Spotrebujeme zásoby Zeme

spotrebujeme zásoby zeme Máte pocit, že letá sú stále teplejšie? Aj Vás prekvapuje, že si musíme zvykať na nové meteorologické javy, akými sú dlhodobé sucho, alebo náhle prívaly vody v podobe dažďa a záplav? To všetko súvisí s tým, že obnoviteľné zdroje Zeme spotrebovávame v stále rýchlejšom tempe. Obzvlášť rýchlo sa zvyšujú uhlíkové emisie spôsobujúce skleníkový efekt.

Od roku 2000 sa takmer o šesťdesiat dní skrátilo obdobie, za ktoré spotrebujeme obnoviteľné energie Zeme. Za ostávajúce obdobie roka spotrebúvame už zásoby. Ak budeme takto pokračovať, už čoskoro nebude pre ľudstvo dostatok potravy, zmeny sa stanú nezvrátiteľnými, a dlhoročná nečinnosť a bezohľadnosť spôsobia hladomor a nedostatok vody.

Čo môžete proti tomu urobiť Vy?


Aj od Vás závisí, koľko energie denno-denne spotrebujete. Čím cestujete, čo jete, koľkou energie vyplytváte zbytočne.

K tomu, aby ste znížili svoju ekologickú stopu, stačí do svojho života vniesť niekoľko jednoduchých vykov.
  • Nepoužívajte zbytočne elektrinu, plyn – vytiahnite zo zásuvky nabíjačku, vypnite svoje prístroje, ak ich práve nepoužívate, nezapínajte klimatizáciu alebo kúrenie na maximum
  • Pod sprchou stačia štyri minúty – dlhší pobyt pod sprchou nerobí dobre ani Vašej pokožke
  • Pridajte sa k nám, aspoň jeden deň v týždni, nekonzumujte mäso, potraviny živočíšneho pôvodu
  • Namiesto nápojov a minerálnej vody v umelohmotných fľašiach pite vodu z vodovodu – k výrobe jedného litra minerálnej vody sa použijú 3 litre vody
  • Zmeňte svoje čistiace prostriedky na miernejšie, svoje kozmetické prípravky na také, ktorých pôvod je kontrolovaný – aj týmto chránite nielen seba, ale aj našu Zem.


Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac