podeľte sa so mnou tu na blogu!
Pripomienky
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!