Liečivý petržlen
liečivý petržlen

Liečivý petržlen



Každý z nás ho používa a je natoľko známou, každodennou surovinou, že si ju takmer ani neuvedomujeme. Pritom petržlen je vitamínovou bombou, liečivou rastlinou a nenahraditeľným korením súčasne! Tu je niekoľko zaujímavostí, ktoré ste o ňom určite nevedeli!

Petržlen je skutočnou zázračnou rastlinou, má veľa možností použitia a kvôli svojej jednoduchosti patrí medzi moje obľúbené. Sú skutočne vzácne všetky jeho časti: koreň spravidla nastrúhame do polievky, kým listy používame najmä na ozdobenie jedál.

Ak ste na neho doteraz hľadeli ako na jednoduchú ozdobu jedál, potom ho po spoznaní jeho liečivých účinkov budete používať pravdepodobne častejšie. Petržlen zvyšuje činnosť obličiek a močového mechúra, odstráni z tela nahromadenú vodu. Vďaka močopudnému účinku pomáha predísť vzniku infekcií močových ciest a obličkových kameňov. Zmierňuje žalúdočné ťažkosti a tráviace poruchy: zbaví nás plynov nahromadených v črevách, zmierňuje nutkanie na vracanie, podporuje látkovú výmenu, čistí pečeň, podporuje detoxikáciu organizmu. Je účinným liekom proti infekciám, vďaka obsahu chlorofylu zase prispieva k zničeniu baktérií a húb.

Navyše obsah vitamínu A v petržlene prospieva aj nášmu zraku. A ak majú dámy počas svojich ťažkých dní zlú náladu, tiež sa odporúča jeho konzumácia, nakoľko môže zmierniť kŕče.

Posmeľujem Vás aj k tomu, aby ste sa príchodom jari smelo pokúšali o pestovanie petržlenu. Po jeho čerstvom zbere dlho vydrží, keď ho zabalíte do hliníkovej fólie, môžete ho skladovať aj v mrazničke. Vďaka tomu budete mať petržlen vždy poruke, jeho chuť bude presne taká, ako by ste si ho čerstvo natrhali. Keď ho nechcete zmrazovať, môžete si ho aj vysušiť. Potom ho nakrájajte, pomiešajte so soľou a dajte do hermeticky uzatvárateľnej fľaše. Dokonalá koreninová soľ!

A teraz Vám ukážem svojho favorita. Nie je ním nič iné, ako petržlenový čaj. Ani Vás nenapadlo, že sa z tejto rastliny dá uvariť aj čaj, však?

Petržlenový čaj:

3 decilitrami vriacej vody obarte 2 čajové lyžičky nakrájanej petržlenovej vňate, prípadne aj koreň, v tomto prípade však použite menej vody. Nechajte odstáť 15 minút, potom preceďte. Odporúčané množstvo sú denne dva poháre. Ak vypijete viac, môže spôsobiť nutkanie na vracanie. Vyhýbajte sa mu aj v prípade, ak ste tehotná.
Na záver sa s Vami podelím o skutočnú jarnú špecialitu, ktorou nie je nič iné, ako petržlenová krémová polievka:
Prísady:
10 dkg masla / alebo 4 polievkové lyžice olivového oleja
3 lyžice múky
2 kytičky petržlenovej vňate
1 štipka morskej soli
3-4 kusy celého čierneho korenia
1 l zeleninového bujónu
1 cibuľa
3 lyžice smotany / alebo rastlinnej smotany

Petržlen umyte a nakrájajte, potom na masle krátko opražte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte petržlen a okoreňte. Duste 5 minút, potom posypte múkou a dolejte zeleninový bujón. Nechajte zovrieť, potom dajte vychladnúť a trocha rozmixujte. Krémovou ju urobíte trochou smotany. Je veľmi chutná aj s toastom alebo chlebovými kockami.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s Vašimi známymi, aby si ho mohli prečítať aj oni.

Pripomienky

Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený!



Ceníme si Vašu vernosť!

Éra zliav počítaných v percentách sa skončila, pretože chceme, aby ste ako člen Manna Klubu získali nenapodobiteľnú starostlivosť a ešte viac výhod. Manna Klub sme vytvorili práve preto, aby boli pre Vás pripravené aktuálne ponuky čo najprehľadnejšie.

Zistite viac