Ako správne používať orech na pranie? – Fakty a mýty
ako správne používať orech na pranie? – fakty a mýty

Ako správne používať orech na pranie? – Fakty a mýty



Tipy od Mydlovej víly pre Vás

Môj príbeh s orechom na pranie začal pred rokmi, keď sa narodil môj starší syn. Zistilo sa, že má alergiu na aviváž a pracie prostriedky. Okamžite som „vypratala” kúpeľňu, vyhodila všetky chemikálie a začala prať orechom na pranie. Zmena bola šokujúca.

Čo je to orech na pranie?

Je dobrou alternatívou namiesto pracích práškov a gélov. Je ekologický a bez akýchkoľvek chemických látok. Je 100% bez chemikálií, biologicky odbúrateľný, preto aj kompostovateľný. Neobsahuje žiadne umelé prídavné látky.

Prečo je prírodný?

Orech na pranie je plodom stromu s názvom mydelník (Sapindus mucorossi) rastúceho v Južnej Indii. V Indii sa používa už stovky rokov. Zrelé orechy oberú, vyberú jadrá a na slnku vysušia. Látka v škrupine orecha s názvom saponín mierne pení, nie je schopná robiť veľké, viditeľné peny. V práčke z nej nevidno takmer nič, ale saponín si aj tak vykoná svoju prácu. Použité orechy môžete smelo vyhodiť aj do kompostu.

Žiaľ, v súvislosti s orechom na pranie silno pretrváva zopár mýtov. Teraz nalejeme do pohára čistú vodu!

Mýtus 1: „Orechom na pranie sa perie omnoho ťažšie ako s klasickým pracím prostriedkom. Prací prach len nasypem, prilejem aviváž a hotovo, naproti tomu je orechy potrebné počítať, sledovať.”

Nie je pravda, že by s ním bolo pranie komplikovanejšie, veď to všetko závisí iba od zmeny uhla pohľadu. Mali by ste len vedieť, akú tvrdosť má u vás voda (informácie môžete získať od miestnej vodárenskej spoločnosti). Keď to už viete, len tomu prispôsobíte množstvo orechovej kôry. K tvrdej vode treba o niečo viac, ale k celkom jemnej vode postačí 4-6 polovíc orechov. Orechy je potrebné sledovať iba natoľko, aby po každom praní vyschli, lebo tak je ich možné používať oveľa dlhšie. Jednu dávku orechov môžete použiť približne 3-4-krát. Koľkokrát môžete použiť jednu dávku závisí aj od toho, pri akej teplote vody periete: pri nižšej teplote, 30-40 ºC viackrát, pri vyššej, 60-90 ºC použite menej krát. Podľa mojich skúseností sú veľmi ekonomické, ja nielen periem bez chemikálií, čo je u mňa na prvom mieste, ale takto je pranie aj úspornejšie, čo je už dnes tiež na zváženie.

Mýtus 2: „Od orechu na pranie budú šaty smrdieť.”

Nie je to pravda. Orech na pranie je prírodný orech, ktorá naozaj nevonia ako aviváž, to by ste však ani nemali očakávať, pretože cieľom je pranie bez chemikálií. Samotný orech má taký účinok, že neutralizuje zápachy. Nepríjemné vône môžete cítiť vtedy, ak po praní ostanú šaty kvôli niečomu dlhšie v práčke. Vtedy rýchlo zatuchnú, preto ich vyveste hneď ako viete. Keď sa to kvôli niečomu predsa len nepodarí, potom šaty radšej ešte raz prepláchnite. Keď na pranie orechom na pranie prechádzate iba teraz, pred jeho použitím si určite preperte práčku 20% octom, lebo po praní chemikáliami ostane v práčke veľa usadenín, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné pachy, ani nehovoriac o baktériách. 2 fľašky octu nalejte do bubna a nádržky na prací prostriedok a spustite program na teplote 95 ºC. Čistenie práčky je ešte účinnejšie, keď v polovici programu práčku zastavíte a octovú vodu necháte trocha postáť v bubne.

Mýtus 3: „Orech na pranie nevyčistí fľaky.”

Nie je to pravda. Má výborný účinok na odstraňovanie škvŕn. Môže sa vyskytnúť také znečistenie, na ktoré možno budete potrebovať aj inú pomoc. V tomto prípade odporúčam ku praniu Manna Sódu na pranie a/alebo Manna Bieliacu soľ. Sóda na pranie je univerzálny čistiaci prostriedok, ktorý môžete bezpečne použiť k bielemu prádlu, farebné prádlo môže vyblednúť, preto ju v tomto prípade používajte opatrne. Bieliaca soľ odstraňuje odolné škvrny silou aktívneho kyslíka. Jej použitie je bezpečné na biele aj farebné prádlo. Keď sa stretnete s takými škvrnami, ktoré ste nedokázali odstrániť praním v práčke, potom šaty trocha vopred namočte vo vode s bieliacou soľou.

Tipy k použitiu

1. K orechom použite vrecká na pranie. Do nich vložte v závislosti od tvrdosti vody 5-8 polovíc orechov, potom pridajte do bubna medzi šaty.

2. Namiesto aviváže použite ocot. Vhodný je aj 10% ocot, ale môžete použiť aj jablčný ocot. Šaty budú vďaka nemu mäkké a ocot na nich nebude cítiť. V litrovej fľaši pomiešajte ocot a vodu v pomere 1:1 a pridajte pár kvapiek svojho obľúbeného Manna esenciálneho oleja (odporúčam levanduľový, čajovníkový a citrónový). Po uschnutí, žiaľ, šaty nebudú voňavé, ale majú dezinfekčný účinok. Toto nemá priaznivý vplyv iba na šaty, ale zároveň chráni práčku pred vodným kameňom, udržiava ju čistú.

3. Tesne po praní vyberte jeden orech z vrecka na pranie a preskúmajte ho: keď sa jeho vnútro ešte leskne, po stlačení ešte pení, na dotyk je trocha „lepkavý“, má miernu octovú vôňu, tak ešte obsahuje saponín.

4. Môžete si vyrobiť aj tekutý orech na pranie. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Veľmi dobre poslúži napríklad pri ručnom praní.

Budete potrebovať kôru z 35 celých orechov na pranie a 1 liter vody. Kôrky varte vo vode 10-15 minút, potom orech vyberte. Hotovú zmes skladujte v chladničke. Pri ručnom praní použite približne 0,5-1 dl. Môžete ju použiť aj pri praní v práčke, umývanie podlahy, ako bežný čistiaci prostriedok, alebo pri kúpaní psa či mačky.

Vy ste už vyskúšali orech na pranie? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti v blogu!



Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac