So superpotravinami pre zdravšiu a krajšiu pokožku

so superpotravinami pre zdravšiu a krajšiu pokožku

Večera na zimné večery, po ktorej budete krajší a spokojnejší

Iste viete, ako rada chodím na trh. Pri sviatočnom nakupovaní som mala príležitosť posúdiť ponuku, otočila som sa aj pri jednej-dvoch väčších potravinách. Kým som v duchu kombinovala najchutnejšie a najzdravšie suroviny na sviatočné menu, napadlo mi, že by som vám rada ponúkla niekoľko super potravín, ktoré skrášľujú pleť, a ktoré viete kdekoľvek zohnať aj vy. Tieto suroviny sú všetky výnimočne prospešné, a aby som vám ukázala ich najjednoduchšiu možnosť použitia, pripravila som z nich pre vás ľahké, večerné, dvojchodové menu. Chody môžete obmieňať podľa vlastnej chuti, základ je, aby ste použili zdravé pochutiny bez chemikálií.

Prečo je superpotravina taká super?


S pojmom „superpotravina“ sa v dnešnej dobe stretávame čoraz častejšie. Pozitívne účinky týchto takzvaných superpotravín na ľudský organizmus sú uznávané v širokom kruhu – vysoký obsah vitamínov, živín a antioxidantov. Dobrým východiskovým bodom na ich výber môže byť poznanie, že superpotraviny nájdete medzi bobuľovinami, orechmi, rôznymi semiačkami, tmavozelenou zeleninou, citrusovým ovocím, rybami (losos, makrela, sardinky), celozrnným obilím, strukovinami a zeleninou s výraznou farbou.

8 + 2 superpotravinové suroviny, ktoré sú skutočnou živinou aj pre pokožku


Špenát

Obľúbené jedlo námorníka Pepka – špenát, považovaný za priateľa svalov, obsahuje veľmi veľa živín a antioxidantov. Je jedným z hlavných zdrojov luteínov a bohato obsahuje vitamíny B, C a E, draslík, vápnik, železo, omega-3 mastné kyseliny a horčík.

Orechy

Orechy obsahujú takú kombináciu vlastností, vďaka ktorej sa nachádzajú na vrchole rebríčka superpotravín. Obsah omega-3 mastných kyselín je vyšší ako v losose, obsah polyfenolov je vyšší ako v červenom víne, ale obsahujú v hojnom množstve aj proteíny, nevyhnutné pre svaly. Konzumáciou za hrsť orechov niekoľkokrát týždenne budú vaše vlasy a pokožka žiarivejšie a zdravšie a kosti budú pevnejšie.

Sladké zemiaky

Sladké zemiaky sú plné betakaroténov, ktoré sú prirodzenou „protilátkou“ proti starnutiu pleti, nehovoriac o vitamíne C, ktorý dokáže stimulovať tvorbu kolagénu v pleti. Telu poskytujú obrovské množstvo živín a vitamínov. O ich priaznivých účinkoch na organizmus, o schopnosti predchádzať niektorým ochoreniam – škodlivé účinky pasívneho fajčenia, cukrovka atď. – sa dá veľa prečítať. Výskum časopisu American Journal of Clinical Nutrition na dobrovoľníkoch potvrdil, že medzi tými, ktorí počas troch rokov denne skonzumovali polovicu menšieho sladkého zemiaka, sa znížila viditeľnosť vrások na tvári aj o 10 %.

Paradajky

V paradajkách sa nachádza antioxidant menom lykopén, ktorý zabraňuje starnutiu. Táto šťavnatá pochutina, ak je kvalitná a pochádza z vhodnej farmy bez chemického ošetrovania, môže byť skutočnou lahôdkou pre vašu pokožku. Na viacerých miestach som sa už dočítala o tom, že lykopén sa uvoľňuje najmä pri varení a pečení, napriek tomu často používam paradajky aj v surovom stave.

Mandle

Bohato obsahujú vitamín E, ktorý je pre pokožku veľmi dôležitý. Natoľko, že ak denne zjete 20 kusov mandlí, znížia sa nepriaznivé účinky slnečného žiarenia na pokožku. Tieto drobné jadierka sú bohaté aj na aminokyseliny a rastlinné steroly, ktoré majú priaznivé účinky na hladinu cukru v krvi, na vývoj a funkciu svalov.

Ľanové semiačka

Ľanové semiačka sú mojou najobľúbenejšou superpotravinou. Oplatí sa ich pred použitím zomlieť, pretože ich šupku organizmus nevie stráviť, čím sa živiny obsiahnuté v samotnom semiačku nevedia vstrebať (nezomleté sú vhodné na čistenie čriev). Čo všetko ľanové semiačka obsahujú? Omega-3 mastné kyseliny, obrovské množstvo vlákniny a proteínov, ktoré sú všetky veľmi osožné pre pokožku. Okrem iného zmiznú drobné fľaky a narovnajú sa jemné vrásky, a zabojujú s rôznymi nerovnosťami kože. Pri začervenaní pokožky, jej dehydratácii a rôznych iritáciách môžu ľanové semiačka priniesť viditeľné zlepšenie.

Avokádo

Je zdrojom vitamínov, ktoré prospievajú suchej pleti. Avokádo je bohaté na betasitosterol, rastlinný sterol, ktorý zabraňuje vstrebávaniu cholesterolu. Významný je aj obsah kyseliny olejovej, ktorá pomáha pri srdcovo-cievnych ochoreniach, ale treba spomenúť aj to, že avokádo je zelenina veľmi bohatá na vitamíny B, C a E a betakarotén. Ak si vyberiete zrelšie, mäkšie kusy, do vášho tela sa ich konzumáciou dostane draslík, fosfor, železo a sodík.

Mrkva

Mrkva patrí k takej zelenine, ktorá dokáže viditeľne ovplyvniť stav vašej pleti. Nie náhodou sa nachádza v skoro všetkých detských výživách, je to preto, že je to zelenina, ktorá priam kypí vitamínmi. V mrkve obsiahnutý vitamín A spôsobuje, že pokožka produkuje menej odumretých buniek, preto ak sú póry pokožky upchaté mazom a odumretými bunkami, pravidelná konzumácia mrkvy môže byť dobrou pomocou. Vitamín A aktivuje pigmenty, pokožka pri opaľovaní skôr hnedne a bude pôsobiť zdravšie. Vďaka obsahu kremíka, ktorý posilňuje spojivové tkanivá, čo je tiež veľmi dôležitý faktor, vám pomôže dlhšie uchovať mladistvý vzhľad pokožky.

Kivi

Toto drobné ovocie pôsobí na organizmus ako energetická bomba. Určite ste si už aj vy všimli, ako vás jedno kivi povzbudí; za túto vlastnosť môžeme ďakovať dužine a šupke bohatej na vitamín C a antioxidanty. Podobne ako paradajky, aj kivi obsahuje aj luteíny, preto sa povráva, že pre pokožku má jedno kivi hodnotu výplne tváre.

Tmavá čokoláda

Čokolády s minimálnym obsahom kakaa 60 % zaraďujeme do kategórie superpotravín. Pozitívne účinky má taká tmavá čokoláda, ktorá sa vyrába použitím kakaového masla, bez použitia hydrogenizovaných olejov, zo skutočných kakaových bôbov, pestovaných na ekologických farmách. Čím je farba čokolády tmavšia, tým obsahuje viac flavonoidov, a tým je zdravšia. Okrem obsahu antioxidantov vo veľkej miere v nej nájdete minerálne látky, ktoré sú všetky potrebné pre organizmus a bunky pokožky.

Hovorí sa, že v šupke kivi je veľmi veľa živín. Preto kivi najprv nechám zamraziť, potom nakrájam na kolieska aj so šupkou (ak je dosť mäkké, dá sa aj krájačom na vajíčka). Rozpustím pol tabličky kvalitnej tmavej čokolády a namáčam do nej plátky kivi napichnuté na špáradlá. Kyslé kivi a horká čokoláda spôsobia vo vašich ústach výbušnú chuť; uvidíte, bude to dokonalé ukončenie dňa po ľahkom šaláte so semiačkami. Teraz, keď už viete, aké sú zdravé a koži prospešné tieto vybrané superpotraviny, nepotrebujete nič viac, iba ich vyskúšať a ďalej, podľa vlastnej chuti rozvíjať kombinácie týchto skrášľujúcich kuchynských pokladov.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený! Tu sa môžete prihlásiť

Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac