Skutočný zázrak: zeler!
skutočný zázrak: zeler!

Skutočný zázrak: zeler!



Pri pohľade na zeler, na jeho stonku a hľuzu, nás ako prvé nenapadne, o akú zdravú zeleninu ide, pritom je však skutočným zázrakom! Zaraďte ho do svojej jarnej diéty ako hlavného hrdinu, Vaše zdravie Vám za to bude vďačné!

Zeler patrí medzi tie koreniny, ktoré majú silný močopudný účinok. Nie je to náhoda. Podľa ľudového liečiteľstva je zeler schopný aj toho, aby vyčistil obličkový piesok.
Pozrime sa, čo presne obsahuje, vďaka čomu má na nás taký dobrý účinok! Jednou z jeho najhlavnejších zložiek je organický sodík, ale nájdeme v ňom aj vápnik, fosfor, železo, horčík, draslík, a aj niektoré stopové prvky. Vďaka vysokému obsahu vitamínov A, C a E vo veľkej miere vyživuje pokožku, je doslova prvou pomocou. Zeler
stimuluje činnosť obličiek, ale pokojne ho môžete použiť aj v prípade tráviacich ťažkostí a nechutenstva. Je silným posilňovačom imunitného systému, preto bude v jarných mesiacoch Vaším veľmi dobrým priateľom! Je skutočným esom na zabránenie jarnej slabosti a chorôb.

Ako ho konzumovať? Liečivé účinky zeleru sa uplatnia najviac vtedy, ak ho budete konzumovať v surovom stave. Rovnako dobre môžete použiť hľuzu rastliny a aj jej hornú časť, stonku. Môžete ho použiť do surových šalátov, ale je výborným korením aj do rôznych prívarkov, polievok, omáčok.

Pokiaľ ho chcete použiť vyslovene kvôli jeho močopudným účinkom, na detoxikáciu, potom z pokrájaných listov uvarte liečivý čaj. Pokrájané listy zalejte horúcou vodou, potom nechajte odstáť 10 minút. Preceďte a po ochutení pomaly vypite. Keď však túžite po osviežujúcom rannom nápoji, potom Vám navrhujem, aby ste zelerovú šťavu vyskúšali ochutenú jablkom a mrkvou. Prísady vložte do kuchynského mixéru, pridajte minerálnu vodu a zmixujte.

Kokteil môžete poblázniť aj štipkou zázvoru, alebo škorice. V prípade, že ste skutočným fanúšikom zeleru, potom si urobte zelerovú soľ: nadrobno rozdrvené 
zelerové listy pomiešajte s morskou soľou a vložte do uzatvárateľnej fľaše. Je vynikajúcim ochucovadlom jarných polievok, ale môžete touto soľou posypať aj paradajky, či papriku.

Tip: zeler je dobrý, keď je čerstvý. Má sklon rýchlo hniť, preto v prípade že ste si na trhu kúpili väčšie množstvo, alebo ho neviete naraz použiť, odporúčam, aby ste ho pekne očistili, nakrájali a dali do mrazničky.

Na záver nech príde skutočná lahôdka, veľký jarný favorit, zelerová krémová polievka! Túto ľahkú, korenistú špecialitu urobí skutočne jemnou a krémovou smotana.

Prísady:

2 ks zeleru, 2 dl kokosovej smotany,1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 zväzok petržlenovej vňate, 1 petržlen, 1 mrkva, 1 zeleninový bujón, soľ, čierne korenie, 1,5-2 litrov vody, olivový olej

Zeler, mrkvu, petržlen a cibuľu očistite, potom nakrájajte na drobné kúsky. Zohrejte trocha oleja a pri stálom miešaní na ňom opražte zeleninu. Podlejte 1,5 litrom vody, potom ochuťte soľou, čiernym korením, nakrájanou petržlenovou vňaťou a pomrvte do polievky kocku zeleninového bujónu. Varte pod pokrievkou približne 15 minút.

Keď bude zelenina mäkká, odstavte polievku z ohňa a nechajte chladnúť po dobu jednej – dvoch minút. Rozmixujte tyčovým mixérom a pri stálom miešaní do polievky prilejte kokosovú smotanu. Minútku – dve ešte povarte. Podávajte ju kým je ešte horúca s kockami chleba
alebo krutónmi.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

  • mydlové tajomstvo: čo v sebe ukrýva okúzľujúce mydlo eben? - blog

    Mydlové tajomstvo: čo v sebe ukrýva okúzľujúce mydlo Eben?

    Vydali sme sa po stopách tajomsta jedného z našich najobľúbenejších mydiel. Prečo je také dobré, a prečo ho tak milujeme? Z tohto článku sa môžete o mydle Eben dozvedieť všetko.

    Pozrieť
  • urobte si jarnú limonádu z liečivých rastlín! - blog

    Urobte si jarnú limonádu z liečivých rastlín!

    Už aj na jar je príjemné popíjať v slnečnom počasí limonádu, ale čo by sa stalo, keby ste teraz namiesto klasickej verzie použili k príprave chladivého nápoja liečivé rastliny?

    Pozrieť
  • liečivý petržlen - blog

    Liečivý petržlen

    Každý z nás ho používa a je natoľko známou, každodennou surovinou, že si ju takmer ani neuvedomujeme. Pritom petržlen je vitamínovou bombou, liečivou rastlinou a nenahraditeľným korením súčasne! Tu je niekoľko zaujímavostí, ktoré ste o ňom určite nevedeli!

    Pozrieť

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac